Ilyen fényekkel nagyon feldobhatod a lakásodat

Hosszabbodnak és egyre hidegebbek az éjszakák, márpedig ha egy-egy estére otthon ragadsz, nem árt, ha minél hangulatosabb és praktikusabb a lakás. Ebben rengeteget segíthet a világítás, de nagyon körültekintően kell kiválasztanod a fényeket.

Itt az ősz, az éjszakák egyre hosszabbak, egyre hamarabb kell villanyt kapcsolni a lakásban. A világítás egyébként is a lakberendezés kiemelt része, rengeteget javíthat a lakás hangulatán, ráadásul a mai LED-fényforrások sokat megtakarítanak neked. De milyen lámpát érdemes választani, hogyan helyezzük el őket, milyen finomságokra érdemes figyelni, hogy a legtöbbet hozzuk ki a világításból?

Ma már egyáltalán nem éri meg eltérni a LED-ektől, mert a fenti előnyei mellett az élettartamuk is sokkal hosszabb a korábbi izzókénál, de ami még fontosabb, bárhol felhasználhatóak: a lakás minden zugába kerülhet, nem melegszik fel, így rejtett világításnak is tökéletes, ütésálló sok fajtája hajlítható, vagy állítható a színhőmérséklete.

Ez utóbbi különösen fontos: alapvetően megkülönböztetünk hideg, meleg és semleges fényt. Egyrészt visszahatnak a hangulatra, és alkalmazkodnak a funkcióhoz: a konyha dolgozórészében, ahol a salátával szöszölsz, jobb a hideg fény, hogy mindent pontosan láss, a hálószobához viszont az bensőséges hangulatot árasztó meleg fény passzol.

A boltban sokszor a számok nyelvén kell eligazodnod, már csak azért is, mert az egyéb fényforrások nem engedik kizárólag a téged érdeklő lámpát érvényesülni. A fogyasztás és a fényerő mellett azonban feltüntetik a világítótest Kelvin-értékét is, így már csak azt kell tudnod, hogy a meleg fények a 3300 Kelvin alattiak, a semlegesek a 3300 és 5300 közöttiek, a hidegek pedig az e fölöttiek. Nézd csak:

A nappaliba mindenképpen egy mutatós mennyezeti lámpa kell, elvégre ez nem a lépcsőház. Ilyen a Tween Light Crystal, amely króm kiegészítőkkel és akrilkristályokkal díszített, az erőteljes, hidegfehér fénye pedig egyenletesen világít be még egy nagyobb méretű nappalit is. Ideális lehet az étkezőbe is, főleg mert állítható a magassága, így a helyiség adottságaihoz tudod igazítani a fényviszonyokat, annál is inkább, mert állítható a fényereje.

A fenti lámpa adhat szórt fényt, de használhatod dizájnelemnek is, például egy dohányzóasztal vagy zsúrkocsi fölé belógatva. Ugyanakkor a nappalinál illik figyelni arra is, hogy legyen a mennyezeti lámpa mellett helyi-, és hangulatvilágítás is - ezek egymást kiegészítve adják ki a megfelelő fényviszonyokat.

Ha nincs szükséged a fenti, negyvenezres lámpa fényerejére, vagy inkább melegfehér megvilágítást szeretnél a nappalidba, akkor jó megoldás a Reality Chalet mennyezeti lámpa, amely szögletes formával és A+-os energiahatékonysággal hívja fel magára a figyelmet, no meg baráti, 25 ezres árral.

Az is lehet, hogy a nappalidban olykor hideg, olykor pedig meleg fényekre van szükséged. Vannak már állítható színhőmérsékletű mennyezeti lámpák, mint a Trio Nagoya, amely 3000 és 6500 Kelvin között játszik, pontosabban te játszhatsz vele, egy távirányító segítségével. Azért elég menő, ha a közös meccsnézés elején egyszerűen barátságosabbra állítod a fényviszonyokat egy távirányítóval, nem?

Mindez jól jöhet a hálóban is, csak fordítva: alapból a melegfehér árnyalatot használva, és mondjuk a reggeli öltözködéskor átváltani az erőteljesebb hidegfehérre.

Kiegészítő fényforrásból számtalan van: az irányított fény egy adott részt világít meg, kiemelheted vele a lakásod egy-egy hangsúlyosabb részét, egy szép festményt, akár egy növényt. Az olvasólámpa csak ott csinál világosságot, ahol neked szükséged van rá, egy állólámpával pedig gyorsan, praktikusan és könnyen variálhatóan csinálhatsz magadnak nyugis sarkokat.

A Wave lámpacsalád a fenti funkciók közül többnek is eleget tesz. A Paul Neuhaus krómacél asztali lámpa extravagáns hullámformát ad a mindössze háromwattos fogyasztás mellé. Az ötezer forintos ár nagyon baráti egy ilyen lámpáért, és ha annyira tetszik, a családtagok közt vagány, 144 centi széles mennyezeti lámpa, és 150 centi magas állólámpa is található, ráadásul mindkettő fényereje szabályozható távirányítóval.

Gondolj a természetes fényekre is!

Ha okosan választasz lámpát, akkor akár virtuálisan több kisebb térre is felszabdalhatsz egy nagyobb szobát. De a funkciókat jól gondold át, a szórt fény terüljön egyenletesen, hangsúlyozd a számodra becses tárgyakat, legyen meghittséget árasztó hangulatvilágítás, másokat nem zavaró irányított fények, és ne spórolj a fényerővel ahol mindenképpen jól kell látnod.

Ha pedig igazán profi vagy, még a nappali természetes fényt - amihez csak kiegészítő fényforrások kellenek - is belekalkulálod az egészbe.

További világítótesteket, és világításhoz kapcsolódó termékeket találsz a BAUHAUS kínálatában, legyen az kültéri, beltéri világítás, csatlakozóaljzat vagy egyéb kiegészítő, például időkapcsoló!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon