Túléltem egy japán reklámot - Szupersztárok vállalhatatlan szereplései

Értjük, hogy kellett a pénz. De néhány amerikai sztár mégis valami olyat vállalt be, amit nagyon nem kellett volna.

 1. 10/10


  Sylvester Stallone

  Nehéz volt választani Sly japán munkái közül, ezért nem is próbálkoztunk ilyesmivel. Sztárunk edzés után csatakosra izzadva gyerekekkel parolázik, majd nyilván némi porlevessel vezeti le a feszültséget. Thomas Anderst alázó göndör séróval sonkát ajánl, majd némi sört is fehér háttér előtt, olyan intenzitással, mintha Rockynak az utolsó meccsén kocsonyássá ütötték volna az agyát, angoltudása pedig visszaesett volna egy hároméves albán kisfiú szintjére.

 2. 9/10

  Michael J. Fox

  Vannak kínos pillanatok az ember életében. Ez pont ilyen. Fox hatalmas sövényvágóval parádézik, a más kertjében burjánzó sövényből sunyin maciformát nyír, majd a nyomába ered Godzilla asszonykája, Godzilláné Miyagi Etelka, hogy rendet tegyen egy seprűvel. Mindez olyan burleszk formában, amitől Chaplin zokogva adná fel a karrierjét. Minden egyes pillanata vállalhatatlan.

 3. 8/10

  Nicolas Cage

  Ha nem lenne meg: a pachinko a japánok egyetlen legális szerencsejátéka. Láthatóan Nicolas Cage is rácsúszott a pia és a nők mellett, ezért dalt is írt új szenvedélyéről, melyet egy zongorán vezet elő. Bár ne tenné. A többi változat sem sokkal vállalhatóbb, sőt, az ufókkal táncoló, zebramintás üléshuzatos reklám egyenesen olyan, mint egy LSD-s álom.

 4. 7/10

  Harrison Ford

  Még mindig a Kirin, a sör, amelyet Sly is melegen ajánl. Han Solo már eladta az Ezeréves Sólymot, szóval ihat a szanuában, majd valaki hazaviszi. A koncepció kissé érdekes, de semmi baj, Fordnak az egész reklámsorozathoz csak négy szót kellett megjegyeznie, azzal viszont remekül elboldogul, bőszen ismételgeti is a mondatát minden harmadik másodpercben, hogy beleégjen az agyunkba, hogyan kell majd Japán bármely indokolatlan pontján rendelni egy korsó Kirint.

 5. 6/10

  Britney Spears

  Most már tudjuk, hogy Britney magángépe rózsaszín volt. És még a repülőn is volt mellette egy nagydarab, feka (bocsánat, afro-amerikai) testőr, biztos, ami biztos alapon, nehogy kiderüljön, hogy egy Steven Segal kaliberű lény mégis felkerült a gépre, és a raktérben várja a megfelelő pillanatot Spears kisasszony likvidálására. Emberünk pedig csakis egy rózsaszín gumicukortól lesz jobb kedvű, és nem attól, hogy az akkor még férfikedvenc énekesnő kb. privát táncshow-t tart neki a tündibündi bulirepcsin.

 6. 5/10

  Arnold Schwarzenegger

  Minden idők legvállalhatatlanabb reklámsorozatát tudta le Kalifornia egykori kormányzója, de neki elhisszük, hogy kellett egy speciális ital, amitől egy pillanat alatt idiótán muhaházó Terminátorrá válik. Gyanús, hogy nem csak taurin és koffein, hanem valami illegális anyag is került a palackba, mert a videót lezáró röhögést egyetlen épelméjű ember sem lenne képes produkálni.

 7. 4/10

  Bruce Willis

  Mint megtudjuk, Bruce csakis idióta hálóruhában, sapkában és három tonnányi indokolatlan vezetékes telefonnal az ágya körül tud elaludni. De semmi gond, hiszen van egy fegyvere, amivel ki tudja irtani a szobájában található összes telót, majd álomba szenderül az animékből lopott izzó stukkerral. Yippie-Kai-Yay, motherfuckers!

