A Nike bemutatta a futócipőt, amivel bebizonyítanák, hogy nincs lehetetlen

A Nike még a tavalyi évben kiválasztott három világklasszis futót, akiket felkészítve és felszerelve szeretnének maratoni rekordot dönteni. A cél az, hogy a 26.2 mérföldes távolságot kevesebb, mint két óra alatt fussák le. A cipő már megvan hozzá.

A szakértők abszolút lehetetlennek tartották, hogy rövid időn belül sikerüljön felállítani ezt az elképesztő rekordot. A Nike mégis vállalkozott rá és a gondosan kiválasztott három futóval (Eliud Kipchoge Kenyából, Lelisa Desisa Etiópiából, Zersenay Tadese Eritreából) megpróbálja átírni a határokat.

A jelenlegi csúcsot egy kenyai futó, Dennis Kimetto állította be 2014-ben. Ő 2:02:57 alatt teljesítette a kicsivel több, mint 42 kilométeres távolságot. Már ez is egy egészen elképesztő adat, nem csoda, hogy a legtöbben úgy vélték, évtizedekig nem lesz olyan, aki képes lenne ennél jobb időt futni.

A Nike emberei azonban úgy gondolják, hogy a megfelelő futóknak biztosított megfelelő felszereléssel sikeres lehet a projekt. Ennek fényében be is mutatták a csodacipőt, ami minden eddiginél optimálisabb futás szempontjából.

A Nike Zoom Vaporfly Elite természetesen egyedileg a három futó igényeihez lesz alakítva, tehát ilyen formában nem lesznek elérhetőek a nagyközönség számára. Maga a technológia azonban igen, két másik modell képében, érkezik ugyanis a Zoom Vaporfly 4% és a Zoom Fly.

Mindhárom cipő tervezésekor arra törekedtek, hogy minimalizálják a súlyt és maximalizálják az aerodinamikát, miközben extra puha és kényelmes párnázást valamint kellő tartást biztosítson. Annak érdekében, hogy plusz súly nélkül tudjanak vastag párnázottságot kialakítani, egészen új anyagokat kellett kifejleszteni (ZoomX). Emellett olyan - már jól bevált - anyagokhoz nyúltak, mint az autóiparban is sokszor bizonyított karbonszál.

Mivel az Elite kizárólag a három futó lábára lett kifejlesztve, koncentráljunk inkább a másik két modellre. A Vaporfly 4% például onnan kapta a nevét, hogy bármilyen tempót is diktálunk, ebben a cipőben 4%-al kevesebb energiát fogunk elhasználni, mintha másik futócipő lenne rajtunk, ezáltal gyorsabb tempóra leszünk képesek. A Zoom Fly egy kicsit nehezebb lesz ennél, ám még így is csak 240 grammot nyom majd nagyjából, ugyanakkor viszont még jobb tartást biztosíthat. Ha szeretnél még többet megtudni a különleges csukákról, erre tessék tovább.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon