Az ember, aki égő benzineskannával ment a kertbe – McMenemy Márk-interjú

Leültünk McMenemy Márkkal, és beszélgettünk egy nagyot a „Heregolyó, ribizli” című dalról, egy felrobbant benzinkannáról, az új tévéműsoráról, és egy olyan rajongói levélről, amit nem szívesen látnál a postaládádban.

– Először akkor találkoztam veled, amikor a kilencvenes évek végén megnyertél a haverjaiddal egy versenyt, aminek a következtében egy teljes napra bevetettétek magatokat egy multiplexbe, és egy filmmaraton keretében megnéztetek vagy húsz filmet. Innen egyenes út vezetett a moziműsorok és a Cinematrix felé?

– Igen, az volt a Mega Mozi Marathon és Guinness rekord lett belőle. Ami mondjuk nem volt nehéz, mert mi voltunk az elsők, akik ilyennel próbálkoztak. Mondjuk én már 25 óra után kidőltem, a többieket pedig végül, 37 óra után a Titanic süllyesztette el. Aztán néhány évvel később a thaiok csúnyán ránk vertek vagy 50 órával! De az elsők akkor is mi voltunk! Nem, az út nem vezetett egyenesen a Cinematrixba, előtte még nyúl voltam egy darabig.

– A kereskedelmi csatornák egyik legjobb moziműsora a Cinematrix volt (ennél jobb már csak a Prokopp Dóra féle Dóra mozija volt pár évvel korábban). Ebben Görög Zita volt a partnered, ami miatt – nyugodtan mondhatom – egy ország férfipopulációja irigykedett és utált. Hogyan emlékszel vissza erre az időszakra?

– Nagyon jó emlékeim vannak erről az időszakról. Iszonyatosan jó csapattal csináltuk. Rengeteget marhultunk a forgatások során, miközben a szakma legjobbjaitól tanulhattam, mint pl Goda Kriszta, aki a legtöbb adást rendezte. Zitának is szuper humora van, folyamatosan mentek a nem éppen PC poénok, amiket ő remekül vett, sőt! Általában elmesélte, hogy éppen melyik ismert arc nyomul rá, sőt egy-két pikánsabb sms-t is láttam néhány igazán meglepő közszereplőtől.

– Vicces volt az is, hogy a legtöbbször - érhető okokból - rám nem sokan emlékeztek, csak mikor mondtam, hogy Görög Zitával vezetek műsort, akkor rakták össze a képet. Akartam is csinálni egy névjegykártyát, amin az állt volna, hogy “McMenemy Márk - a srác, aki Görög Zitával vezet műsort.” Meg mindenki meglepődött, hogy milyen magas vagyok, Zita mellett törpének tűntem a műsorban.

– Sokat húzott a stáb, hogy Zita rengeteg rajongói levelet kap, én meg egyet sem. Aztán egyszer végre jött egy: “Márk, imádom, amit csinálsz, meg téged is. Szerelmes vagyok beléd” Aláírás: Sándor. Mondanom sem kell, ez elég sokszor szóba került utána!

– Volt egy bizonyos videó, ami a mai napig fent van a youtube-on, aminek az a címe, hogy „Heregolyó, ribizli”. Mi is a története ennek a gyöngyszemnek?

– Óh, igen, karrierem csúcsa! Akkor éreztem, hogy ennél nem lesz feljebb, amikor még a szopóálarc.hu is kitette! A videó története az volt, hogy Zitával szerettük volna Goda Krisztát meglepni valamivel szülinapjára. Úgyhogy én betanítottam neki ezt a kis dalocskát, amit még egy gimis táborban tanultam. Sokan azt hiszik, ez egy kiszivárgott videó, közben mi magunk tettük fel a netre. Hidd el, ez tényleg csak gyerekdalocska azokhoz a poénokhoz képest, amik a forgatásokon mentek.

– Ez volt egyébként a legerősebb közös sztoritok?

– Igen, a névjegy másik oldalára meg azt akartam írni: ‘Nem, nem volt meg!” Mert hogy minden fickónak ez volt a második kérdése. Ha nem az első! Persze a bulvár sajtó is efelé szerette volna vinni a cikkezést, és egyszer megkerestek minket, hogy benne lennénk-e, hogy csinálnak rólunk néhány “paparazzi” fotót, amin mondjuk közel állunk egymás mellett és felvetik - csak felvetik - hogy nincs-e közöttünk valami? Fiatal voltam, kellett a pénz, úgyhogy mondtam, simán! Sőt, még jól rá is paskoltam Zita fenekére, hogy legyen egy kis zaft. Aztán amikor már elmentek, bevillant, hogy a csajom nem biztos, hogy ilyen lazán veszi majd ezt a poént! És mit tesz isten, tényleg nem volt oda érte! Rögtön hívtuk az újságot, hogy inkább mégse tegyék bele, amit ők meg is ígértek, aztán dupla oldalon, szenzációs leleplezésként tálalták.