 8. 3/10

  Kiefer Sutherland

  Jack Bauer kemény arc, ez világos. De mégis létezik két dolog, amelyek kizökkenthetik a világmegmentő akcióból. 1. A japán iskoláslányok, akik öntudatukra ébredve elfoglalták a metrószerelvényt. 2. A japán zacskós energiaital. Ezt látva követelünk még egy évadnyi 24-et, ahol Jack bajba kerül, mivel egy japán sulis lány, energiaital-gyáros felmenőkkel Amerika meghódítására készül. Vajon melyikük nyerne?

 9. 2/10

  Hulk Hogan

  Álmatlanul forgolódtunk Nick Árpi saját dala, a Szeresd a gyerekeket után, pedig nem is tudtuk, hogy Hulk Hogan is dalolászik, főleg, ha jól meg is fizetik érte. Bárgyú mosolyával előadott gyerekdalocskája azonnal üt, a kölykök is szeretik, ártatlanul vigyorognak rá, a felhők között pedig még egy klímaberendezést is fel bír emelni. De ha nem érkezik meg az utalás, akkor egyetlen mozdulattal applikálja rá a rendező fejére.

 10. 1/10

  John Travolta

  Tokyo Drink. Az alkoholos ital, ami táncossá tesz, és gyúrnod kell, más választásod nincs. Travolta szokásos rongylábával teszi feledhetetlenné a produkciót, úgy tolja részegen a kondigépeken, mintha azokon nem is lenne súly (valószínűleg nincs is), kajánul ránk kacsint, a végén pedig Van Dammot szégyenítő repülőrúgással ugrik át a képernyő egyik sarkából a másikra. És ha még azt is hozzátesszük, hogy az ital neve egyáltalán nem Tokyo Drink, hanem Takara Chu-Hi, meglesz a fejünkben a káosz amigos?

   

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Rappelni mindenki tud. Hollywoodban főleg. A forgatási szünetekben pedig mindenki rájöhet, hogy van olyan jó, mint Jay-Z. Legutóbb egy sorozatsztár bizonyította be, hogy van helye a szakmában. Mások viszont nem feltétlenül jártak ennyire jól.

 1. 7/7

  Childish Gambino
  A Community (azaz Balfékek) Troy-ja már a sorozatban is bemutatta, hogy isteni érzéke van a hip-hophoz, nem mellesleg régebben már kihozott három senkit sem zavaró albumot, de azt nehéz volt eldönteni, hogy csak poénra veszi-e az egészet, vagy halál komolyan gondolja. Persze adódott még egy kérdés is: mennyire lehet egyáltalán hiteles egy olyan srác, aki a 30 Rock szitkomot írja, egy másik sikeres vígjátéksorozatban szerepel, most pedig olyan egyszerre vicces és kőkemény szöveget tol, mintha mindig is a legvidámabb gettóban nőtt volna fel, nem pedig Tina Fey mellett dolgozna a legsikeresebb tévés műsorokban? A helyzet az, hogy Gambino így is működik. Donald Glover, aki egy Wu-Tang névgenerátorral alkotta művésznevét, kifejezetten kellemes lemezzel (Camp) jött elő gettóbarlangjából, amin minden van, aminek lennie kell (kőkemény májerkedés, érzelmes szövegek, mindent vivő sláger, elektronika, old school), a szakma leborult előtte, így jelenleg ő a színészből rapperré válás nem hivatalos versenyének nyertese. A következő jelentkezőnek igencsak fel kell kötnie a gatyáját, ha túl akarja szárnyalni Donald sikereit.

 2. 6/7

  Joe Pesci
  A fene se gondolta volna, hogy egyszer a gengszterszerepek királya, az öregedő Pesci még lemezt készít, pláne azok után, hogy mint kiderült, több keresnivalója van egy lecsúszott sztrippernek a popbizniszben, mint neki. Első albumát ’68-ban dobta piacra Joe Ritchie néven, a Little Joe Sure Can Sing lemez viszont csúnyán megbukott, mivel minden kritikus és hallgató emberi fogyasztásra alkalmatlannak, viszont nagyobb tüntetések feloszlatására alkalmasnak titulálta. Pontosan 30 évvel később viszont valamilyen érthetetlen okból rappelni kezdett, a Wise Guy című dalról készített klipet pedig rongyosra játszotta az MTV. Az akkor már 55 éves überlaza Pesci vállalkozása ugyancsak megbukott, bár azért néhány fokkal jobb eresztés volt a Vinny, az 1ügyűben játszott karaktere után Vincent LaGuardia Gambini Sings Just for You névre keresztelt csoda, mint az első próbálkozás.

 3. 5/7

  Joaquin Phoenix
  A színész, aki eljátszotta a visszavonulását, hogy rapperré válhasson. Ennek érdekében komplett idiótát csinált magából a David Letterman show-ban, és filmet is forgatott az egész átváltozásról Ben Affleck tesójával, Casey-vel I’m Still Here címmel. Mint kiderült, minden csak poén volt: beadták a jónépnek, hogy Joaquin hip-hop sztárrá szeretne válni, Puff Daddy Diddy Sean Combs pedig menedzseli őt. A szakállas, főként egy aluljárós csövire hajazó sztárnál ráadásul Antal Imre is jobban rappelt az MC Papa és a Handa Banda lemezen, ami valljuk be őszintén, bőven kimeríti a hihetetlen, de igaz kategóriát. A mozi sem sikerült túl jól, a nézők inkább másra ültek be, ezért nem meglepő, hogy a színész visszatért a normális emberek világába, idén pedig Paul Thomas Anderson új filmjében, a The Masterben újra régi formájában tündökölhet.

 4. 4/7

  Drake
  Az egykori sorozatszínész, aki a Degrassi tiniszériában 138 részt nyomott le, még 2006-ban elkészítette első mixtape-jét, és mivel Lil Wayne legjobb haverja volt, nagyjából lehetett tudni, hogy egykor majd pezsgővel és szivarral a kezében nyilatkozik arról, milyen nehéz is sztárnak lenni. Drake szerencsére egy fokkal (de csak eggyel) szerényebb. Jelenleg az egyik legkeresettebb munkásember a szakmában, koncertjei teltházasak, megvolt neki Rihanna is, minden tekintetben. Közös dalukat, a What’s My Name-et csak az nem hallotta, aki zsigerből utasítja el a mainstream popslágerek minden formáját, nem járt bevásárlóközpontokban, bezúzatta a rádióját, vagy egyszerűen süket. Drake új lemeze, a Take Care pedig igen nagy dicséreteket zsebelt be a kritikusoktól és a rajongóktól is. Valahogy így kell ezt csinálni…

 5. 3/7


  Rick Moranis
  Az Űrgolyhók Lord Kobakja, a Drágám, a kölykök összementek apukája, A Flintstone család moziváltozatának Bénije mint rapper. Pontosan olyan minőségű cuccot tol, amilyet az említett filmek után elvárhatunk tőle. Ricktől persze nem kell komolyan venni az ilyen jellegű megmozdulásait, hiszen vérbeli komikusról beszélünk, de az Ipanema Rap klipjétől lesz néhány álmatlan éjszakánk, melyben ellátogatunk Gagyiföldre, ahol mindenki rikító cuccokban táncol hülyén, és ráfagy a mosoly az arcunkra még a legmelegebb nyári hónapokban is.

 6. 2/7

  David Faustino
  Mint ahogyan az köztudott, az Egy rém rendes család Bud Bundyja mindig is közeli kapcsolatot ápolt a hip-hoppal, és csak reménykedni tudtunk, hogy nem követ el majd egy jólfésült drive by-t valamelyik gettóban imidzse erősítése érdekében. Egyetlen albumot (Balistyx) és egy klipet készített el D’ Lil néven ’92-ben, tehát még bőven budbundysága alatt. Az I Told Ya egyébként semmivel sem rosszabb, mint az akkori mainstream rap, bár azt külön ki kell emelnünk, hogy emberünk csak helyenként mutatkozik gettóipari szakmunkásként, a videó felében jóérzésű, fésült hajú tiniként osztja az igét az arra rászorulóknak, és nyilván még Budot is benyomja a flow-ba.

 7. 1/7

  Jimmy Fallon
  A rap történelmét több részben előadó showman Justin Timberlake-kel többször bizonygatta, hogy soha többé nem tér vissza a The History of Rap című élőben előadott kis szösszenetük, de amíg van mit feldolgozni, addig nem állhat le a műsor. Eddig háromszor tértek vissza, hogy megtáncoltassák a Late Night with Jimmy Fallon show közönségét. Svájc teljes éves bevételét tennénk rá, hogy lesz negyedik is. Jimmy ráadásul jól csinálja, van benne poénfaktor, szóval miért is ne lehetne ebből folyamatosan visszatérő szép hagyomány?