Felszívtuk magunkat és egy látványos videókkal teletömött, gigantikus ötvenes toplistába szedtük 2014 legjobban várt játékait.

No.50 – Plants vs. Zombies: Garden Warfare (XB1/X360)

Mikor jön?

Február 20-án.

Miért várjuk?

Mert a Plants vs. Zombies című eszement tower defense-csodát mindenki imádja, aki pedig nem, az vagy ki sem próbálta, vagy már semminek nem tud örülni az égadta világon. Mutáns növényekkel megvédeni a házunkat a diszkózombiktól nem kis móka. A Garden Warfare az egész koncepciót átpakolja 3D-be és akcióval dúsítja.

Tartunk tőle?

A vállunkon ülő vészmadár valami olyasmit károg, hogy a turbóüzemmód miatt nem jut majd időnk röhögni, így a játék alapvető bája szenved majd csorbát.

No.49 – Castelvania: Lords of Shadow 2 (PS3/X360/PC)

Mikor jön?

Az USA-ban február 25-én, Európába néhány hét csúszással.

Miért várjuk?

Mert az első rész 2010 egyik legkellemesebb meglepetése volt, és mert a készítők a folytatásban az alapból remek hangulatot és okos bunyót – állításuk szerint – egy sokkal szabadabb mozgást biztosító játékmenettel dobják fel.

Tartunk tőle?

Nem igazán kell félni semmitől. A kiváló alapokat legfeljebb csak szándékosan tudják összedönteni, ami biztosan nem szerepel a Konami céljai között.

No.48 – South Park: The Stick of Truth (PS3/X360/PC)

Mikor jön?

Március 7-én.

Miért várjuk?

Egy olyan RPG-ről van szó, melyben a South Park idióta kisiskolásai káoszba taszítják a fél világot. A kérdés helyesen: miért ne várnánk?

Tartunk tőle?

Nem igazán. A sorozat félhülye alkotói a játék munkálataiból is kivették a részüket. Mi baj történhet?

No.47 – Donkey Kong Country: Tropical Freeze (WiiU)

Mikor jön?

Előreláthatólag 2014. február 21-én.

Miért várjuk?

A Donkey Kong Country címét meghallva minden olyan gémer felkapja a fejét, akinek valaha köze volt bármely Nintendo konzolhoz. Egy olyan minőségi platformer franchise-ról van szó, melynek alig van alternatívája más konzolokon.

Tartunk tőle?

Hogy nem lesz olyan sikeres, mint amennyire megérdemelné. A tavalyi év egyik legjobb játéka, a Super Mario 3D World nem csak világszinten, de a legnagyobb meglepetésünkre Japánban sem tudta hozni az elvárt számokat. Úgy tűnik, hogy a küszködő Wii U-n még a kiváló minőség sem garancia a sikerre.

No.46 – Raven’s Cry (PS3/X360/PC)

Mikor jön?

Május 7-én.

Miért várjuk?

Mert az Assassin’s Creed IV: Black Flag nagyon meghozta az étvágyunkat a karibi szigetvilágot feldúló kalózok vérvörös mindennapjainak minél teljesebb megismeréséhez. A Raven’s Cry egy kis mágiával és egy kampókezű – természetesen bosszúra szomjazó – főhőssel súlyosbítja a képletet.

Tartunk tőle?

Az említett Black Flag miatt nagyon magasra került az a bizonyos léc. Reméljük, hogy a fejlesztőknek sikerül megugraniuk.

No.45 – DriveClub (PS4)

Mikor jön?

Valamikor 2014 első negyedévében.

Miért várjuk?

Igaz, hogy a PS3-ra tavaly decemberben megjelent remek Gran Turismo 6-tal a szimulátorrajongó közönség még hónapokig el tudja ütni az idejét, de illene végre megmutatni a friss, ropogós Playstation 4 borítása alá terelt lóerőket is. A DriveClub lesz a gép első autószimulátora.

Tartunk tőle?

A videók alapján sejthető, hogy a DriveClub a szociálisan igen érzékeny (értsd: közösségépítő) játékok csapatát fogja erősíteni. Reméljük, ez nem megy majd a hajszálpontos fizika rovására.

No.44 – The Elder Scrolls Online (PS4/XB1/PC)

Mikor jön?

PC-re 2014. április 4-én, konzolokra pedig két hónap csúszással, valamikor júniusban.

Miért várjuk?

Mert az Elder Scrolls franchise az egyik legtartalmasabb és legművészibben kimunkált fantasy-univerzum, melynek legutóbbi eresztése, a Skyrim alcímű ötödik rész egyértelműen 2011 legjobb játéka volt.

Tartunk tőle?

Egyre inkább uralkodóvá válik az a nézőpont, mely szerint a World of Warcraft gyengülésével, illetve jelentősebb riválisainak kvázi eltűnésével az MMORPG-k korának leáldozott. Ha ez tényleg igaz, akkor félő, hogy a The Elder Scrolls Online egy elkésett versenyző lesz csupán.

No.43 – Murdered: Soul Suspect (PS3/X360/PC)

Mikor jön?

2014 második negyedévében.

Miért várjuk?

A Square Enix istállójában forrasztgatott játék kreatív direktora, Yosuke Shiokawa feltette a kérdést; mi lenne, ha John McClane meghalt volna az első Die Hard egyik lövöldözésében, majd szellemként folytatta volna a harcot? A játék főhősére ez a sors vár. Túlvilági lényként kell kinyomoznia saját halálát.

Tartunk tőle?

Túl keveset tudunk a játékról, hogy előre félelmeket fogalmazzunk meg. Jelenleg csak a látványos trailerre és az izgalmas alapötletre hagyatkozhatunk. Ezek pedig igen rendben vannak.

No.42 – Outlast (PS4)

Mikor jön?

2014 első negyedévében.

Miért várjuk?

Az Outlast a tavalyi év egyik legjobb játékaként konkrétan szétbarmolta az idegrendszereinket. A PS4-es verzió megjelenésével hamarosan ugyanazon a tortúrán mehetünk keresztül, csak ezúttal nem a monitor, hanem a nagy képernyős tévé előtt ülve. Az ég irgalmazzon nekünk!

Tartunk tőle?

Hogy egy este alatt a szennyesbe kerül az egész heti gatyakollekció.

No.41 – The Witness (PS4/PC)

Mikor jön?

2014 elején valamikor.

Miért várjuk?

Logikai játékot ajánlunk? Menjünk már a ’csába? Inkább szólunk, hogy a The Witness annak a Jonathan Blow-nak pattant ki a fejéből, akinek a zseniális Braid miatt foglaljuk hálaimákba a nevét. Ugye, hogy ugye!

Tartunk tőle?

Semmi kárálás! Kíváncsian várjuk az alkotást.

További negyven, nagy erőkkel várt játék a tovább gomb után!

No.40 – Star Citizen (PC)

Mikor jön?

A játékot előre láthatólag 2014–2015 fordulója környékére datálják, de a béta szerverek az ígéretek szerint már december elején elkezdenek duruzsolni.

Miért várjuk?

A Star Citizen egy masszív online, nagyszabású űrkereskedelmi és csillagközi háborús játék, melyet egy részletesen kidolgozott univerzum kellős közepébe helyeznek a fejlesztők. Két részből áll; a Star Citizen módban a kereskedelemé, a Squadron 42-ben pedig a harcé a főszerep. A csepegtetett információk azonnal felidézték előttünk a szép emlékű Elite-tel töltött emlékezetes éjszakákat. Be is indult a nyálelválasztásunk.

Tartunk tőle?

Hogy nagyon kevésnek fog tűnni a játékra szánt szabadidőnk.

No.39 – Sunset Overdrive (XB1)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

Mert szeretjük az Insomniac Games-t, annak ellenére is, hogy első multiplatform játékuk, a tavalyi FUSE egyáltalán nem nyerte el a tetszésünket. A Sunset Overdrive-ot büszkén prezentálta a Microsoft a tavalyi E3-mon. Láthatóan sokat várnak ettől a lövöldözős őrültködéstől, ezért mi is nyitva tartjuk a szemünket.

Tartunk tőle?

Az Insomniac az egyik legjobb Sony-érdekeltségű stúdió volt olyan címekkel, mint a Resistance, vagy a Ratchet & Clank sorozat. Amióta azonban kihajóztak multiplatform vizekre, nem igazán nyújtanak meggyőző teljesítményt.

No.38 – Super Smash Bros. (WiiU/3DS)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

A legendás Nintendo-karaktereket egymásnak eresztő verekedős sorozat eddigi részei nem tudtak hibázni. Mivel a japán cégnek a gyengélkedő eladások miatt jelenleg kínosan kell ügyelnie a renoméjára, ezért a hiba luxusa ezúttal sem megengedhető.

Tartunk tőle?

Egyáltalán nem. Hatalmas móka lesz szétfejelni Super Marióval Mega Man sisakját. Mint mindig.

No.37 – The Crew (PS4/XB1/PC)

Mikor jön?

2014 harmadik negyedévében.

Miért várjuk?

Mert az Ubisoft mostanság egyszerűen nem tud hibázni. Bár biztosan idén is kapunk a fa alá egy Need for Speed-et is, a The Crew nyitott világával, felpörgetett közösségi funkcióival és nem utolsósorban az alant látható bombasztikus trailerrel már most felcsigázott minket.

Tartunk tőle?

Hatalmas nyitott világ, felpörgetett közösségi funkciók, blablabla… Igen, idén majdnem az összes autós játék ezekkel akar robbantani. Persze az Ubiban azért lehet bízni.

No.36 – The Walking Dead: Season Two (PS3/X360/PSVita/PC)

Mikor jön?

Négy epizód jön, de pontos dátumot még egyik sem kapott.

Miért várjuk?

Mert ha igazi érzelmeket és zseniális történetet akarsz egy játéktól, akkor lassan magától értetődő, hogy egy Telltale Games játék elé kell ülnöd. A The Wolf Among Us is folytatódik és már bejelentették a Trónok harca feldolgozását is, de mi inkább a már bevezetett The Walking Dead játék második évadára voksolunk. Hogy miért? Mert még az elsőt sem tudtuk kiverni a fejünkből.

Tartunk tőle?

Ha a forgatókönyvírók észnél lesznek, akkor nincs mitől tartani.

No.35 – Child of Light (PS3/PS4/X360/XB1/PC)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

A sztori egy otthonától elszakított kislány hazaútját mutatja be, akinek a hazatéréshez ki kell szabadítania a Napot, a Holdat és a csillagokat az Éj Királynője fogságából. A játék ugyanazt a grafikus motort használja, ami az új generációs Rayman játékokat is fűtötte. A borítás vitán felül szemkápráztató, a pazar belsőért pedig az Ubisoft Montreal felel.

Tartunk tőle?

Nincs az az isten, hogy ez elromoljon. Tűkön ülünk!

No.34 – Diablo III: Reaper of Souls (PC)

Mikor jön?

Március 25-én.

Miért várjuk?

Mert a Diablo III-at is imádjuk, az új sztori pedig végre kiköszörülheti az alapjáték sablonos története okozta csorbát. Az új kaszt, illetve a játékmeneten végrehajtott frissítés minden bizonnyal újra megtölti démonvérre szomjazó játékosokkal a Blizzard szervereit.

Tartunk tőle?

Hogy március végétől kezdve néhány hónapig semmi másra nem lesz esténként időnk.

No.33 – The Sims 4 (PC)

Mikor jön?

2014 harmadik negyedévének végén.

Miért várjuk?

Tartsa fel a kezét, aki játszott már a Maxis valamelyik életszimulátorával, és nem került hónapokra a játék hatása alá! Nem lehetnek túl sokan. A negyedik rész nem forgatja ki a sarkából a jól működő koncepciót, de tovább finomít a formulán: új tulajdonságok, statisztikák és tárgyak garmadája, természetesen tovább csinosított grafika és a simek képessége, hogy egyszerre több dolgot is csináljanak.

Tartunk tőle?

A restartolt Sim City tavaly nem indult döccenőmentesen. Reméljük, a Maxis tanult a hibáiból.

No.32 – Mad Max (PS3/PS4/X360/XB1/PC)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

Mert imádjuk a Mad Max mondakört. A perzselő hőségben is bőrdzsekibe bugyolált, non-stop benzingőzt inhaláló országúti harcos egy igazi modern Conan. Már régóta vártunk egy minőségi játékfeldolgozást.

Tartunk tőle?

Az Avalanche Studios melósai a Just Cause-okkal már bebizonyították, hogy remekül értenek a vegytiszta szórakoztatáshoz. Bízunk bennük!

No.31 – X (WiiU)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

A Xenoblade Chronicles egyenes leszármazottjaként az X is azt teszi, mint elődje: a játékost egy hatalmas nyitott világban engedi szabadjára, ahol akár csupaszon, akár hatalmas robotokba bújva földi és légi csatákban kell izmosra tápolnunk karakterünket. Az előd zseniális volt, ezért a trónörökös fogadására már be is készítettük a rózsaszirmokat.

