Zenék kerti partihoz

Nyáron a nagy dolgok mindig szabad ég alatt történnek, ezért ha épp nincs máshol pörgés, jobb, ha kézbe veszed a dolgokat és összehozol egy kerti partit hússal, piával és jó arcokkal. Vagy rászedsz valakit, hogy csinálja ő, másnál ugyanis mindig tágasabb a kert! Zene is kéne, mi? Íme néhány erős tipp.

Mezzoforte – Garden Party

Próbáltuk nem minden idők egyik leghíresebb instrumentális slágerével kezdeni összeállításunkat, de nem ment. Az izlandi Mezzoforte akár azt a címet is adhatta volna ismert szerzeményének, hogy A gímszarvasok kedélyes bőgése, de ők úgy érezték, a Garden Party valamivel találóbb. Nagyon úgy fest, hogy igazuk volt.

Björk – It’s Oh So Quiet

Néha a nóták olyan szokatlan helyeken kapnak új életre, ahol nem is számítanánk rá. Björk régi vágású száma hallatán mindenki egy ’60-as évekbeli, nyugodtan vacsorázó, kertvárosban tengődő amerikai családra gondol, de ha elképzeljük, hogy egy lassan, de biztosan beinduló kerti bulin szólal meg a dal megannyi bemelegítő fröccs elfogyasztása után, akkor máris látjuk a jelenetet lelki szemeink előtt, melyben viccesen bohóckodik mindenki a remek zenei aláfestésre a lemenő nap egyre fakuló fényében.

Spin Doctors – Two Princess

Ha valaki kést szegezne a torkunkhoz egy sikátorban, és azt mondaná: végez velünk, ha nem sorolunk fel legalább 3 darab Spin Doctors számot, akkor máris kezdhetnénk könyörögni neki, hogy legalább egy sms-t hadd küldjünk szeretteinknek. Bár egyslágeres zenekarként tartják számon az együttest, ez az egy sláger annyira betalált, hogy a mai napig beindít mindenkit, aki meghallja a jellegzetes pergődob kavarást az elején.

The Smiths - Meat Is Murder

Kerti bulikon gyakran sütésre, grillezésre, bográcsozásra kerül sor az intenzív tintázás mellett. Miközben épp a jó öreg, előre bepácolt csirkemellet forgatjuk a nyárson, jussanak eszünkbe Morrissey féltő szavai, aki nem eszik olyat, aminek arca volt, inkább a szegény, vétlen növényeket pusztítja kíméletlenül. Szóval a dal elhangzása mérlegeljünk, ha van egy nyugodt percünk. Majd fordítsuk meg a husit, nehogy odaégjen.

Soundgarden – Black Hole Sun

És ha már a sütésnél tartunk, jöjjön egy anti garden party szám, amely bármilyen erősen tündöklő nap elé képes fenyegető felhőket terelni. A Soundgarden éjsötét himnuszának klipje nyilván mindenki emlékeiben elevenen él, a Barbie sütéssel, halpucolással és a megannyi torzult pofával együtt. Ezután a szám után minden más dal olyan lesz, mint vihar után a szivárvány. De néha a vihar is jól esik ám!

Outkast – Hey Ya!

A Speakerboxxx/The Love Below című Outkast album minden idők egyik legnagyobb lélegzetvételű hiphop monstruma, melynek Andre 3000 által elkövetett The Love Below része ráadásul rendesen felülemelkedik a műfaj korlátain. A Hey Ya! például egy olyan elnyűhetetlen sláger, aminek igazából semmi köze a hiphophoz, viszont képtelenség mellélőni vele.

Snoop Dogg – Gin And Juice

Snoop Dogg legújabb mániája, hogy felhagy a rappeléssel, ott ugyanis mindent elért, és a reggae felé fordítja vigyázó tekintetét, miközben nevét Snoop Lionra változtatja, mert megérintette őt egy rasztafari papnő mondókája. Szerintünk inkább a több évtized alatt bevitt THC adag ment az agyára, de bárhogy is van, a klasszikus, old school Gin And Juice számra még mindig faszántos érzés a címben is említett itókát kortyolni szorgosan.

