Best of mozi 2012

Az idei filmes kínálat indokolttá teszi, hogy nemes egyszerűséggel a moziknak utaltassuk a fizetésünket, beköltözzünk egy terembe, és kinevezzünk egy fotelt az új otthonunknak. A Player a jól bevált, hazamenős módszert javasolja, és hozzá néhány olyan filmet, amelyet bűn lenne kihagyni 2012-ben.

 1. 10/10

  Django Unchained
  Író/rendező: Quentin Tarantino
  Szereplők: Joseph Gordon-Levitt, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson

  Mikor?
  2012. december 25. (USA)

  Miért?
  Amikor a Mester alkot, a mozifanatikusok örömünnepet ülnek. Tarantino a „nép gyermeke”. Ő az az alkotó, aki a rajongó fejében nem egy elérhetetlen trónon ül, hanem lesétál a tömegbe, barátságosan rád kacsintva a kezedbe adja legújabb alkotását egy rongyosra nézett videókazin, aztán leül melléd a fotelbe. Igen, lehet megint izegni-mozogni, fürkészni az insider pletykákat, figyelni a stúdió nyilatkozatait, mert QT már egy ideje megint a kamera mögött ül. Könnyen lehet, hogy a legújabb instant klasszikus, a Franco Nero western klasszikusát feltámasztó Django Unchained átcsúszik 2013-ra (jelenleg 2012 decembere van előirányozva), de egy magára is valamit adó 2012-es countdown nem hagyhatja ki a számításból.

 2. 9/10

  A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

  Mikor?
  2012. július 19. (Magyarország)

  Miért?
  Ha egy filmvilágban tájékozottabb olvasóval van dolgunk személyedben, akkor feltételezhetően nem lepődtél meg, hogy Nolan Batman-univerzumának legújabb tagjával találkozol a top 10-ben. Ezt a filmet egyszerűen nem lehet megkerülni idén, hiszen kis túlzással 2012-ben minden ettől lesz hangos. Az A sötét lovag konkrét relevációt hozott a képregényfilmek műfajába. Több millió ámuló mozinéző mellett Christopher Nolan a szakmának is megmutatta, hogyan lehet egy alapvetően a valóságtól elrugaszkodott műfajt a realizmus keretei közé terelni. Az emiatt már önmagában hatalmas teljesítménynek számító filmet ráadásul a tragikusan fiatalon elhunyt Heath Ledger segítségével még megtámogatta egy olyan gonosszal, aki jó eséllyel örök helyet vásárolt a mozis kollektív tudatban. Idén egy olyan folytatás érkezik, mely a jelek szerint nem kíván változtatni a jól bevált recepten. Sötét tónusok, baljós hangulat, és talán a hős vége… illetve a tízezres fordulaton pörgő Tom Hardy, mint Batman legújabb ellenfele. Ismerve a srácot, ez a nemezis is egyenesen a Pantheonba vándorol.

  Kik?
  Rendező: Christopher Nolan
  Szereplők: Christian Bale, Joseph Gordon-Levitt, Gary Oldman, Tom Hardy

  Nézd meg a trailert!

 3. 8/10

  Prometheus

  Mikor?
  2012. június 8. (USA)

  Miért?
  Milyen lenne, ha James Cameron visszatérne a Terminátor univerzumába? Valami olyasmi, mintha Ridley Scott megint Alien filmet forgatna. Most már hivatalos: Az állítás második feléről végre levehetjük a feltételes módot. Bár a Prometheus című sci-firől még vajmi keveset tudni és az előzetes hírek szerint a H.R. Giger által megálmodott furcsa külsejű gyilkológépek csak néhány ponton csatlakoznak a sztorihoz, azt a trailer alapján már most elmondhatjuk, hogy Hollywood monumentális művet készül elénk pakolni. A kiszivárgott infók ráadásul egy olyan filmet ígérnek, mely nem csak vizuális, hanem intellektuális szempontból is kényeztetni kívánja nézőit. Mr. Scott, várjuk szeretettel!

  Kik?
  Rendező: Ridley Scott
  Szereplők: Noomi Rapace, Charlize Theron, Patrick Wilson

  Nézd meg a trailert!

 4. 7/10


  A bosszúállók (The Avengers)

  Mikor?
  2012. április 26. (Magyarország)

  Miért?
  Amerika Kapitány, Thor, Vasember, Hulk… Mind olyan karakterek, melyek külön-külön is dollármilliókat fialtak a Marvel-nek, így a Bosszúállók nevű csapat kalandjainak filmre adaptálása olyan egyértelmű volt a kezdetektől, mint hogy Sólyomszem beletalál a tízes körbe. A film készítését a megacégnél munkálkodó kreatívok meg sem próbálták eltitkolni. Már az A hihetetlen Hulk és a Vasember első részének vége is mutatott egy-egy nyúlfarknyi jelenetet, melyben egy titkos kormányszerv valamilyen top secret projektben való részvételre kéri hőseinket, végül a tavaly bemutatott Amerika Kapitány szinte már a The Avengers előzményfilmjének is tekinthető. A stúdió hatalmas reményeket táplál a filmmel kapcsolatban, melyeket az előrejelzések szerint gond nélkül sikerül majdan súlyos összegekre váltani. A trailer tanúsága szerint a maroknyi szuperhős a Thor főgonosza, Loki ellen kénytelen összeállni, és szikrázó lángtengerben egyesíteni New York felhőkarcolóit. Ne legyenek illúzióink; a majdan kész mű nem a szürkeállományunk megedzésére pályázik. Csak a szemünk kell neki… De az nagyon!

  Kik?
  Rendező: Joss Whedon
  Szereplők: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo

  Nézd meg a trailert!

   

 5. 6/10

  A Hobbit: Váratlan utazás

  Mikor?
  2012. december 13. (Magyarország)

  Miért?
  Nem hinnénk, hogy akad olyan filmkedvelő a Föld kerekén, akinek be kellene mutatni az új-zélandi Peter Jackson megasikeres Tolkien adaptációját. Ha van is, akkor legalább három évet az ezredforduló környékén mélyaltatásban kellett töltenie, hiszen ezidőtájt robbantotta magát a Gyűrűk Ura trilógia a bevételi, és kritikai listák élére olyan rajongótábort összetoborozva, mely csak a Star Wars-őrültek számához és megszállottságához fogható. Bár azóta – csendben merjük csak megjegyezni – szerény véleményünk szerint Jackson inkább rombolta, mint építette reputációját a King Kong és a Komfortos mennyország című sete-suta alkotásokkal, de ez a legkevésbé sem tette takarékra a Hobbit-ra megváltóként tekintő rajongók elvárásait. Tolkien Hobbit-ciklusát a stúdió a művészeti indokok mellett feltehetően a mérlegre ugyanekkora súllyal eső anyagi megfontolások okán két részben küldi a mozikba. Minden további szó felesleges. Beszéljen inkább helyettünk a trailer, ami csuklóból hozza a Gyűrűk Ura epikus hangulatát. Ezúttal a készítők nem hibázhatnak.

  Kik?
  Rendező: Peter Jackson
  Szereplők: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage

  Nézd meg a trailert!

 6. 5/10

  A feláldozhatók 2 (The Expendables 2)

  Mikor?
  2012. augusztus 17. (USA)

  Miért?
  Sylvester Stallone igazi comeback hero! Miután az előzetes jóslatokra rácáfolva sikerült neki két legendás karakterét is (Rocky és Rambo) színvonalasan feltámasztani, majd a becsületes helytállást követően felemelt fejjel nyugdíjba küldeni, a filmszakma örömmel nyugtázta a tényt: a lassan 66 éves filmsztárt lapáttal sem lehetne agyonverni. Az említett két film levezénylését követően Stallone úgy döntött, hogy megpróbálja visszacsempészni a szerinte már csak vegetáló akció-zsánerbe a karizmát (a szó mindkét értelmében), és ha már nekifogott – gondolta – miért is ne toborozza össze a műfaj legnagyobb ikonjait egy kis közös durrogtatásra. A többi pedig már történelem; a tesztoszteron bomba felrobbant, a lelkes közönség pedig bő 266 millió dollárral honorálta kedvencei erőfeszítéseit. A siker okán nem meglepő, hogy idén újra összeáll a csipet-csapat. Ezúttal Stallone átadta a rendezői széket Simon Westnek, mivel biztosan nem bírt már egyszerre feszíteni és közben instruálni a forgatást, és emelve a tétet beszervezett még a brigádba néhány arcot (Norris, van Damme), akiket anno az első részből is nagyon hiányoltunk. Chuck Norris tudja, hogy meg fogod nézni (!) ezt a filmet. Ne ellenkezz!

  Kik?
  Rendező: Simon West
  Szereplők: Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, stb…

  Nézd meg a trailert!

 7. 4/10

  A csodálatos Pókember (The Amazing Spider-man)

  Mikor?
  2012. július 5 (Magyarország)

  Miért?
  Lehet ezzel vitatkozni, de nem érdemes: Sam Raimi Pókember-trilógiájának utolsó része egy picsogó kis csitrit csinált a közkedvelt szuperhősből. Ezt érezhették az óceán másik oldalán is, és gyorsan nyugdíjba küldték Tobey Maguire-t a lefelé görbülő szájával, illetve a gárda többi tagjával együtt, aztán betolták a reflektorfénybe a Közösségi hálóban igencsak szimpatikus teljesítménnyel brillírozó Andrew Garfield-et. A trailer tanúsága szerint a film nem kívánja lecserélni az előd színes-szagos látványvilágát, azonban az már most borítékolható, hogy a reboot egy markánsabb hőssel kívánja robbantani a mozikasszákat.

  Kik?
  Rendező: Marc Webb
  Szereplők: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans

  Nézd meg a trailert!

   

 8. 3/10

  World War Z

  Mikor?
  2012. december 21. (USA)

  Miért?
  Ez a film nekünk különösen kedves, hiszen a forgatása közben történt meg, hogy a bizonyítási kényszerben vergődő magyar terrorelhárítás terroristának nézte Brad Pittet, ő pedig zombinak a mi barátságos kommandósainkat. A lényeg, hogy jelen pillanatban már javában folynak a World War Z utómunkálatai, és a tervek szerint ez év decemberében végre a vásznon is megelevenedik Max Brooks zseniális riport-montázsa a modern civilizációt romba döntő zombi-járványról. Az előjelek rendkívül biztatóak. Egyrészről a zseniális alapanyag, másrészről a komolyan elkötelezett sztár, harmadszor pedig a Papírsárkányokkal már bizonyító (… khm, az A Quantum csendjével pedig a lebőgést éppen megúszó) Marc Forster lehetnek garanciák a sikerre. Ha a csillagok szerencsés együttállása is segíti a mozit, akkor ez a film lesz az összes eddig látott zombifilm „ultimate edition-je” tengeralattjárókba kapaszkodó, az USA hadseregét eltipró, a nagy orosz tundrát elözönlő élőholt seregekkel. Idén szép Karácsonynak nézünk elébe.

  Kik?
  Rendező: Marc Forster
  Szereplők: Brad Pitt, Eric West, Matthew Fox

 9. 2/10

  A diktátor (The Dictator)

  Mikor?
  2012. május 11. (USA)

  Miért?
  Mindig volt egy olyan érzésünk, hogy Sacha Baron Cohen (alias AliG, alias Borat, alias Brüno) nem teljesen normális. Ha bármi kétséged lenne efelől, akkor valószínűleg nem láttad a komikus alteregóinak szentelt egész estés filmeket (és az AliG sorozatot), ezért – ha ránk hallgatsz (és miért ne tennél így) – jobban teszed, ha azonnal pótolod ezt a súlyos lemaradást. Ezen nagyívű művek közös nevezője, hogy megtekintésük közben egy ponton elgondolkozol rajta, hogy a humorista egész egyszerűen tényleg ekkora suttyó, vagy amit látsz, az csupán tudatos provokáció, ezért csak mérsékelten felháborító. A röpke gondolatot aztán a legtöbbször vállrándítás, majd a korábbi éktelen röhögés folytatása követi. Ezúttal Cohen egy totalitárius diktatúrát vezénylő közel-keleti hatalmasság bőrébe bújik, aki szentül hiszi, hogy küldetése nem más, mint megóvni szeretett hazáját a demokrácia poshadó bűzétől. Ezúton fejezzük ki csodálatunkat a Művész Úr felé, amiért a Brüno után megint bevállalt egy olyan filmet, melyet követően újabb tömegek csatlakoznak azok táborához, akik ki akarják őt nyírni. Ne is törődjön velük Mr. Cohen! Nincs humorérzékük.

  Kik?
  Rendező: Larry Charles
  Szereplők: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, John C. Reilly

  Nézd meg a trailert!

 10. 1/10

  Csatahajó (Battleship)

  Mikor?
  2012. április 19. (Magyarország)

  Miért?
  Egy pillanatra intsd csendre a fejedben lakozó filmesztétát, tedd a szívedre a kezed és jöhet a coming out: Ugye milyen bizsergető érzés volt gúvadó szemekkel bámulni, ahogy a Transformers első részében egy csapatnyi háznyi méretű fémkatona darabokra szedi az USA büszke hadseregét? Mert tiltakozzon bármennyire is a benned élő kultúrlény, az éves rendszerességgel érkező eyecandy-adagnak Te is szívesen aláfekszel, főleg akkor, ha a kellemesen emberséges filmidőben bőkézzel osztott akció-rushok nem tűnnek el a vastag cukormáz alatt. A Battleship a jelek szerint tudja, mit akar: bazinagy idegen háborús gépezetek, őrjöngő megatonnák, kemény pózok, és orbitális robbanások… ja, és Brooklyn Decker. Ha a vállalás nem süllyed a csillagsávos nyáltenger fenekére, akkor te is ott fogsz toporogni a mozi előtt kígyózó sor végén.

  Kik?
  Rendező: Peter Berg
  Szereplők: Alexander Skarsgård, Brooklyn Decker, Liam Neeson

  Nézd meg a trailert!

   

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon