Július 10.: Üvöltés, A félszemű, Hamburger Hill

A kedd esti ajánlatunk egy hangulatos életrajzi film, egy emlékezetes western és egy megrázó háborús mozi. Egyiket sem érdemes kihagynod!

Üvöltés

Cinemax, 20.00

Nem egy szokványos életrajzi film az Üvöltés, amely elsősorban a beat irodalom kultikus fenegyerekének 1957-es perére és emblematikus hosszúversére koncentrál. Allen Ginsberget James Franco kelti életre, akit San Fransiscóban obszcenitás vádjával állították bíróság elé. Rob Epstein és Jeffrey Friedman 2010-es alkotásának középpontjában ez a nevetséges tárgyalás áll, melynek során a világhírű költőt Jake Ehrlich (Jon Hamm) védte, a vádat pedig Ralph McIntosh (David Strathairn) képviselte. Mindeközben bepillantást nyerhetünk a saját hangját kereső Allen Ginsberg fiatalkorának küzdelmes és rapszodikus éveibe, a harmadik - legkevésbé sikerült - szál pedig a címadó vers animációs feldolgozása. Ha nem annyira szereted a költészetet, akkor se riasszon el ez a lehengerlő mozi, mert sokkal több egy unalmas irodalomóránál: szellemes és elgondolkoztató bírósági dráma egy hangulatos korrajzba csomagolva a 20. századi amerikai irodalom egyik legnagyobb hatású alakjával a főszerepben. Igazi csemege, de nem csak ínyenceknek.

A félszemű

HBO 2, 22.00

A Coen-fivérek pályafutásának első ízig-vérig westernfilmjét 2010-ben mutatták be, amivel rögtön tíz Oscar-jelölést gyűjtöttek össze. Kétségkívül kiváló mozi A félszemű, de azért korántsem említhető egy lapon az olyan instant klasszikusaikkal, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék. Eleve szokatlan, hogy az amerikai filmművészet öntörvényű párosa egy feldolgozást készített, igaz, komoly alapanyaghoz nyúltak: filmjük a John Wayne főszereplésével forgatott 1969-es A félszemű seriff távoli remake-je, ők ugyanis sokkal inkább Charles Portis regényének hű adaptálására helyezték a hangsúlyt. Ezúttal Jeff Bridges bújt a részeges és kiöregedett békebíró Rooster Cogburn bőrébe (elképesztően jól áll neki a szerep), aki a 14 éves Mattie Ross-szal (Hailee Steinfeld) együtt indul útnak az indiánok földjére, hogy azelőtt öljék meg a kamaszlány apjának hidegvérű gyilkosát, Tom Chaney-t (Josh Brolin), mielőtt a LaBoeuf nevű texasi ranger akadna nyomára, aki egy másik gyilkosság miatt üldözi. A gyönyörűen fényképezett mozi (Roger Deakins operatőri munkája szokás szerint szemet gyönyörködtető) egy emlékezetes bosszú- és hajsza története, amely már a morózus Jeff Bridges másnapos morgásai miatt önmagában is megérdemli a figyelmet.

Hamburger Hill

film+ 2, 0.25

John Irvin 1987-es Hamburger Hill című mozija nem tartozik a legtöbbet emlegetett vietnámi háborús filmek közé, ettől függetlenül nem érdemes kihagynod. Egy kifejezetten valósághű és megrázó alkotással állunk ugyanis szemben, amely a vietnámi háború történetének egyik legvéresebb és legértelmetlenebb csatáját dolgozza fel, melynek során a 101-es ejtőernyős osztag azt a parancsot kapja, hogy frontálisan rohanják le a 937-es magaslatot. A katonák között csak Hamburger Hillnek csúfolt hegyért tíz napon át küzdöttek hiába 1969 májusában, mire a parancsnokság elrendelte a visszavonulást. Az ütközet óriási felháborodást keltett a hadsereg köreiben és a közvéleményben egyaránt, a hegy ugyanis csekély stratégiai értékkel rendelkezett, viszont az elfoglalásáért vívott reménytelen harc rengeteg fiatal amerikai katona életébe került.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon