Tizenöt fejedelmi vécé olyan kilátással, hogy az egész életünket leélnénk bennük

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy az időjárás szélsőséges dolgokat művel velünk. Télen rövidnadrág, nyáron tizenkét fok, és sorra dőlnek meg a hideg- és melegrekordok. Ezek ellen persze van orvosságunk, ha nem szeretnénk a saját kisült zsírunkban, vagy nyolc rétegben feküdni éjjel otthon.

Télen fűteni, nyáron hűteni, itt a nagy trükk, csak pénz kérdése, hiszen egy jó klimával könnyen átvészelhetjük a legnagyobb nyári meleget is, és ha van gáz vagy villany, akkor télen sem fagyunk meg, de van ennél okosabb megoldás is: hőszigeteléssel egyszerűen takaríthatunk meg energiát, ezáltal pénzt is. Mutatjuk, hogyan!

Az elmúlt két évtizedben, az energiahordozók árának folyamatos, mára csaknem 3300%-os növekedése magával hozta azt a trendet is, mely szerint a megnövekedett költségeket csak alacsonyabb fogyasztással lehet csökkenteni.

Hogyan lehetséges kevesebb energiát fogyasztani úgy, hogy közben megőrizzük jelenlegi életszínvonalunkat és kényelmünket? Egy felmérés szerint a szigetelt és szigeteletlen házak energiafogyasztása között akár 50-70%-os különbség is lehet. Egy profi hőszigetelő rendszer alkalmazásával a kezdeti plusz költségek ellenére, már 3-4 éves befektetés-megtérülés mellett akár 25-30 éven keresztül élvezhetjük a szigetelés rezsicsökkentő hatását.

Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője elmondta, hogy az energiahordozók mellett a homlokzati hőszigetelő anyagok ára is emelkedett, azonban jóval kisebb mértékben. A szigetelő anyagok árának csupán háromszoros emelkedése pontosan a tizede a gáz áráénak, éppen ezért elmondható, hogy nagyságrendekkel jobban megéri szigetelni, mint akár 20 éve.

A jó hőszigetelés minél vastagabb, annál jobb: annál kevesebb energia szökik el a falakon keresztül. Míg a nyugat-európai háztartásokban az átlagos hőszigetelési vastagság 10-15 cm, addig a magyar építési gyakorlatban ez az érték – bár javuló tendenciát mutat – csak 7-8 cm.

Bár a legtöbben nem gondolnánk, de a vastagság mellett a szín is számít. A szürke GRAFIT® REFLEX különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen jobb szigetelési értékekkel rendelkezik, mint fehér homlokzatszigetelő lemez társai. Ha tehát szeretnénk pénzt spórolni, ezáltal jobban odafigyelni a környezetünkre, és okosan optimalizálni az energiafelhasználásunkat, akkor érdemes elgondolkodni a hőszigetelésen.

(x)

Ezt sem a legyek hordták össze, az biztos. A Lofoten Opera Hotel új szintre emeli a látvány szót.

11 ezer négyzetméternyi kúlság lesz a Lofotenben épülő szálloda, amelyet novemberben fognak átadni. A kígyószerű épületben lesznek szobák (természetesen), amfiteátrum, spa és tengervizes medencék.

A Snohetta tervezőiroda által fémjelzett épület szervesen illeszkedik a környezetbe, és egyszerre van benne valami archaikus és futurisztikus.