Először sikerült felvenni, amint két távoli rokonságban álló állat közös beleegyezéssel akciózik a szabadban

Egy hím japán makákó több szikaszarvasnál is bepróbálkozott az erdőben, a szándéka pedig valahányszor egyértelmű volt. Ahogy az lenni szokott, a nőstények elszaladtak vagy lerúgták magukról a majmot, egy kivételével.

Természetesen hasonló jelenséget már eddig is sikerült megfigyelni, illetve dokumentálni a tudósoknak: a legtöbbször fogságban tartott, egymással „rokonságban” álló (azonos nemből vagy családból származó) állatok párosodtak egymással, de az Antarktiszon is sikerült egyszer rögzíteni azt, amint egy medvefóka becserkész egy óvatlan királypingvint – utóbbi viszont nem óhajtotta a közös kalandot, így szexuális zaklatásnak könyvelték el a tudósok.

amit közösülésnek nehéz nevezni, mert behatolás jó eséllyel nem történt – de azért láthatóan mindkét fél élvezte a dolgot; elég csak figyelni, hogyan nyalogatja magát azután a szarvas, hogy a makákó leszáll róla:

A tudósok egyelőre csak vakarják a fejüket.

  • Egyesek azzal magyarázzák az egészet, hogy a majom így akarta megtanulni a párosodás csínját-bínját – ezt többen azzal cáfolták, hogy a japán makákók elég szociálisak ahhoz, hogy a saját fajtájukon próbálkozzanak.
  • Egy másik elmélet szerint pedig nem talált magának párt a majom, ezért végső kétségbeesésében vetemedett rá a testesebb vadra. (Ez is necces, de hát sokan jól ismerhetjük ezt az érzést a magányos éjszakában, sokméternyi tömény után.)

Az valószínűleg alap, hogy a makákó belépett a párzási időszakba, és ugyebár a két állat eleve sok időt tölt egymással: ugyanis a szikaszarvasok potyáznak a makákók által leszedett gyümölcsökből, a majmokat pedig „viszonzásul” a hátukon fuvaroztatják – de zaklatás esetén vélhetően nem gatyáznak, hanem seperc alatt ledobják magukról, és olajra lépnek.

Szóval az egész jelenség bizarr, mert ilyesmit még nemigen láttunk egymással ennyire távoli rokonságban álló állatok esetében, szóval a tudósok tovább kutakodnak, hogy megértsék a látottakat. És közben abban is bíznak, hogy sikerül fényt deríteniük arra, hogy miért is vonzódnak egyes emberek szexuálisan bizonyos állatokhoz.

(forrás: New Scientist)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon