A harmadik héten nem cicózunk: brutális zombiháborúval és szabadságharcos altáji humorral kedveskedünk az olvasónak - így vagy úgy, de biztosan fel fog menni a vérnyomása, ha az általunk ajánlott könyvekbe belekezd. Mi imádtuk őket! Mágikus szürrealizmus

Csepelyi Adrienn heti könyve

Fehér Béla – Kossuthkifli

Kiadja: Magvető kiadó

340 oldal, 3490,- Ft

Tulajdonképpen elég volna annyit írni a Kossuthkifliről, hogy tessék szépen szaladni, megvenni, elolvasni, lehetőleg ne a villamoson, mert ott mindig gyanús kicsit a térdcsapkodva-hörögve röhögő utas. Aki kívánta már pokolba Jókait (igen, MINDEN egykori általános iskolás nevében beszélek), az felnőtt fejjel talán kicsit megenyhült a mester irányába (én például megszállottan gyűjtöm a műveit), de egészen biztosan egy merő boldogság lesz számára olvasni, ahogy Fehér Béla a végletekig karikírozza a történetvezetési és nyelvi sajátságokat, amikkel magyartanárunk riogatott valaha bennünket.

A Kossuthkifli roskadozik az olyan vaskos poénoktól, amikről azt hitted, nincs író, aki bevállalná őket – mindezen felül pedig még úgy is ellenállhatatlanul olvastatja magát, hogy az 1848-as szabadságharcot idéző nyelvezete semmiképp se nevezhető könnyednek.

“– Uram, tisztában vagyok a kötelességemmel!
– Tehát egy órán belül főbe lövi magát?
– Szükségtelen. Ezennel megkérem a lánya kezét.”

Egy XIX. század road movie át az országon, a csatamezőkön, ellenséges és szakadár csapatokon, útonállókon, szellemeken és természetfölötti lényeken – igen, ez pont az a könyv, amit nem lehet elmesélni. El kell olvasni.

 

Ami Brad Pittnek is bejött

Nagy Gergő heti könyve

Max Brooks – World War Z – Zombiháború

Kiadja: Könyvmolyképző Kiadó

408 oldal, 2999,- Ft

Mel Brooksnak sokat köszönhet a világ. Egyrészről nem lehetünk neki elég hálásak az Űrgolyhók című intergalaktikus mesterműért (igen, most túloztam egy kicsit), másrészt pedig amiatt jár neki a baráti vállveregetés, mert anno összeállt egy nőnemű egyeddel, majd az interperszonális kooperáció eredményeként megszületett a kis Max. Az ifjabbik Brooksból a földkerekség legnagyobb geekje kerekedett, aki nem elégedett meg azzal, hogy zombis horrorok plakátjaival tapétázta ki a szobája falát. Felcseperedve az élőhalottakhoz való megmagyarázhatatlan vonzódása olyan művekben öltött testet, mint a Zombi Túlélő Kézikönyv, illetve a World War Z, mely annyira bejött Brad Pittnek, hogy hajlandó volt egy stábbal együtt egészen Budapestig elrepülni, ahol készségesen megtámogatta terrorelhárítóinkat néhány láda színházi kellékfegyverrel. A film a legújabb hírek szerint éppen komoly gondokkal küzd, úgyhogy ezt inkább hagyjuk és térjünk át az írott alapanyagra.

A Zombiháború tulajdonképpen egy kamu dokuregény, melyben a zombi-apokalipszis főszereplőit és túlélőit szólaltatja meg egy ENSZ-alkalmazott. Az epizodikus felépítés végigköveti az egész művet. Elsőként a nulladik beteg sztoriját meséli el egy kínai körzeti orvos, aztán egyre durvább történeteket hallhatunk kutatók, katonák, egyszerű emberek vagy éppen a káoszból hasznot húzó gátlástalan businessmanek szájából. Ha te is a legtöbbet használt kifogással hárítod el a könyvajánlókat („Nincs rá időm.”), akkor ennél alkalmasabb művet nem is tudnék neked ajánlani. Munkába menet csak egy-egy fejezetet fogsz tudni elolvasni, de hamar azon kapod majd magad, hogy az esti agyi áramszünet előtt nem a távirányítót, hanem ezt a véresen szórakoztató remekművet veszed a kezedbe.

Brooks nem spórolt az előkészületeken és komoly közgazdasági kutatásokkal, katonai elemzésekkel támogatta meg a témát. Folyamatosan azzal az érzéssel lapozunk tovább, hogy ha oszladozó élőhalottak rohannák le a világot, az valószínűleg pontosan így menne végbe. Az egyes szám első személyű elbeszélések és a hétköznapi nyelvezet ráadásul olyan közel hozzák az eseményeket az olvasóhoz, mintha egy tábortűz mellett kezdődne hatalmas sztorizás az USA keleti partján a vízből előbukkanó, majd a katonaságot ledaráló, a hatalmas orosz tundrákon jégé dermedő, tavasszal felengedő zombi-hadseregről és a traumára totális pánikkal reagáló nemzetekről.

A World War Z felfogható társadalomkritikának vagy egy igen gonosz elmejátéknak a „Mi lenne ha?” jegyében, de azzal sem lősz nagyon mellé, ha csak a puszta szórakoztatást várod tőle. Előreláthatólag jövőre visszavonhatatlanul kitör a zombiláz, így érdemes lesz gyorsan képbe kerülni.

Rákattantál? Katt, és hétvégén már olvashatod!

Lehet, hogy egy cég éppen téged keres. Hagyd, hogy megtaláljon! Töltsd ki Jobline profilod vagy töltsd fel önéletrajzodat, és nyerj! Részletekért kattints ide>> (X)