Ákos - Előkelő idegen, új lemez, nyári koncertinfók első kézből

Megérkezett az új videó, ennek örömére Ákos mesélt a nyári fellépésekről, az új lemez készüléséről és egyéb nyalánkságokról is.

Itt az új Ákos lemez első klipes dala, a vissza a gyökerekhez stílusú Előkelő idegen. A style meglehetősen furcsa, de megszokható, a hangszerelés a Bonanza időket idézi, nem véletlenül. Ákos ugyanis szentimentális hangulatba került a múltkori lemezének felvételei közben, amiről ő maga beszélt a kislemez megjelenésének örömére rendezett sajtótájékoztatón:

Az egésznek a lényege az volt, hogy 2010-ben fejeztem be A katona imája című albumom munkálatait, és ha az ember mondjuk bizonyos népszerűségre tesz szert, akkor ki van téve tömeges véleményeknek. Ez a közszerepléssel jár. A véleményekben refrénszerűen visszaköszönnek bizonyos negatív elemek, pozitív dolgot mondani talán nem is tudunk semmiről, annyira hozzászoktunk a kommenteléshez. Ha valaki odajön hozzám egy benzinkúton vagy az utcán, akkor szabadkozással kezdi, nem akar „nyalizni”, zavarban van attól, hogy pozitív véleménye van valamiről. Az alapállás negatív. Az ilyen negatív kommentekből írtam egy dalt, az volt a címe, hogy Főleg régen. Én már Isten segedelmével 24 éve tépem a deszkát, így aztán meghallgathatom időről időre, hogy melyik volt az utolsó normális és hallgatható lemezem, általában a 10 évvel ezelőtti volt az utolsó, és azóta mindegyik rosszabb. Tíz év múlva talán pont a most készülő albumról fogják azt mondani, hogy ez volt az utolsó. Ehhez a dalhoz úgy gondoltam, hogy adekvát lenne a régi hangszereket előszedni, és azt kell mondanom, hogy bűn, nem bűn, nosztalgikus hangulatba estem a régi hangszínektől. Ezzel a dallal indult el az a koncepció, ami most először egy maxi képében, és remélhetőleg ősszel egy album képében is megjelenik.

Az új lemezt Ákos egymaga írja, hangszereli, és ahogy ő mondja, ha minden igaz, egy egyszemélyes műhelymunka eredménye lesz. A most megjelent videóról is mesélt, méghozzá arról, hogyan is került a képbe Kálloy Molnár Péter.

Az új klip saját rendezés, Juhász Viktor fényképezte, fantasztikus szereplők jutnak szerephez benne. Először is Kálloy Molnár Péter színművész barátom, aki első szóra vállalta a főszerepet. Ő mondott ki egy mágikus mondatot, ami a szívemnek nagyon jól esett, és ma ritkán hallja az ember. Óvatosan próbáltam becserkészni a feladatra, őt álmodtam meg, őt láttam magam előtt, amikor a tévénéző figuráját elképzeltem. Megmutattam neki a már leforgatott stúdiós részeket, és azt mondta, annyira tetszik neki, hogy benne akar lenni. Nem tudom, hogy van-e ilyen még, én mostanában nem találkoztam ilyen mentalitással, amikor a lelkesedés vezeti az embert, és nem más szempontok. Mi több más szempont nem is volt, mert gázsit nem is fogadott el.

Azt már mindenki tudja, hogy Ákos nyáron a Szigeten, a VOLT-on és a Balaton Soundon is fellép, melyek közül az utóbbi kicsit furcsa lehet, de annyira talán mégsem kellene tág szemekkel néznünk a programfüzetre. Az új műsor ugyanis teljesen simán beleférhet egy elektronikus zenei fesztivál kínálatába.

Az elektronikus zene nem csak a tánczenéről szól. Nyilvánvalóan ennek van egy nagyon komoly érdeklődői rétege, akiknek az átlagéletkora nagyjából megegyezik azoknak az éveknek a számával, amennyit én a színpadon töltöttem. Én elektronikus zenével kezdtem a pályafutásomat, és azt örömteli dolognak tartom, hogy néhány esztendővel ezelőtt Zamárdiban fellépett a Pet Shop Boys is. Azért ők sem mai gyerekek! Volt itt elektronikus zene a David Guetta előtt is, jó napot kívánok! Azért a stílus rajongóinak rugalmasabbaknak kellene lenniük, mintsem hogy egy műfajra szűkítsék le magukat. Azt gondolom, hogy ha Björk idén játszhat a Balaton Soundon, akkor mi röhögve beleférünk. Nem hiszem, hogy ennek problémának kellene lennie, és ha ilyen probléma fel is merülne, azt nagyon szeretnénk eloszlatni az előadásunkkal. Szeretnénk megmutatni, hogy ez egy legitim dolog, hogy ilyen vénemberek mint én, elektronikus zenét játszanak, annak ellenére, hogy nem a lábdob és a kontralábcin uralja a hangképet. Nagy szeretettel megyünk egyébként, és szeretnénk meglepni a közönséget.

Az új klip mindenesetre tényleg egyszerre meglepő is és nem is. Aki bírta a Mester régebbi munkáit, az biztosan imádni fogja. Fogyasszuk egészséggel!

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon