Az észak-chilei Cueva de Anzota területén lévő barlangokban már időszámításunk előtt 7000 és 1500 között is éltek emberek. Akkoriban a Chinchorro nép tagjainak adott otthont ez a terület, majd 300 és 1150 között a Tiwanaku kultúra használta a barlangokat.

Az utóbbiak voltak azok is, akik 600 körül főként állatokat ábrázoló rajzokkal dekorálták ki a barlangok falait, melyeket az 1960-as években fedezett fel az utókor. Ez mondjuk a jelek szerint túlságosan nem izgatta fel az illetékes chilei hatóságokat, hiszen a területen nem kezdtek szélesebb körű feltárásba, és a lelet megőrzése érdekében sem tettek semmit.

Ennek pedig mára a következő lett az eredménye:

A képeket egy chilei zenész, Felipe Sandoval posztolta ki a Twitterre, egyúttal teljesen jogos felháborodásának adott hangot.

Az eset így már eljutott végre az illetékesekhez is, a Chilei Nemzeti Emlékművek Tanácsának szakértői pedig elmondták, hogy az 1400 éves rajzok teljes helyreállítása valószínűleg már nem lehetséges. Az a gond, hogy a graffitik letakarítása során egészen biztosan sérülni fognak az eredeti minták is.

Ha már így alakult, talán hagyni kellene az egészet a fenébe. A széttagelt barlangfal 1400 év múlva tökéletes bizonyítéka lesz az emberi hülyeségnek.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Így nézett ki egy férfitest-szépségverseny 1941-ben

Annyira vicces lett Ryan Gosling Beavisként, hogy gyakorlatilag a jelenet összes szereplője elröhögte a szövegét

További cikkeink a témában
Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?
Hirdetés