Feltámadás magyar módra, avagy Linda után bárki visszajöhet?

Linda jövőre visszatérhet. Vuk, Süsü és Ötvös Csöpi is feltámadtak, mégsem örültünk. Pedig kellett volna. Akkor hogy is van ez?

A karatézás olyan dolog, amit a karatézó egyszerűen nem képes abbahagyni. A karatézót ugyanis – főleg, ha filmes – mindig táncba hívja valami új ellenfél, egy terrorista, az adóhatóság, aztán fájdalmára megint el kell hagynia a kikoptatott bőrfoteljét, és rúg, mert ki tudja, meddig rúghatja. Pörgőből. Durván. Minden idők legnépszerűbb magyar karatézója már megint visszatérni készül, hogy ha az előző, 2002-es próbálkozásával nem sikerült, most tényleg tönkretegye azt, amit a nyolcvanas években felépített.

Lindát bírtuk, mert vicces volt, többet iázott, mint egy zárlatos szamár, és nem szabad elfelejteni, hogy ott volt mellette Pécsi Ildikó, Bodrogi Gyula és Szerednyei Béla, akik mutattak némi színészi teljesítményt is, miközben a leányzó elintézte, hogy a rút ellenfelek szájába talp kerüljön reggelire. A karakter 2002-ben visszatért, erősen spirituálisan, más felfogásban, amely műveletet a régi rajongók ütemes „monnyon le” kántálással kommentáltak. Most meg itt van ez a folytatás-tervezet, és a demófilm alapján nem sok jóra lehet számítani. Pedig az egyszeri ember valóban örül, hiszen régi kedvence újra akcióba lendül. Még ha gazdaságos módban is.

Linda megöregedett, és ez nem jó hír. Csak mert ezt a kisfilm készítői is tudják, ezért nem átallják ide-oda rángatni a szerencsétlen kamerákat a harcjelenet közben, nehogy látni lehessen, hogy a harci koreográfia egy mogyorómakkosi talponállóban kitört hajnali verekedés intenzitásával vetekszik. Persze, értjük mi, ez csak egy afféle pénz-összekalapozós promó a leendő ügyfeleknek, de már ennyitől sem áll mosolyra a szánk. Mert a magyar színész már megint akciósztár akar lenni, pedig az sosem ment neki, bármennyire is akarta.

Akkor most mindenki mondjon egy jó magyar akciófilmet. Európa Expressz? Ülj le, egyes. Argo? Háááát... Itt van nekünk ez az egy szem lány, aki teljesen vállalható akcióhős volt a ’80-as években, és persze, nagyon szívesen néznénk még, de nem mindenáron. Mint ahogy anno nagyon szívesen néztünk volna több Vukot és Süsüt, de elfelejtették mondani odafentről, hogy vigyázzunk, mit kívánunk, mert a végén még szorgos kezek összekalapálnak nekünk valamit, aztán jön a futás meg a sikoltozás.

Kaptunk új Vukot másfél milliárdból, de megvalósításában nem volt jobb, mint egy 1996-os PC-s játék átvezető videói. Sem a forgatókönyv, sem az animáció nem ütötte meg az elfogadható szintet, a nagyszabású pénztemető mozifilm jelenleg tizenkettedik a minden idők legrosszabb filmjeinek listáján az IMDB-n. A világ összes alkotása közül. Büszkék lehetünk magunkra, ugyanis szorosan a nyomában, a tizenharmadik helyen ott figyel a szintén borzalmas Álom.net is. Halleluja!

Kaptunk új Süsüt, azaz inkább Süsükét, de a sárkánycsemete tanulságos történetei ellen nem volt otthon a szekrényben sárkányfüvünk. Pedig nem a bábjáték műfajával van a baj, bármikor képesek vagyunk újra végigélvezni egy régi Süsü-epizódot. Ugyanis annak van bája, és nem utolsósorban legendásak a zenéi. Süsükének még csak egy normális főcímdalt sem tudtak összehozni, inkább valami modern, kongás katyvaszt álmodtak meg, amit még az Ufó zenekar is mosolyogva utasított volna vissza.

Ötvös Csöpi nagy visszatérését sem követeljük habzó szájjal blu-ray kiadásban. A Zsaruvér és csigavér három része hiába próbálta meg előcsalni a régi hangulatot, hozott csöcsös rendőrnőket és egyéb nem rendfenntartói csöcsöket, hiába volt még mindig szórakoztató Kern Kardos doktor szerepében, de a badszpenszeres bunyók már a múlt homályába vesztek, ráadásul a forgatókönyv gyengeségét még a megvalósítás minősége sem tudta feledtetni, sőt. Mintha kézi kamerákkal, pár ezer forintból pakolták volna össze. Egy ilyen legenda többet érdemelt volna.

És hát ott van ugye a Macskafogó 2. A film, amit jobb lett volna el sem készíteni. Az első rész fantasztikus magyar mestermű, igazi hungarikum, ami végre nem csak itthon lett siker. Hacsak nem tudunk valami hasonlóval előállni, akkor jobb befogni a szánkat. Az már eleve aggodalomra adott okot, hogy a latinos (!) főcímdalt Malek Miklós énekli. Semmi jazz, semmi maradandó pillanat, persze nem is kötelező, rengeteg év telt el az első rész óta, de azért nem ártott volna kiszolgálni a régi rajongókat is tökéletesre csiszolt párbeszédekkel, egy jó sztorival és zenékkel.

A visszatérések analógiáját követve természetesen Lindának is elő kellett kerülnie, Görbe Nóra el is mondta már régebben, hogy még szeretne egy igazán jó szerepet. Hát most meg is kapja. Ez önmagában lehetne nagyon jó hír. Csak hát a Honda terepjáró nem Babetta. Johnny Gold nem Szerednyei Béla. Az Ong-bak-on nevelkedett néző pedig nem fogja beérni a rángatózó kamerákkal, akármennyire is legyenek jók a poénok, és ne felejtsük el, már az előző sorozatban sem a harcon volt a hangsúly. De ha mondjuk egy Rocky Balboa-féle öregedő egykori hős személyes érintettség miatt újra akciózni kezd sok dráma közepette-sztorival állnának elő, akkor még érhetnek minket meglepetések. De ugyebár a videóban elhangzanak a kulcsszavak: krimi, vígjáték-elemekkel.

És ha Linda is visszatér, mi jöhet még? Félve mondjuk ki, de talán nincsenek messze a Kisváros legújabb kalandjai, ahol Usztics Mátyás újra vörös arccal ordibálhat, Hollósi Frigyes azonban már az égi étteremben falatozik. Vagy jöhet a Szomszédok 2000, amelyben nem várt fordulatként végre valaki megfekteti Etust. De az sincs kizárva, hogy Kántort véletlenül egy régi indiántemetőbe hantolták el, és hamarosan revánsot vesz mindenkin, aki romlott parizerrel etette. Esetleg a Tenkes kapitánya újra lóra, vagy inkább jó magyar Suzukiba száll? Előbb-utóbb mindenki számára eljön a feltámadás ideje, akár akarja, akár nem.

Lindát bármikor újranézzük, mert ott és akkor, sikítozásokkal, Babettával, cipőből kibújással, isteni főcímzenével együtt megettük. Régen volt. Most már nincsen régen. De hát a karatézás és a feltámadás ugyebár olyan dolgok, amit a karatézó és a filmipar nem képesek abbahagyni. Pedig néha nem ártana…

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
Fegyencedzés újratöltve, avagy az erő alaprendszere
Az Apple tündöklése és bukása 2012-ben

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Player Autószalon

Mozikban a Spectre, az új Bond-film örömére bemutatjuk az összes főcímdalt is mindenkinek, aki szereti.

James Bond theme

Évjárat: 1962

Film: Dr. No

Előadó: John Barry

From Russia With Love

Évjárat: 1963

Film: Oroszországból szeretettel

Előadó: Matt Monro

Goldfinger

Évjárat: 1964

Film: Goldfinger

Előadó: Shirley Bassey

Thunderball

Évjárat: 1965

Film: Tűzgolyó

Előadó: Tom Jones

You Only Live Twice

Évjárat: 1967

Film: Csak kétszer élsz

Előadó: Nancy Sinatra

On Her Majesty’s Secret Service

Évjárat: 1969

Film: Őfelsége titkosszolgálatában

Előadó: The John Barry Orchestra

Diamonds Are Forever

Évjárat: 1971

Film: Gyémántok az örökkévalóságnak

Előadó: Shirley Bassey

Live and Let Die

Évjárat: 1973

Film: Élni és halni hagyni

Előadó: Paul McCartney & Wings

The Man with the Golden Gun

Évjárat: 1974

Film: Az aranypisztolyos férfi

Előadó: Lulu

Nobody Does It Better

Évjárat: 1977

Film: A kém, aki szeretett engem

Előadó: Carly Simon

Moonraker

Évjárat: 1979

Film: Holdkelte

Előadó: Shirley Bassey

For Your Eyes Only

Évjárat: 1981

Film: Szigorúan bizalmas

Előadó: Sheena Easton

All Time High

Évjárat: 1983

Film: Polipka

Előadó: Rita Coolidge

A View To A Kill

Évjárat: 1985

Film: Halálvágta

Előadó: Duran Duran

The Living Daylights

Évjárat: 1987

Film: Halálos rémületben

Előadó: A-Ha

Licence to Kill

Évjárat: 1989

Film: A magányos ügynök

Előadó: Gladys Knight

GoldenEye

Évjárat: 1995

Film: Aranyszem

Előadó: Tina Turner

Tomorrow Never Dies

Évjárat: 1997

Film: A holnap markában

Előadó: Sheryl Crow

The World Is Not Enough

Évjárat: 1999

Film: A világ nem elég

Előadó: Garbage

Die Another Day

Évjárat: 2002

Film: Halj meg máskor

Előadó: Madonna

You Know My Name

Évjárat: 2006

Film: Casino Royale

Előadó: Chris Cornell

Another Way To Die

Évjárat: 2008

Film: A Quantum csendje

Előadó: Jack White & Alicia Keys

Skyfall

Évjárat: 2012

Film: 007 – Skyfall

Előadó: Adele

The Writing's On The Wall

Évjárat: 2015

Film: 007 Spectre - A Fantom visszatér

Előadó: Sam Smith