Játszd újra, Sam! – A 10 legjobb remake

Mondjuk ki: a legtöbb remake nem jó. Kivéve ezt a 10 darabot és még néhányat, ami épp, hogy csak lemaradt a Player listájáról.

Ha készítenénk egy statisztikát arról, hogy hány film remake-je sikerült igazán jól, akkor teljesen biztos, hogy az emlékezetes darabokat mutató szelet sokkal kisebb lenne, a külföldi kritikákat olvasva pedig úgy tűnik, hogy Az emlékmás 2012-es verziója sem javít a statisztikán. Bár valóban sok a félrecsúszott darab, azért akad néhány jó is, és már ezeknek is örülni kell. Összeállításunkban azonban azokat a filmeket szedtük össze, melyek a jónál még egy fokkal jobbak.

A rettegés foka

Minden idők egyik legnagyobb színésze, Robert Mitchum minimum két filmben is olyan gonoszt alakított, akitől a mai napig kirázza a nézőt a hideg. A vadász éjszakája mellett A rettegés fokában is zseniális volt az aktor, ezért Robert De Nironak nem volt egyszerű dolga, amikor a helyébe kellett lépnie, de ő is zseniálisan oldotta meg a feladatot. Több tetkó, még erőszakosabb fazon… Scorsese remek remake-jének ott a helye az eredeti film- és A tégla DVD kiadása között.

A hét mesterlövész

Egyáltalán nem ritka, hogy a japán filmművészet kimagasló alkotásait az amerikai vadnyugatra importálták hollywoodi alkotók, Akira Kuroszavának például több filmje szolgált ihletadóként, vagy konkrét alapként néhány emlékezetes westernhez. Az Egy maréknyi dollárért, vagy Martin Ritt A vihar kapujábant átformáló Az erőszak című mozgóképe mellett a legismertebb mozi minden bizonnyal A hét mesterlövész, amiben az amúgy John Fordtól is inspirációt merítő Kuroszava mester morális világa tökéletesen illeszkedik a poros vadnyugati környezetbe.

Nosferatu

Bár a Francis Ford Coppola féle Drakulával sincs különösebb bajunk, azért ha igazán eredeti vámpírfilm remake-et szeretnénk látni, nem Amerikára kell vetnünk vigyázó tekintetünket. Werner Herzog NSZK-francia koprodukcióban forgatott művészhorrorja több szempontból is zseniális: egyrészt nagyon finoman áthangolja a történetet és a vámpír szenvedését tolja előtérbe, másrészt senki sem hitte volna, hogy a szuperijesztő Max Schrecknél is van félelmetesebb fazon (ezt Klaus Kinski szépen megcáfolta), harmadrészt a film túlvilági hangulatának köszönhetően egy költői szépségű alkotásról van szó, ami ráadásul a rendező szerzői világképébe is gyönyörűen belesimul.

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi

Az orosz születésű, de Hollywoodban nevet szerző rendező, Lewis Milestone az Álomgyár hőskorának egyik ismert figurája volt, aki még idős korában is tudott emlékezeteset villantani. Ez volt az Ocean’s 11, amit a függetlenfilmes nagykutya, Steven Soderbergh öltöztetett stílusos külsőbe és tett még kúlabbá elődjénél. A forgatókönyvbe is nehéz lenne belekötni, de a remake igazi varázsa a tökéletes szereposztásban rejlik.

Vanília égbolt

Ha visszaemlékszünk a két mozira, igazából nem sok különbséget tudunk felsorolni köztük. Ami az első mellett szól: ez az eredeti, a spanyol alkotógárda találta ki Alejandro Amenábar-ral az élen, ők vitték végig és lepték meg vele a világot. Ja, és persze Penélope Cruz. Ami Cameron Crowe verziója mellett szól, hogy 4 évvel az eredeti után még több emberhez eljuttatta a csavaros sztorit, jó színészeket választott és legalább ilyen menő zenéket. Ja, és persze Penélope Cruz.

A légy

Ha a történetben egy kék nünüke mászna be a masinába, lehet, hogy Wong Kar-wai érdeklődését is felkeltette volna a sztori, a kevésbé esztétikus ízeltlábúnak köszönhetően viszont David Cronenberg, a testhorrorok királya vágott neki Kurt Neumann 1958-as filmjének újraálmodásához. Végül ez lett a kanadai direktor egyik legjobban sikerült alkotása, melyben romantika és bizarr horror furcsa, mégis remekül működő elegye tárul elénk.

A sebhelyesarcú

Brian De Palma Scorsese-hez hasonlóan nem sok remake-et készített, de amikor igen, akkor rendesen odatette magát. A klasszikus gengszterfilmek egyik legismertebb díszpintyét, az 1932-es Howard Hawks féle A sebhelyesarcút például teljesen más kontextusba helyezte, bevérezte, megnyújtotta, megkeményítette, Al Pacino közreműködésével megteremtette benne minden idők egyik legkarakteresebb bűnöző figuráját, végül megdobta az egészet a sokat idézett fináléval. Így kell ezt, kérem!

