Üvöltés

Cinemax, 20.00

Nem egy szokványos életrajzi film az Üvöltés, amely elsősorban a beat irodalom kultikus fenegyerekének 1957-es perére és emblematikus hosszúversére koncentrál. Allen Ginsberget James Franco kelti életre, akit San Fransiscóban obszcenitás vádjával állították bíróság elé. Rob Epstein és Jeffrey Friedman 2010-es alkotásának középpontjában ez a nevetséges tárgyalás áll, melynek során a világhírű költőt Jake Ehrlich (Jon Hamm) védte, a vádat pedig Ralph McIntosh (David Strathairn) képviselte. Mindeközben bepillantást nyerhetünk a saját hangját kereső Allen Ginsberg fiatalkorának küzdelmes és rapszodikus éveibe, a harmadik – legkevésbé sikerült – szál pedig a címadó vers animációs feldolgozása. Ha nem annyira szereted a költészetet, akkor se riasszon el ez a lehengerlő mozi, mert sokkal több egy unalmas irodalomóránál: szellemes és elgondolkoztató bírósági dráma egy hangulatos korrajzba csomagolva a 20. századi amerikai irodalom egyik legnagyobb hatású alakjával a főszerepben. Igazi csemege, de nem csak ínyenceknek.

A félszemű

HBO 2, 22.00

A Coen-fivérek pályafutásának első ízig-vérig westernfilmjét 2010-ben mutatták be, amivel rögtön tíz Oscar-jelölést gyűjtöttek össze. Kétségkívül kiváló mozi A félszemű, de azért korántsem említhető egy lapon az olyan instant klasszikusaikkal, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék. Eleve szokatlan, hogy az amerikai filmművészet öntörvényű párosa egy feldolgozást készített, igaz, komoly alapanyaghoz nyúltak: filmjük a John Wayne főszereplésével forgatott 1969-es A félszemű seriff távoli remake-je, ők ugyanis sokkal inkább Charles Portis regényének hű adaptálására helyezték a hangsúlyt. Ezúttal Jeff Bridges bújt a részeges és kiöregedett békebíró Rooster Cogburn bőrébe (elképesztően jól áll neki a szerep), aki a 14 éves Mattie Ross-szal (Hailee Steinfeld) együtt indul útnak az indiánok földjére, hogy azelőtt öljék meg a kamaszlány apjának hidegvérű gyilkosát, Tom Chaney-t (Josh Brolin), mielőtt a LaBoeuf nevű texasi ranger akadna nyomára, aki egy másik gyilkosság miatt üldözi. A gyönyörűen fényképezett mozi (Roger Deakins operatőri munkája szokás szerint szemet gyönyörködtető) egy emlékezetes bosszú- és hajsza története, amely már a morózus Jeff Bridges másnapos morgásai miatt önmagában is megérdemli a figyelmet.

Hamburger Hill

film+ 2, 0.25

John Irvin 1987-es Hamburger Hill című mozija nem tartozik a legtöbbet emlegetett vietnámi háborús filmek közé, ettől függetlenül nem érdemes kihagynod. Egy kifejezetten valósághű és megrázó alkotással állunk ugyanis szemben, amely a vietnámi háború történetének egyik legvéresebb és legértelmetlenebb csatáját dolgozza fel, melynek során a 101-es ejtőernyős osztag azt a parancsot kapja, hogy frontálisan rohanják le a 937-es magaslatot. A katonák között csak Hamburger Hillnek csúfolt hegyért tíz napon át küzdöttek hiába 1969 májusában, mire a parancsnokság elrendelte a visszavonulást. Az ütközet óriási felháborodást keltett a hadsereg köreiben és a közvéleményben egyaránt, a hegy ugyanis csekély stratégiai értékkel rendelkezett, viszont az elfoglalásáért vívott reménytelen harc rengeteg fiatal amerikai katona életébe került.