Szabó Erika - Az utolsó tangó Budapesten

Beszélgetés napjaink egyik legszexibb színésznőjével bulvárról, hírnévről, színészetről, a Tudjukmiről, meztelenségről és arról a szerepről, amire biztosan nem mondana nemet.

A találkozás előtti napokban rá kellett jönnöm, hogy Szabó Erikából felkészülni cseppet sem egyszerű feladat. Egyrészt relatíve kevés a használható forrásanyagok száma, a nagy részének olyasmi címe van, hogy „Szabó Erika levetkőzött”, „Szabó Erika tökéletes teste” - és a kedvencem - „Szabó Erika teste tényleg valódi”. Másrészt a képi információkból 1. több van, 2. ezek tökéletesen alkalmasak figyelemelterelésre és a lelki nyugalom megzavarására. Summa summarum, bárki bármit is gondol, nincs irigylésre méltó helyzetben az újságíró, ha le kell ülnie beszélgetni Erikával.

Élet rózsaszín zokniban

Az interjú meglehetősen nehézkesen jött össze, több lelkes, rettenthetetlen közvetítő munkájára volt szükség, hogy találkozhassunk a Pastramiban. Fekete topot visel és egy sima farmert, - semmi flancolás, nagyon zen outfit -, és a mozdulataiból is valamiféle derűs higgadtság árad. Mosolyok, alkalmanként gesztusok, beletúrás a hajba, utóbbi kifejezetten jól áll neki. Nem szórakozott, nem kalandozik el a tekintete, figyel, koncentrált, rendszerint egyenesen a szemembe néz. Erika két éve a Színművészetire jár, pont vizsgaidőszakban kezdtünk el egyeztetni vele, és a legutóbbi filmje óta nem lehetett találkozni vele a sajtóban. - Nem kell, hogy a csapból is te folyj! Te is biztosan észrevetted már, hogy ha valaki túl sokat szerepel, akkor egy idő után már nem vagy kíváncsi rájuk. Kell, hogy elfelejtsenek, hogy elmenj, aztán egy olyan dologgal térj vissza, ami valóban érdekes. Ha már arról is írnak, hogy rózsaszín zoknit vettem fel, az nem jó.

A bulvár bugyraiban

Limonádét rendelünk, neki egy garnélás papfojtót, nekem egy créme brulée-t. Az egyik első dolog, ami elhangzik a részéről, hogy ha nem a nemi életéről kérdezem, akkor szép kerek válaszokat fogok kapni, ez a megjegyzés pedig rádöbbent arra, hogy ennek a lánynak nagyon fiatalon kellett találkoznia a „sötétség birodalmának médiaerőivel”- nevesül a bulvárral -, és teljesen érthető, hogy megtartja a két lépés távolságot a zsurnalisztákkal szemben, egészen addig, amíg be nem bizonyosodik róluk, hogy nem a gonosz szolgálatában állnak. - 17 évesen kerültem bele a sorozatba. Akkoriban bontogattam a szárnyaimat, mint nő és ekkoriban ismerkedtem meg emberekkel, és ugyan nem faltam a férfiakat - ez sosem volt jellemző -, de valamiért téma lett, hogy én kivel vagyok együtt. Erről nyilván én is tehettem, mert ha egyszer elkezdesz erről beszélni, akkor folyton ezt várják tőled. A húszas éveid közepén a kapcsolataidhoz már máshogyan viszonyulsz. Akkoriban ráadásul a magyar bulvármédia nagyon extrém volt, és egy csomó olyasmit is megírtak, ami meg sem történt. Például hogy összeverekedtem egy kolléganőmmel egy bikinin, pedig azzal a kollégámmal sosem voltam együtt vásárolni. Háromszor álltam nagyon közel ahhoz, hogy perelek, de végül letettem róla, mert arra jutottam, hogy csak életben tartottam volna az ügyet. Hagyni kell és elfelejtik. Utólag visszagondolva, azt hiszem, jól döntöttem.

Erika, a Tudjukmi meg az Üvegtigris

Két határozott célom volt az interjú előtt. 1. nem írom le annak az RTL-en futó szappanoperának a nevét, amiben évekig szerepelt, de ha mégis beszélni kell róla, akkor úgy fogok hivatkozni rá, mint Harry Potterék Voldemort nagyúrra: Tudjukmi. A másik az volt, hogy ne engedjem, hogy túl diplomatikus válaszokat adjon (nem, a nemi életéről nem akartam kérdezni, becsszó.) Reális veszély volt, hogy Erika elhatárolódik a múltjától, a szappanoperától, a szexi jelenetektől, és a Színművészeti hallgatójaként úgymond felhúzza az orrát, ha egyáltalán szóba kerül az ilyesmi, de szerencsére ez nem történik meg. Az már eddig is többször kiderült, hogy Erika nem pusztán egy formás test, és egyébről is lehet vele beszélgetni, mint hogy minden eredeti-e rajta, ugyanakkor a kollégákat sem lehet hibáztatni, ha folyton a fizikai adottságain pörögnek. Az RTL-en 14 éve futó Tudjukmi kétségtelenül legemlékezetesebb pillanata az ő nevéhez fűződik, ráadásul a tavalyi Üvegtigrisben történt alakításával szó szerint ellopta a showt, a filmhez készült fotósorozat konkrétan letarolta a netet, az Üvegtigris meg innentől kezdve mintha teljesen háttérbe szorult volna.
A kedvencem ez a fenti youtube videó, ami Erika Üvegtigrisbeli alakítását foglalja össze. A készítő nyilván hardcore fanatikus, ugyanis rudolfpéterestül mindent kivágott, ami nem Erika. Kicsit Godard-os lett így, de nem rossz. A helyzet az, hogyha ez a lány úgy dönt, hogy megmutatja magát, akkor abból nagybetűs esemény lesz. (Nem ördögtől való dolog ez egy színésznő esetében, mindenféle konkrétabb párhuzam nélkül: annak idején Udvaros Dorottya is megvillantotta fedetlen bájait, egészen pontosan nyolc különböző filmben, és nem tangában, hanem anélkül. Kevésbé lett ettől kiváló színésznő? Na ugye.) A kérdés csak az, hogy nem borzalmasan unalmas-e, hogy minden interjún szóba kerülnek az idomai. - Figyelj, én azt gondolom, hogy alapvetően egy nő vagyok. És egy nőnek jól esik, hogy ha azt hallja, hogy csinos, vagy hogy jó ránézni. Ha valakinek belőlem ez tetszik, akkor azt gondolom, hogy butaság lenne kikérni magamnak. Hál' Istennek jó genetikával áldott meg az ég, mert én sokat nem tettem ezért. Le szokták ennek írni az ellenkezőjét is, van, aki szerint borzalmasan nézek ki.

Szenzációs fotók Erika (tényleg valódi) testéről!

A fejezetcímmel a korábban rommá alázott bulvárstílus előtt tisztelgünk – és hogy miért? Erika fotói között szemezgetve feltűnt, hogy eddig nem készültek róla fekete-fehér fotók, szóval az a roppant eredeti ötletem támadt, hogy rámozdulunk erre a piaci résre. Benne van a dologban, én egy kissé közhelyes, cigarettázós femme fatale szerepet vetek fel – Eva Green-nél működött –, de neki más elképzelései vannak. Felpattan, a fotóssal elviharzik és birtokba veszi az éttermet. Íme, a végeredmény. Tudjuk, sehol egy bikinis kép, de nekünk azért tetszik.

A mások élete

Erika már megbarátkozott vele, hogy felismerik, és néha megbámulják, de azt kevesen tudják, hogy mint a színészek általában, úgy ő is nyitott szemmel jár az utcán. Meryl Streep mondta egy alkalommal, hogy a színjátéka alapja az, hogy kíváncsi másokra, tudni akarja, hogy milyen lehet egy másik ember bőrében. – Persze, hogy figyelem az embereket, a környezetemet, de általában az a baj, hogy akiket elkezdesz figyelni, hogy hú, de jó!, azokat nem lehet megcsinálni, mert senki sem hinné el, hogy valódiak! Nyilván azt kezded el nézni, aki nagyon furcsa. Ha megcsinálnék egy-két számomra érdekes figurát, akkor valószínűleg nem hinnéd el, azt mondanád, hogy ilyen biztosan nincs! Pedig van! Egyébként mi találjuk ki a jelmezeinket és ebből a szempontból a suli remek helyen van. A Blaha környékén nagyon színes közönség fordul meg, az ember lemegy az aluljáróba, ott szemlélődik, és tuti talál valami érdekeset. Vannak más típusú feladatok is, idén például volt, hogy egy kutyát kellett megformálnom. Kitaláltam, hogy egy pudlit fogok előadni. Nézelődtem a neten és megpróbáltam pár gesztust levenni, hogy jó pudli legyek! – nevet.

Erika, a kolléga

Erikát látni ugyan nem lehet mostanában, de hallani igen, ugyanis saját műsora van a Rádió Dabas Online-nál. A Hangosportrét már négy éve vezeti, és olyan személyiségek a vendégei, „akiket érdekesnek talál”. A meghívottak között volt már színész, rendező, orvos, alkotmányjogász, képzőművész, sportoló, de még táltos is – olvashatjuk a műsor honlapján. A beszélgetések vasárnaponként 11 és dél között hallhatók, a műsor ismétlésére pedig következő hét szombaton 15 és 16 óra között kerül sor. És hogy mi lesz azokkal, akik élőben szeretnék látni őt? Lehet, hogy ősszel lesz egy nyilvános előadásuk az évfolyamtársaival. – Zenészmesterségből a Diótörőt csináltuk, és lehet hogy szeptemberben bemutatjuk. Zenés darab, és fantasztikusan jó a zene! Pici népzene, aztán beat, meg a nyolcvanas évek menő zenei irányzatai, plusz opera. Imádtuk csinálni!

Van egy furcsa rangsor a színészek között. A színházi színészek lenézik a moziszínészeket, azok meg a tévésorozatok színészeit. Istennek hála a valóságshowkért, különben mi nem tudnánk kit lenézni.

George Clooney, valószínűleg még a tévés korszakából.

Színház az egész világ

Túl vagyok a créme brulée-n, két kávén, Erika pedig eltüntette a garnélás papfojtót, béke van. Most még az egyetemi feladatok foglalják le minden idejét és gondolatát, de pár év múlva már egy társulatba kell(ene) beverekednie magát, jön a nagybetűs élet, és az nem egyszerű feladat. Bizonyos szempontból egy színház is ugyanolyan munkahely, mint bármelyik másik, de sokkal kevesebb a hely, amelyekért még a tapasztalt, befutott színészeknek is meg kell küzdeniük, nem is beszélve a pályakezdőkről. Egy neves színházi szakember szerint a színészeknek keresniük kell a konfliktusokat. Minél több konfliktust talál egy színész, annál érdekesebb az előadása. – Ez egy nehéz kérdés – bólint Erika, majd egy kis csend következik. – Nem vagyok erős az érdekérvényesítésben. Én nem vagyok kemény, domináns ember. Ebből a szempontból abszolút olyan nő vagyok, akinek fontos, hogy legyen egy férfi mellette, aki képviseli az érdekeit bizonyos helyzetekben, persze most nem a színházra gondolok. Van, hogy összeszedem magam és veszek egy nagy levegőt, beleállok, és hajrá! Ráadásul azt gondolom magamról, hogy megosztó típus vagyok. Nekem idő kell, amíg lelazulok, megnyílok. És akik így elfogadnak, megszeretnek, azokkal tudok hosszú távon számolni. De összességében szerencsére ritka a személyem elleni támadás, a direkt gáncsoskodás.

Az utolsó tangó Budapesten

Ha azt hinnénk, hogy az Üvegtigris óta nem próbálták meg filmekben levetkőztetni Erikát, akkor tévednénk. Próbálják, és miért ne tennék, amikor garantált lenne a közönség, a kereskedelmi tévék, az online és a nyomtatott sajtó figyelme – Erika kevés ruhában 570.000 kattintás! – mindenki jól jár, elégedett a néző, a producer, a főszerkesztő, jönnek a szponzorok, nőnek a hirdetői bevételek, fellendül a nemzetgazdaság. – Volt olyan megkeresésem, hogy a felkínált szerep annyiról szólt, hogy megmutatom magam meztelenül, először egy kicsit elölről, aztán egy kicsit hátulról. Mondván teljesen meztelenül még nem láttak, és aki esetleg erre kíváncsi, az ezt az igényét így kielégítheti. Elutasítottam, arra hivatkozva, hogy nekem nem ez a szakmám és nem is szeretném, ha ez lenne. De vannak filmek, amiknek szerves része a szexualitás, ott van például Bertoluccitól Az utolsó tangó Párizsban, amit nem lehetett volna úgy megcsinálni, hogy a színésznő nemet mond bizonyos kérésekre. Nyilván ha egy ilyen szerepajánlatot kap az ember, akkor nem utasítaná el, én legalábbis biztos nem mondanék nemet.

A magyar film jelenleg egy vesztett meccs, szóval pár fekete tangás Szabó Erika biztosan dobna a nézőszámokon (ahhoz persze előbb filmek kellenek), de a huszonnyolc éves színésznő hosszú távon valószínűleg jobban dönt, ha nem vállal be akármit. Pudliba néha le kell menni, kutyába már nem feltétlenül. A magunk részéről inkább megvárnánk, hogy megtalálja egy jó szerepajánlat – mondjuk valaki megcsinálja Az utolsó tangó remake-jét (csak poén, de még annak is rossz) –, addig meg hallgatjuk a Dabas Online-t, nézzük az Üvegtigris Godard-os verzióját vagy megpróbáljuk elcsípni a Színművészeti Egyetem valamelyik nyilvános előadásán. Az is valami.

Még több csodálatos nő az Asztal egy személyre rovatban!

A helyszínért köszönet a mindig remek Pastrami Étterem és Kávéháznak!

(Fotók: Tóth István, Dobos Tamás (Üvegtigris fotók), FHM)

Player Autószalon

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Íme néhány dal, ami remek választás lehet a hét utolsó napjainak beindításához.

Hard-Fi – Living for the Weekend

Mert tényleg csak a hétvégének élünk, ezzel a számmal pedig azonnal beindíthatjuk a jókedvű péntek estét.

Suede – Saturday Night

Egy fáradt szombat este lezárásához, amikor bejártad a várost a lánnyal. Diszkó, kaszinó, peep show… a Suede így képzeli el a tökéletes hétvégét.

MGMT – Weekend Wars

Minimális progrockos lazulás az MGMT-vel. Csak semmi háború, most szeretet, béke van!

The Cure – Friday I’m In Love

Pénteken már nyugodtan lehetsz szerelmes a szombatodba és a vasárnapodba is. A többi napot meg ki nem tojja le?

Elton John – Saturday Night’s Alright For Fighting

Harcolni akarsz a hétvégén? Akkor pörgesd fel magad Elton Johnnal. Igen, ez így nagyon rosszul hangzik, de a Saturday… még abból a korszakból származik, amikor Elton nagyon is rock’n’roll volt, és nem egy fura ízlésvilágú zseniális zenebohóc.

Punnany Massif – Hétvégre

Valakinek ez kell, valakinek az. Akárhogyan is alakul a hét utolsó pár napja, a Punnany remek választás egy kis aláfestő zenének.

The Dandy Warhols – Everyday Shoud Be a Holiday

A Dandy Warhols tudja a frankót. Minden nap lazulás, minden nap ünnepnap, minden nap hétvége.

Queen – Lazing on a Sunday Afternoon

Akik a kis kuplékra vannak ráizgulva, vagy csak úgy simán mezei Queen rajongók, azok biztosan szívesen lazítanak vasárnap egy ilyen dalra. De bárki megpróbálhatja, nem rossz választás!

Freestylers – Weekend Song

Egy jó kis táncolós Freestylers, és még a hétvégéről is szól? Remek! Táncolj, vagy bólogass nyugodtan!

Michael Gray – The Weekend

Ha megnézed a klipet, egyből elmegy a kedved a munkától, és várod a megváltó hétvégét. Nézd a megőrült titkárnőket, és kapcsolj pihenő/bulizó/csajozó üzemmódba!