A tégla

És ha már ismét szóba került Martin Scorsese, emlékezzünk meg A szigorúan piszkos ügyeket a tengeren túlra szállító és ott jól ”meghollywoodiasító” A téglára, amelyért a mester Oscar-díjat is kapott, annak ellenére, hogy 237-szer hangzik el benne a „fuck” szó. A rendező minimum 10 zseniális filmért kaphatott volna Oscart pályafutása során, mégis ezért a darabért jött a szobor, amiben nyilván az Akadémia bűntudata is közrejátszott. Azon lehet vitázni, mi minden másért kellett volna díj Scorsese-nek, azon viszont nem, hogy A tégla valóban fasza film.

Ben Hur

Bármi is történt előbb, az tuti, hogy mindenki azonnal elfelejtette, amikor kijött 1959-ben a Ben Hur szélesvásznú, monumentális remake-je, amely túlméretezett pompájával elnyomta elődje érdemeit. Számunkra különösen kedves darabról van szó, mivel a film leghíresebb jelenetét, az állandóan idézett fogathajtó versenyt hazánk fia, André De Toth, vagyis Tóth Endre rendezte, mégis William Wyler aratta le a babérokat helyette.

A dolog

Micsoda? Hogy ez is remake? Bizony, ugyanis A Lény – egy másik világból című 1951-es sci-fi horror már feldolgozta azt a regényt, amely Carpenter klasszikusának is alapjául szolgált, az eredeti filmmel együtt. De míg az első verzióban a hidegháborús para és bizalmatlanság játszott főszerepet, addig Carpenter inkább az emberek elidegenedését és félelmét dolgozta fel. A maga idejében nem szólt akkorát a film, talán azért, mert az E.T. – a földönkívülivel egyidőben mutatták be, de azóta mind a kritika, mind a közönség oda juttatta, ahová való: a műfaj legfontosabb filmjei közé.

Ha nem elég, ezeket se hagyd ki!

Börtönvonat Yumába

Holtak hajnala

Halál a hídon

Frászkarika

King Kong

Az olasz meló

A kör

Az ember, aki túl sokat tudott

A mandzsúriai jelölt

Testvérek

Imádod a TOP 10-es összeállításokat? A Playeren sokkal többet is találhatsz belőlük!

Player Autószalon

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Íme néhány dal, ami remek választás lehet a hét utolsó napjainak beindításához.

Hard-Fi – Living for the Weekend

Mert tényleg csak a hétvégének élünk, ezzel a számmal pedig azonnal beindíthatjuk a jókedvű péntek estét.

Suede – Saturday Night

Egy fáradt szombat este lezárásához, amikor bejártad a várost a lánnyal. Diszkó, kaszinó, peep show… a Suede így képzeli el a tökéletes hétvégét.

MGMT – Weekend Wars

Minimális progrockos lazulás az MGMT-vel. Csak semmi háború, most szeretet, béke van!

The Cure – Friday I’m In Love

Pénteken már nyugodtan lehetsz szerelmes a szombatodba és a vasárnapodba is. A többi napot meg ki nem tojja le?

Elton John – Saturday Night’s Alright For Fighting

Harcolni akarsz a hétvégén? Akkor pörgesd fel magad Elton Johnnal. Igen, ez így nagyon rosszul hangzik, de a Saturday… még abból a korszakból származik, amikor Elton nagyon is rock’n’roll volt, és nem egy fura ízlésvilágú zseniális zenebohóc.

Punnany Massif – Hétvégre

Valakinek ez kell, valakinek az. Akárhogyan is alakul a hét utolsó pár napja, a Punnany remek választás egy kis aláfestő zenének.

The Dandy Warhols – Everyday Shoud Be a Holiday

A Dandy Warhols tudja a frankót. Minden nap lazulás, minden nap ünnepnap, minden nap hétvége.

Queen – Lazing on a Sunday Afternoon

Akik a kis kuplékra vannak ráizgulva, vagy csak úgy simán mezei Queen rajongók, azok biztosan szívesen lazítanak vasárnap egy ilyen dalra. De bárki megpróbálhatja, nem rossz választás!

Freestylers – Weekend Song

Egy jó kis táncolós Freestylers, és még a hétvégéről is szól? Remek! Táncolj, vagy bólogass nyugodtan!

Michael Gray – The Weekend

Ha megnézed a klipet, egyből elmegy a kedved a munkától, és várod a megváltó hétvégét. Nézd a megőrült titkárnőket, és kapcsolj pihenő/bulizó/csajozó üzemmódba!