Második könyvhét: sokkoló sorok

Könyvklubunk tagjai becsületesen falják a köteteket, és erre a hétre két igazán vérfagyasztó olvasmányt ajánlanak. Szex, vér és halál könyvbe kötve.

A nyár azért jó, mert ha rossz idő van, azért lehet olvasni, ha meg jó, akkor azért. A múlt hét a szórakozásé volt, most azonban kicsit sötétebb vizekre eveztünk – lehet ebben némi szerepe egy lábtörésnek és a komor, már-már hűvösre fordult időnek is. Íme, ez volt a heti adagunk!

Soha ne mondd, hogy soha

Csepelyi Adrienn heti könyve

Michela Murgia – Accabadora – A lélekanya

Kiadja: Magvető kiadó

256 oldal, 2990,- Ft

Vannak könyvek, amik végigmarják a testedet, és napokig sajognak benned, miután befejezted őket. Az Accabadora ilyen, a legfájdalmasabb fajtából. Arról a hajszálvékony határvonalról szól, ami az emberi méltóságot elválasztja a lét értelmetlenségétől – valószínűleg sohasem írtak még jobb könyvet az eutanáziáról. Nem orvosi köpenyekről van azonban szó benne, nem infúziók és morfinszármazékok között dől el élet és halál sorsa, hanem egy szardíniai kis faluban, ahol Bonaria Urraira, a vénlány varrónőre hárul a haldoklók átsegítésének félelmetes, ámde szükségesnek is nyilvánítható feladata.

Olyasmi ez, amiről senki sem beszél, egyszerűen csak mindenki tudja, hogy így van, és ahelyett, hogy gyilkost kiáltanának, szinte természet fölött álló lénykényt kezelik az öregasszonyt. Azt azonban még a falusiak is nehezen emésztik meg, amikor Bonaria örökbe fogad egy falubeli kislányt, Mariát. Maria hosszú, hosszú évekig nem sejt semmit abból, mit csinál nevelőanyja, amikor suhogó fekete szoknyája éjjelenként kilibben az ajtón – aztán egy fiatal barátja halála kapcsán mindenre rájön, és innentől gyötörni kezdik a kérdések és kétségek. Vajon van-e joga bárkinek elvenni egy másik életét? Milyen szabályok vonatkoznak egy accabadorára (ilyen szó nincs is a magyarban, pedig nyilván a mi néprajzunkban is megtalálhatóak Bonaria Urrai megfelelői)? Vajon az-e az élőhalott, akiről a környezete hiszi ezt, vagy az, aki önmagát tekinti kilátástalanul holtnak, noha él?

Az Accabadora húsbavágó olvasmány, tömör, kőkemény nyelvezettel. Ez a szikár, sallangmentes stílus teszi a téma mellett emlékezetes olvasmánnyá – nem csoda, hogy a fiatal szerző minden létező díjat megkapott érte.

Rákattantál? Katt, és hétvégén már olvashatod!

Tánc a mészárszéken

Izing Róbert heti könyve

Lawrence Block – Tánc a mészárszéken

Kiadja: Agave Könyvek

322 oldal, 2980,- Ft

Lawrence Block Scudder-sorozatának kilencedik darabja méltán nyert Edgar-díjat, Matt Scudder, (a sorozat hőse) pedig megérdemelten lett a modern krimiirodalom egyik legkiemelkedőbb alakja- olvashatjuk a könyv ismertetőjében, és ezzel alaposan meg is ágyaztunk Block klasszikusának.
A címet olvasva megállapíthatjuk, hogy egy jó krimi esetében – és itt erről van szó – a cím a szükséges rossz, nincs mese, kell a kampó, hogy behúzzák az olvasót. Az úgynevezett Matt Scudder-regények nem Agatha Christie-értelemben vett krimik, inkább korrajzok – New Yorkhoz a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a crime story műfaja passzolt a legjobban: ehhez az időszakhoz képest ma Manhattan kész Disneyland.
Varga Bálint, a sorozat fordítója erről így nyilatkozott egy cikkében: „Scudder tökéletes lenyomata korának. A hetvenes évek közepére Amerika számos komoly traumán ment keresztül, melyeket még nem volt ideje feldolgozni. Elvesztették a vietnámi háborút, Nixon meggyalázta az elnöki hivatal szentségét, nem tudtak magukkal mit kezdeni a hatvanas évekbõl itt maradt hippik és Vietnámból hazatért veteránok. A gazdaság mélyponton volt, a feszültségek nem csökkentek. Ekkor lépett színre Matt Scudder, a volt zsaru, az alkoholista, aki súlyos küzdelmet folytat belsõ démonaival, s gyakran áll vesztése. Scudder, aki a legmocskosabb ügyekben nyomoz, Scudder, aki nem is magándetektív, hanem egy ex-zsaru, aki szívességet tesz bizonyos embereknek. A most már 15 regényből álló folyam a modern irodalom egyik legmarkánsabb és legjobban kidolgozott fejlõdésregény-sorozata.
A sztori jól felépített: szétszórt, össze nem illő darabokként indul, de a végén mindig valami megrázó felismeréssel egybekötött egésszé áll össze. A történet mégis mintha másodlagos lenne, az erő az atmoszférateremtésben, a jellemek megrajzolásában rejlik. Block némelyik mondata olyan, mintha tizenkét évig tölgyfahordóban érlelték volna. Mívesen megrajzolt, sötét hangulatok egy „repedezett városból”, egérszagú lépcsőházakkal, anonim alkoholista gyűlésekkel, periférián élő, bűnöket cipelő alakokkal.
A sztoriról dióhéjban: Scudder, amikor még keményen piált, a város minden utcasarkán otthagyott egy darabot a lelkéből, ám ez az ügy mindennél mocskosabb, amit a Nagy Almában megtapasztalt.
A nyomokat követve eljut a város szexiparának legaljára, ahol egy fiatal gyerek élete nem más, mint egy árucikk, amit meg lehet venni, tönkre lehet tenni… aztán elpusztítani.
Az, hogy ez a sorozat kilencedik darabja, ne ijesszen el senkit, a szériába bárhol bekapcsolódhatunk, így a Tánc a mészárszéken című résznél is, azon viszont ne lepődjünk meg, ha utána be akarjuk szerezni az előző nyolc könyvet is. Hogy mennyire addiktív szerzőről beszélünk, személyes példával tudom demonstrálni: Manhattanbe vetődve az egyetlen szabadnapon a Szabadság- szobor és hasonló ikonikus emlékművek megtekintése helyett a fenti képen látható úriember egy könyvének beszerzését tartottam fontosabbnak. Egy korai művét sikerült venni, nem volt a legjobb, de a New York-élményt hiba nélkül hozta.

Hogy mi az a Player könyvklub, és miket ajánlottunk eddig? Itt megtudhatod!

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Íme néhány dal, ami remek választás lehet a hét utolsó napjainak beindításához.

Hard-Fi – Living for the Weekend

Mert tényleg csak a hétvégének élünk, ezzel a számmal pedig azonnal beindíthatjuk a jókedvű péntek estét.

Suede – Saturday Night

Egy fáradt szombat este lezárásához, amikor bejártad a várost a lánnyal. Diszkó, kaszinó, peep show… a Suede így képzeli el a tökéletes hétvégét.

MGMT – Weekend Wars

Minimális progrockos lazulás az MGMT-vel. Csak semmi háború, most szeretet, béke van!

The Cure – Friday I’m In Love

Pénteken már nyugodtan lehetsz szerelmes a szombatodba és a vasárnapodba is. A többi napot meg ki nem tojja le?

Elton John – Saturday Night’s Alright For Fighting

Harcolni akarsz a hétvégén? Akkor pörgesd fel magad Elton Johnnal. Igen, ez így nagyon rosszul hangzik, de a Saturday… még abból a korszakból származik, amikor Elton nagyon is rock’n’roll volt, és nem egy fura ízlésvilágú zseniális zenebohóc.

Punnany Massif – Hétvégre

Valakinek ez kell, valakinek az. Akárhogyan is alakul a hét utolsó pár napja, a Punnany remek választás egy kis aláfestő zenének.

The Dandy Warhols – Everyday Shoud Be a Holiday

A Dandy Warhols tudja a frankót. Minden nap lazulás, minden nap ünnepnap, minden nap hétvége.

Queen – Lazing on a Sunday Afternoon

Akik a kis kuplékra vannak ráizgulva, vagy csak úgy simán mezei Queen rajongók, azok biztosan szívesen lazítanak vasárnap egy ilyen dalra. De bárki megpróbálhatja, nem rossz választás!

Freestylers – Weekend Song

Egy jó kis táncolós Freestylers, és még a hétvégéről is szól? Remek! Táncolj, vagy bólogass nyugodtan!

Michael Gray – The Weekend

Ha megnézed a klipet, egyből elmegy a kedved a munkától, és várod a megváltó hétvégét. Nézd a megőrült titkárnőket, és kapcsolj pihenő/bulizó/csajozó üzemmódba!