Tartunk tőle?

Nem. A Monolith Soft nem igazán szokott hibázni. Az X a Wii U igazi system sellere lesz.

A tovább gomb után harminc zseniálisnak tűnő, idei játék következik!

No.30 – Until Dawn (PS3)

Mikor jön?

Ötletünk sincs. Mivel PS3-ra jön, ezért a Sonynak minél előbb piacra kell dobnia.

Miért várjuk?

Ez a program már tavalyi összeállításunkban is szerepelt, de mivel 2013 Until Dawn-mentes maradt, ezért most sem hagyhatjuk ki listánkból. A túlélő horrorban egy csapat tinédzser egy elhagyott erdei házikóban tartana megemlékezést nemrég elhunyt barátjukról, a heppeninget azonban megzavarja egy szadista sorozatgyilkos. A Move kontrollert lámpaként használó játék igen ígéretes. Csak jelenne már meg!

Tartunk tőle?

Sem az elhúzódó fejlesztés, sem a program háttérbe tolása nem jelentenek túl jót.

No.29 – Mario Kart 8 (WiiU)

Mikor jön?

2014 tavaszán.

Miért várjuk?

Egyszerű: a Mario Kart maga a vegytiszta szórakozás. Az a játék, mely előtt ülve hangosan vihogva próbálod a válladdal bökdösni a melletted ülő ellenfeledet, aki szúrós szemmel koncentrál a képernyőre.

Tartunk tőle?

No worries.

No.28 – The Witcher 3: Wild Hunt (PS4/XB1/PC)

Mikor jön?

2014 második negyedévében.

Miért várjuk?

Mert a lengyel CD Project a 2007-es The Witcherrel legendát teremtett, amit a második résszel emeltek a négyzetre. A Wild Hunt már úgy érkezik, hogy hatalmasra duzzasztott rajongótábor várja lélegzetvisszafojtva. Az alkotásnak minden esélye megvan arra, hogy az év legjobb akció-RPG-je legyen.

Tartunk tőle?

Persze minden megtörténhet, de az előzmények és előjelek ismeretében nincs okunk parázni.

No.27 – D4 (XB1)

Mikor jön?

Valamikor. A verebek azt csiripelik, még idén.

Miért várjuk?

A D4 egy epizodikus felépítésű nyomozósdi, mely a Kinect 2.0-n keresztül fogadja a játékosi inputot. A főszereplő egy magánnyomozó, akinek meggyilkolják a feleségét. A trauma következtében hősünk bizonyos misztikus tárgyak megszerzésével képessé válik az időutazásra. Katyvasznak tűnik? Talán az is. Amiért mégis ajánljuk, nem más, mint a rendező, Hidetaka Suehiro, aki a kultjáték Deadly Premonition író-rendezőjeként szerzett hírnevet.

Tartunk tőle?

Rengeteg a buktató a kinectes irányítástól kezdve a fura sztoriig, a rendező személye azonban garancia lehet a minőségi szórakozásra.

No.26 – Dragon Age: Inquisition (PS3/PS4/X360/XB1/PC)

Mikor jön?

2014 harmadik negyedévében.

Miért várjuk?

A Dragon Age igen jól csengő cím a fantasy témájú akció-RPG-k szerelmesei körében. Mivel a közkedvelt Origins alcímű első rész után a folytatás némileg egyszerűsített a játékmeneten, a kemény magnak az utóbbi nem is jött be annyira. A harmadik résszel a készítők bevallottan az eddigi két epizódot szeretnék összemixelni, hogy az eredménnyel mindkét tábor elégedett legyen.

Tartunk tőle?

A Bioware a téma igazi szakértője. Reméljük, nem huppannak két szék között a földre.

No.25 – Project CARS (PS4/XB1/PC/WiiU)

Mikor jön?

2014 harmadik negyedévének végén.

Miért várjuk?

Egyrészt azért, mert amit eddig láttunk a Slightly Mad Studios keményvonalas autószimulátorából, az durván szétcsapott minket. Vitán felül ez lesz a valaha volt legszebb szimulátor, de ez még nem minden. A játék fejlesztése a hardcore rajongókkal szoros együttműködésben zajlik, mivel úgynevezett Tool Packok vásárlásával bárki jogot szerezhetett arra, hogy beleszóljon a fejlesztésbe. (Ez a lehetőség már nem él.) A Project CARS-nak tehát minden esélye megvan arra, hogy ne csak a legszebb, de egyben a legjobb szimulátor legyen.

Tartunk tőle?

Egy olyan játék, melyet elkötelezett rajongókkal együtt hoztak össze, nem bukhat el. Ugye?

No.24 – The Evil Within (PS3/PS4/X360/XB1/PC)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

Félelmetes túlélőhorror a Bethesda Softworks bugyraiból. Ha ez nem lenne elég, akkor pedig… Shinji Mikami! Ha valaki nem tudná, ő az, akinek többek között a Resident Evilt, a Devil May Cry-t és a Killer7-t köszönhetjük. Nem is magyarázzuk tovább.

Tartunk tőle?

Hogy az Outlast miatt meggyengült idegeink végleg felmondják a szolgálatot.

No.23 – Transistor (PS4/PC)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

Mert a fejlesztő Supergiant Games a 2011-ben megjelent Bastion-nal egyszer már nagyot gurított. A Transistor egy intelligens kard, melyet a Red nevű főhős kaparint meg, hogy aztán árkon-bokron keresztül meneküljön a kard után loholó titkos szervezet elől.

Tartunk tőle?

Az ehhez hasonló gyöngyszemek soha nem okoznak csalódást.

No.22 – Bayonetta 2 (WiiU)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

Mert az első rész vitte tökélyre a Devil May Cry-formulát. A mai napig a Bayonetta harcrendszere áll a legközelebb a tökéleteshez. Igazi szemkápráztató káosz egy olyan főhősnővel, akit még akkor is szívesen bámultunk szájtátva, ha közben néhányszor legszívesebben a földhöz vágtuk volna a kontrollert egy-egy csúnyán besült kombó után.

Tartunk tőle?

A Platinum Gamesnek még csak hozzá sem kell nyúlnia a betonbiztos alapokhoz. Már egy vadonatúj sztorival és néhány boszorkányos újítással is boldogok leszünk.

No.21 – No Man’s Sky

Mikor jön?

Azt még a legöregebb indián sem tudja.

Miért várjuk?

A tavalyi VGX-en a Hello Games No Man’s Sky című játéka a semmiből érkezett, aztán rá is borította a falat a show többi prominensére. A készítők egy egész univerzumot hoznak létre játékukban, komplett naprendszerekkel, bolygókkal, a planéták saját faunájával és flórájával, a játékosoknak pedig az lesz a dolga, hogy felfedezzék és élettel töltsék meg ezt az irdatlan teret. Ezúttal szemernyi túlzás nélkül jelenthetjük ki, hogy tényleg valami nagyon nagy készül.

Tartunk tőle?

Nem valószínű, hogy idén megjelenik, de semmiképpen nem szerettük volna kihagyni a listánkról. Hátha…

Az utolsó húsz, hatalmas erőkkel várt játék a tovább gomb után érkezik!

No.20 – Wolfenstein: The New Order (PS3/PS4/X360/XB1/PC)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

Mert a First-person Shooter műfaja a Wolfenstein 3D-vel született meg, ezért még akkor is alanyi jogon járna a figyelem a New Order-nek, ha azt valamelyik szovjet utódállam egyik lepusztult falujában hegesztené két alkoholista juhász. De persze nem erről van szó, hiszen a MachineGames vállalta magára a nagy feladatot a Bethesda Softworks gyámsága alatt. Idén tehát a kibernetizált Hitler újra támad.

Tartunk tőle?

A középszerű 2009-es Wolfenstein óta sajnos tudjuk, hogy a nagy név nem garancia semmire.

No.19 – Thief (PS3/PS4/XB1/X360/PC)

Mikor jön?

Február 28-án.

Miért várjuk?

A Thief elég jól csengő cím a videojátékok világában. Az 1998-as első játékot követte egy 2000-es, majd egy 2004-es rész, a Square Enix viszont úgy gondolta, hogy folytatás helyett a kor divatjának megfelelően újraértelmezi az egész mondakört.

Tartunk tőle?

Reméljük, hogy a lopakodós fps több lesz egy egyszerű Dishonored-utánérzésnél.

No.18 – Tom Clancy’s Rainbow 6: Patriots (PS4/XB1/PC)

Mikor jön?

Állítólag 2014-ben végre megjelenik.

Miért várjuk?

Amiért már tavalyi összeállításunkban is nagyon vártuk: a fegyvert ragadó, majd terroristasejteket alakító egyszerű amerikai állampolgárok sztorija joggal pályázik a videojátékosok figyelmére.

Tartunk tőle?

Hogy idén sem lesz belőle semmi. Ha viszont végre megjelenik, biztosan robbantani fog. Valószínűleg az Ubisoft az érzékeny téma miatt nem akar egy tizenkettő egy tucat shooterrel sokkolni.

No.17 – Tom Clancy’s The Division (PS4/XB1/PC)

Mikor jön?

Év végén.

Miért várjuk?

A Ubisoft szerint a The Division lesz az első igazi nextgen shooter, amit már csak az elképesztő grafikai megvalósítás miatt sem vonunk kétségbe. Az igazi újítás azonban az, hogy a készítők a multiplayernek végre a sztori módban engednek teret. A játékban Amerika egy rejtélyes fertőzés miatt öt nap alatt összeomlik, a játékosoknak pedig egy félkatonai szervezet tagjaként kell menteniük a menthetőt.

Tartunk tőle?

Kooperatív és kompetitív online összecsapások mentén felépíteni egy sztorit hatalmas ötlet. Viszont nem veszélytelen.

No.16 – Call of Duty 11

Mikor jön?

Az érkezése puszta feltételezés, amit a józan ész és a profitorientáltság szabályai diktálnak.

Miért várjuk?

A Call of Duty-sorozat a tavalyi Ghosts alcímű résszel válaszúthoz érkezett. Nyilvánvalóvá vált, hogy a formula kicsit már bepállott, így reformok nélkül a franchise piacvezetőből hamar másodhegedűssé léphet vissza. Mivel a sorozat 2005 óta egy évet sem hagyott ki, ezért nem hinnénk, hogy az Activision holmi művészeti megfontolásokból éppen idén mondana le a karácsony előtti prémiumról. A vetésforgó szabályai szerint a 2014-es részt a Treyarch-tól várjuk.

Tartunk tőle?

Ez lesz 2014 egyik legfontosabb kérdése. Az Activisionnek most már tényleg vérfrissítenie kell a franchise-t. Változtatások nélkül az új CoD hamar rajongók nélkül találhatja magát.

No.15 – Watch Dogs (PS3/PS4/X360/XB1/PC)

Mikor jön?

2014 második negyedévében.

Miért várjuk?

Mert az eddig nyilvánossá tett trailerek és gameplay videók meggyőztek minket arról, hogy a jövő Chicagójában garázdálkodó hackerről szóló sandbox megérdemli a figyelmet. A játék eredetileg a PS4 és az XB1 startjára volt időzítve, de a Ubisoft úgy döntött, kicsit még csiszolnak az alkotáson. A rossz nyelvek szerint a csúszásnak inkább az volt az oka, hogy az alkotók nem akarták felvenni a kesztyűt a GTA V ellenében. Mondjuk ez érthető.

Tartunk tőle?

A csúszás soha nem jó jel, de egyben lehetőséget is jelent a hibák kijavítására. Meglátjuk.

No.14 – Quantum Break (XB1)

Mikor jön?

Nincs megjelenési dátum, így könnyen lehet, hogy a Quantum Break-et meg kell majd említenünk jövő évi listánkban is.

Miért várjuk?

Mert a Remedy az Alan Wake-kel az előző generáció egyik legemlékezetesebb játékát hozta tető alá. Ezúttal a rémálomszerű narratívát hátrahagyva egy időmanipulálós akciójátékkal örvendeztetik a rajongókat.

Tartunk tőle?

Hogy nem hogy idén, de még jövőre sem jelenik meg. Anno az X360-at már a gép startja előtt az említett Alan Wake-kel promózták, ám onnan még öt év volt hátra a megjelenésig. Mindegy, a remény hal meg utoljára.

No.13 – Dying Light (PS3/PS4/X360/XB1/PC)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben.

Miért várjuk?

Igaz, hogy a zombiapokalipszisről szóló játékokkal Dunát lehet rekeszteni, de megunni akkor sem lehet őket. Így a Dying Light-ot is tárt karokkal üdvözöljük, már csak azért is, mert a videók tanúsága szerint eddig még egyetlen hasonló alkotás sem alkalmazta ennyire látványosan a szabad mozgás és a kézitusa elemeit.

Tartunk tőle?

Amit eddig láttunk, az alapján nincs okunk kételkedni.

No.12 – Hotline Miami 2: Wrong Number (PS4/PSVita/PC)

Mikor jön?

Valamikor 2014-ben, meg nem erősített források szerint már márciusban.

Miért várjuk?

Ha játszottál a Hotline Miami első részével, akkor a kérdés felesleges. Ez az alkotás a videojátékok Ponyvaregény-e. 18 éves kor felett kötelező játszani való.

Tartunk tőle?

Ha nem válik öncélúvá az erőszak, akkor a csalódás kizárt.

No.11 – Persona 5 (PS3)

Mikor jön?

2014 végén.

Miért várjuk?

Bár az egész alkotásról még vajmi keveset tudni, a korábbi részek ismeretében egyértelmű, hogy ez 2014 egyik legjobban várt játéka. A negyedik részt anno ronggyá játszottuk PS2-n, majd PS Vitán is.

Tartunk tőle?

A „Minden idők legjobb jRPG-je” címnek nem könnyű megfelelni. A várakozás hatalmas, de az Atlus nem arról híres, hogy ne bírná a nyomást.

Az év talán legjobban várt tíz játéka a tovább gomb után!

No.10 – Destiny (PS3/PS4/X360/XB1)

Mikor jön?

Szeptember 9-én.

Miért várjuk?

Mert a Bungie az Activision gondozásában végre multiplatform címet fejleszt. A Destiny ráadásul egyáltalán nem szerénykedik. Egy egész bolygót járhatunk be, ahol sokszor olyan eseményeknek lehetünk tanúi, melyet a fejlesztők szerint még ők sem láthatnak előre. Bedobni a gyeplőt a játékosok közé? Komoly ígéret.

Tartunk tőle?

Reméljük, hogy a hangzatos marketingszólamok végül a kész műben nyernek igazolást. A Bungie-tól nem is várunk kevesebbet.

No.9 – Dark Souls II (PS3/X360/PC)

Mikor jön?

Március 14-én.

Miért várjuk?

Nem semmi, amit a Dark Souls véghezvitt. A szinte embertelen nehézség ellenére – vagy éppen azért – sikerült olyan fanatikus rajongótáborra szert tennie, melyre még a GTA V is büszke lenne. Ezek a játékosok hónapokra elvesztek az alkotás éjsötét világában, és megváltóként várnak a második részre, mely egyelőre jelen generációs konzolokra nem is lesz elérhető.

Tartunk tőle?

Legfeljebb a megjelenését követő álmatlan éjszakáktól.

No.8 – Helldivers (PS3/PS4/PSVita)

Mikor jön?

Év végén.

Miért várjuk?

Fogadjunk, hogy még nem is hallottál erről a felülnézetes akciójátékról, pedig az idei év egyik legdurvább sleeper hitje lehet. A játékban a Starship Troopers-ből szalajtott dögöktől hemzsegő bolygókon kell végrehajtanod többedmagaddal különböző öngyilkos küldetéseket. Mi az extra? A golyók és robbanások ugyanúgy sebzik a társakat, mint az ellent, a különböző tömegpusztító eszközöket pedig meghatározott kódok beírásával hívhatod le, melyek begépelése közben ugyanúgy kapod az ívet minden irányból. Igazi, kaotikus, régimódi vérfürdőnek ígérkezik.

Tartunk tőle?

Nem törjük le alaptalan aggodalmakkal a lelkesedésünket. A Helldivers egy igazi oldschool videojáték-élmény lesz.

No.7 – The Legend of Zelda (WiiU)

Mikor jön?

Halványlila gőzünk sincs.

Miért várjuk?

Mert Zelda. A kérdés inkább az, miért idén várjuk a sorozat legújabb darabját? Mert a 2011-es E3-mon a Nintendo konferencián mutattak nekünk egy videót, melyben Link egy hatalmas szörnnyel harcolt HD-ben. Aztán tavaly januárban a cég beismerte, egy új Zelda játékot készítenek Wii U-ra. Később a sorozat atyja, Eiji Aonuma közölte, hogy a játékról bővebben hallhatunk végre az idei E3-mon. Mivel a Wii U-nak minden támogatásra szüksége van, ezért feltehetőleg nem akarják nagyon elodázni a játék megjelentetését.

Tartunk tőle?

Ha jön, akkor nincs mitől tartani. Egészen biztosan zseniális lesz, mint az eddigi részek mindegyike.

No.6 – The Order: 1886 (PS4)

Mikor jön?

2014 harmadik negyedévében.

Miért várjuk?

A Ready at Dawn és az SCE Santa Monica gondozásában készülő akciójáték masszív steampunk beütésével azonnal megfogott minket.

Tartunk tőle?

Reméljük, hogy a játék több lesz egy PS4-re optimalizált Gears of War-klónnál.

No.5 – Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PS3/PS4/X360/XB1)

Mikor jön?

Március 20-án.

Miért várjuk?

Hideo Kojima a Metal Gear Solid V sztoriját két részre szakította. Az első fele Ground Zeroes alcímmel még idén, a másik fele The Phantom Pain alcímmel valamikor jövőre érkezik. Minden új Metal Gearnek nagyon tudunk örülni, főleg akkor, ha az a már ismert sztorit bonyolítja tovább, és olyan újdonságokat hoz a sorozatba, mint például az ötödik rész teljesen nyitott világa.

Tartunk tőle?

Leginkább attól, hogy a régebbi epizódokra a fiatalabb játékosok már nem kíváncsiak, az újoncoknak pedig már túl késő az ötödik résznél bekapcsolódni a sorozatba. Ez persze nem fogja elrontani a régebbi motorosok szórakozását.

No.4 – Infamous: Second Son (PS4)

Mikor jön?

Március 21-én.

Miért várjuk?

Mert mindkét eddigi Infamoust egyenesen imádtuk, és mert a Second Son lehet a PS4 első igazi system sellere. A szuperképességekkel megáldott/megvert főhőst ezúttal Delsin Rowe-nak hívják és trendi kis vörös kötött sapiban fogja szétrúgni az ellene küldött fogdmegek valagát. Mi azért még reménykedünk Cole McGrath, az eddigi két rész főhősének visszatérésében.

Tartunk tőle?

A Sucker Punch eddig mindig betalált a közepébe. Remélhetőleg nem most kezdenek el bénázni.

No.3 – Halo 5 (XB1)

Mikor jön?

Állítólag még 2014-ben.

Miért várjuk?

Ugyan még a végleges címét sem ismerjük, de január 6-án a Microsoft senior pr-menedzsere, Rob Semsey saját twitterén nyugtatta meg a Halo-rajongókat, hogy még idén a kezeik közé kaparinthatják a legendás sorozat következő részét. Ezen az örvendetes ígéreten, illetve a tavalyi E3-mon közkinccsé tett videón kívül egyelőre még nem sokat tudhatunk az alkotásról.

Tartunk tőle?

Bár a biztató szavaknak örülünk, azért nem vagyunk teljesen nyugodtak. Leginkább attól félünk, hogy még nagyon sokat kell aludni a megjelenésig.

No.2 – Titanfall (XB1/X360/PC)

Mikor jön?

Március 13-án.

Miért várjuk?

A Titanfall az Xbox One agyonhájpolt messiása, egyúttal bors a PS4-tulajdonosok orra alatt. Ezt a brutálisan látványos, elképesztően intenzív robotos lövöldét az Infinity Wardtól lelépő Jason West és Vince Zampella által létrehozott Respawn Entertainment hegeszti. A videók megtekintését követően legszívesebben már indulnánk is Bécsbe kicsengetni az ötszáz ojrót egy Xbox One-ért.

Tartunk tőle?

Mitől is? Csekkold szépen a hozzáférhető ingame videókat, és felejtsd el ezt a kérdést!

No.1 – The Last Guardian (PS3?)

Mikor jön?

Azt csak a Jóisten és talán maga Fumito Ueda tudja, de inkább csak az előbbi.

Miért várjuk?

Mert a játék kreatív zsenije, Fumito Ueda (igaz, már képtelenség nyomon követni, hogy a Mester dolgozik-e még egyáltalán a projekten) a videojáték-ipar igazi legendája, és mert eddigi munkái – különösen a feledhetetlen Shadow of the Colossus – egytől egyig újradefiniálták a művészet és a digitális szórakoztatás kapcsolatát.

Tartunk tőle?

Leginkább attól félünk, hogy soha nem jelenik meg, mivel 2008 óta egyre ritkábban lehet hallani az alkotásról. Az egyetlen oka, hogy a listánk élére biggyesztettük, a Player alapvetően optimista életszemlélete és törhetetlen bizodalma egy tökéletes 2014-ben.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Metallica frontemberének középső ujját egy olyan tetkó díszíti, amit Lemmy Kilmister hamvaival kevert tintával varrtak

További cikkeink a témában