Ricky Nelson – Garden Party

Egy olyan kerti vaduláson, ahol texasi akcentussal beszélnek a bikatenyésztésről, cowboykalapot visel még a kutya is, és friss lósz*r szaga vegyül a grillezett hús illatával… na ott sokan bólogatnak majd elégedetten Nelson szerzeménye hallatán. Nyilván mindenki heti rendszerességgel vesz részt ilyen mókákon.

Queen – Don’t Stop Me Now

Minden nyári szabadtéri bulin eljön az a pillanat, amikor azt látod, hogy a medencében úszik a 20 éve őrzött családi ereklye, az egyik haverod épp lekvárt ken a kihűlt steakre, valaki a hangfalon nyomja el a fordítva meggyújtott cigi csikkjét, te mégis képtelen vagy idegeskedni és csak beletörődő mosollyal nyugtázod a történéseket. Mivel nem te vagy a házigazda. Na ehhez a pillanathoz tökéletes aláfestés Mercuryék örökbecsűje.

Semisonic – Closing Time

…de minden őrületet kiábrándító lenyugvás követ, és egyszer véget kell vetni ennek a bulinak is, a Semisonic szomorkás, mégsem lehúzó számánál pedig keresve sem találnánk jobb nótát a záró pillanatok zenei aláfestéséhez. „Minden új kezdet egy másik kezdet végéből ered.” - énekli Wilson, ez az új kezdet pedig minden bizonnyal a felújítást és károk rendbe hozását követően jön el legközelebb.

Hallgass meg még több playlistet a Player Playlist sorozatunkban!

Player Autószalon

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Íme néhány dal, ami remek választás lehet a hét utolsó napjainak beindításához.

Hard-Fi – Living for the Weekend

Mert tényleg csak a hétvégének élünk, ezzel a számmal pedig azonnal beindíthatjuk a jókedvű péntek estét.

Suede – Saturday Night

Egy fáradt szombat este lezárásához, amikor bejártad a várost a lánnyal. Diszkó, kaszinó, peep show… a Suede így képzeli el a tökéletes hétvégét.

MGMT – Weekend Wars

Minimális progrockos lazulás az MGMT-vel. Csak semmi háború, most szeretet, béke van!

The Cure – Friday I’m In Love

Pénteken már nyugodtan lehetsz szerelmes a szombatodba és a vasárnapodba is. A többi napot meg ki nem tojja le?

Elton John – Saturday Night’s Alright For Fighting

Harcolni akarsz a hétvégén? Akkor pörgesd fel magad Elton Johnnal. Igen, ez így nagyon rosszul hangzik, de a Saturday… még abból a korszakból származik, amikor Elton nagyon is rock’n’roll volt, és nem egy fura ízlésvilágú zseniális zenebohóc.

Punnany Massif – Hétvégre

Valakinek ez kell, valakinek az. Akárhogyan is alakul a hét utolsó pár napja, a Punnany remek választás egy kis aláfestő zenének.

The Dandy Warhols – Everyday Shoud Be a Holiday

A Dandy Warhols tudja a frankót. Minden nap lazulás, minden nap ünnepnap, minden nap hétvége.

Queen – Lazing on a Sunday Afternoon

Akik a kis kuplékra vannak ráizgulva, vagy csak úgy simán mezei Queen rajongók, azok biztosan szívesen lazítanak vasárnap egy ilyen dalra. De bárki megpróbálhatja, nem rossz választás!

Freestylers – Weekend Song

Egy jó kis táncolós Freestylers, és még a hétvégéről is szól? Remek! Táncolj, vagy bólogass nyugodtan!

Michael Gray – The Weekend

Ha megnézed a klipet, egyből elmegy a kedved a munkától, és várod a megváltó hétvégét. Nézd a megőrült titkárnőket, és kapcsolj pihenő/bulizó/csajozó üzemmódba!