– És a csajod mit szólt?

– Hát, volt némi mosolyszünet, de azóta is együtt vagyunk és még egy gyereket is szült nekem, úgyhogy azt hiszem, feldolgozta.

– Kevesen tudják, de már színészként is megmutattad magad, mégpedig az egyik legsikeresebb magyar vígjátékban, a Csak szex és más semmiben. Hogyan kaptad meg a „szerepet”?

– Bizony! Még az IMDB-n is fent vagyok! „Burping Applicant Guy” a megnevezésem, ugyanis én voltam az egyik társkereső csávó, aki böfög a randin. Nem igazán értem, miért, de Goda Kriszta úgy érezte, ez nekem való szerep lesz. Nagyon komoly felkészülést igényelt, de azt hiszem, sikerült teljesen magamévá tennem a szerepet, mégsem kaptam azóta szerepfelkérést. Érthetetlen!

Egy pillanatkép Márk két másodperces alakításából

– A Player-olvasók számára is ismerős lehetsz, hiszen volt itt korábban egy remek sorozatod a futásról. Arról szólt, hogy készülsz a maratonra, amit le is futottál. Jártál azóta maratonon, és szoktál még futni?

– Lefutottam, igen. Sőt utána még kétszer! Sajnos tavaly kimaradt a maraton, nem volt időm készülni rá, de igen, futok még most is, és nagyon szeretném megdönteni a 3:35-ös időmet valamikor.

– Már vagy egy évtizede kertészkedsz a tévében. A TV Dekon kezdted, aztán abból lett a Spektrum Home, és most a TV2-n nyomulsz. Tényleg szeretsz kertészkedni vagy csak a pénz miatt csinálod?

– Nyilván csak a pénz miatt! A viccet félretéve, nagyon szeretem. Nincs annál jobb, mint amikor az embernek a hobbija a munkája. Bár azt is be kell valjam, hogy sajnos a saját kertemre jut a legkevesebb idő. Olyan ez, mint a suszter cipője. De éppen ezért, az Otthon a kertben mellett elindítottam egy videóblogot is, a kert.tv-t, ami éppen arról szól, hogy a saját kertemben, azt igazgatva készítek rövid, “net-kompatibilis” videókat. Úgy tűnik, bevált az ötlet, mert a kert is kezd pofásabb lenni és a videókat is elkezdte átvenni az NL Café.

– Mivel már lassan tíz éve forogsz kertekben, biztos volt pár durva sztori forgatásokon.

– Volt egy pár! Egyszer például tüzet kellett gyújtani egy jelenethez. Persze a tűz rohadtul nem akart beindulni. Mit tesz ilyenkor a jó cserkész? Hát benzint önt rá! Csakhogy meggyulladt a kanna is. A stáb azonnal kiabálni kezdett, hogy dobjam el, én meg szót fogadtam. Eldobtam olyan messzire, amilyenre csak tudtam. Az egészet lassított felvételben láttam! Pörög a kanna, és körbe-körbe fröcsköl belőle a lángoló benzin. Egy szempillantás alatt égett az egész kert. Bátor stábom persze azonnal szerte-széjjel szaladt, és biztos fedezékből, röhögve osztotta az észt. Végül egyszerűen odasétáltam, felállítottam a kannát, és azzal vége volt az egésznek. Csak egy szétolvadt kanna és egy hamuvá égett kert lett a kára.

– Négy-öt éves a saját gyártócéged. Mi kell ahhoz, hogy valaki talpon tudjon maradni a kereskedelmi televíziózás kőkemény világában?

– Kényszer. Per pillanat, ha értelmes műsorokat akarsz csinálni, és nem akarod, hogy folyton ki legyél téve az aktuális főnökség szeszélyének, kénytelen vagy önállósodni. Vagy így, vagy sehogy! Ez viszont elég idegőrlő tud lenni. De például éppen erre tanított meg a maraton-futás: a kitartásra. A 28. kilométernél azt érzed, biztos, hogy nem tudod tovább csinálni, aztán mégis teszed az egyik lábad a másik után, és valahogy mégis célbaérsz. Sőt, még jól is érzed magad közben!

Egy példaképpel, a 94 éves Bálint Györggyel

– Nemrégiben McHekk cím alatt a Playeren is feltűntél egy gorillával együtt. Igazi a gorilla, vagy csak beöltözött valaki?

– Természetesen igazi! Ki akarná egy gagyi jelmez-gorillával égetni magát ország-világ előtt?! Dieter Von Dittmarnak hívják, és Németországból jött. Pár éve járt először Magyarországon és azonnal beleszeretett. Bár a nyelvvel vannak még gondjai, de tudjuk, a magyar az egyik legnehezebb nyelv a világon. Nagyon szeretek vele dolgozni. Kitartó, precíz, pontos. Igazi német!

– Most szombaton indul újra az Otthon a kertben című műsorod a TV2-n. Mi lesz az idei évadban?

– Igen, ez lesz a negyedik évad! Idén is megpróbáljuk elmosni a lakás és kert közötti vonalat. Kertészkedünk a lakásban és lakberendezünk a kertben. Közben próbálunk minél több hasznos ötlettel, tippel szolgálni nem csak a kerttulajdonosoknak, de azoknak is, akiknek csak egy aprócska teraszuk, vagy ablakpárkányuk van. Szintén bevett gyakorlat már, hogy mindig szervezünk egy közösségi kertészkedési akciót valamelyik kisebb településen, és lesz jótékonysági adásunk is, amiben egy iskola, óvoda vagy más nonprofit szervezet udvarát varázsoljuk majd újjá.

(Fotó: Poór Attila)

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy az időjárás szélsőséges dolgokat művel velünk. Télen rövidnadrág, nyáron tizenkét fok, és sorra dőlnek meg a hideg- és melegrekordok. Ezek ellen persze van orvosságunk, ha nem szeretnénk a saját kisült zsírunkban, vagy nyolc rétegben feküdni éjjel otthon.

Télen fűteni, nyáron hűteni, itt a nagy trükk, csak pénz kérdése, hiszen egy jó klimával könnyen átvészelhetjük a legnagyobb nyári meleget is, és ha van gáz vagy villany, akkor télen sem fagyunk meg, de van ennél okosabb megoldás is: hőszigeteléssel egyszerűen takaríthatunk meg energiát, ezáltal pénzt is. Mutatjuk, hogyan!

Az elmúlt két évtizedben, az energiahordozók árának folyamatos, mára csaknem 3300%-os növekedése magával hozta azt a trendet is, mely szerint a megnövekedett költségeket csak alacsonyabb fogyasztással lehet csökkenteni.

Hogyan lehetséges kevesebb energiát fogyasztani úgy, hogy közben megőrizzük jelenlegi életszínvonalunkat és kényelmünket? Egy felmérés szerint a szigetelt és szigeteletlen házak energiafogyasztása között akár 50-70%-os különbség is lehet. Egy profi hőszigetelő rendszer alkalmazásával a kezdeti plusz költségek ellenére, már 3-4 éves befektetés-megtérülés mellett akár 25-30 éven keresztül élvezhetjük a szigetelés rezsicsökkentő hatását.

Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője elmondta, hogy az energiahordozók mellett a homlokzati hőszigetelő anyagok ára is emelkedett, azonban jóval kisebb mértékben. A szigetelő anyagok árának csupán háromszoros emelkedése pontosan a tizede a gáz áráénak, éppen ezért elmondható, hogy nagyságrendekkel jobban megéri szigetelni, mint akár 20 éve.

A jó hőszigetelés minél vastagabb, annál jobb: annál kevesebb energia szökik el a falakon keresztül. Míg a nyugat-európai háztartásokban az átlagos hőszigetelési vastagság 10-15 cm, addig a magyar építési gyakorlatban ez az érték – bár javuló tendenciát mutat – csak 7-8 cm.

Bár a legtöbben nem gondolnánk, de a vastagság mellett a szín is számít. A szürke GRAFIT® REFLEX különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen jobb szigetelési értékekkel rendelkezik, mint fehér homlokzatszigetelő lemez társai. Ha tehát szeretnénk pénzt spórolni, ezáltal jobban odafigyelni a környezetünkre, és okosan optimalizálni az energiafelhasználásunkat, akkor érdemes elgondolkodni a hőszigetelésen.

(x)

Ezt sem a legyek hordták össze, az biztos. A Lofoten Opera Hotel új szintre emeli a látvány szót.

11 ezer négyzetméternyi kúlság lesz a Lofotenben épülő szálloda, amelyet novemberben fognak átadni. A kígyószerű épületben lesznek szobák (természetesen), amfiteátrum, spa és tengervizes medencék.

A Snohetta tervezőiroda által fémjelzett épület szervesen illeszkedik a környezetbe, és egyszerre van benne valami archaikus és futurisztikus.