A Nike bemutatta a futócipőt, amivel bebizonyítanák, hogy nincs lehetetlen

A Nike még a tavalyi évben kiválasztott három világklasszis futót, akiket felkészítve és felszerelve szeretnének maratoni rekordot dönteni. A cél az, hogy a 26.2 mérföldes távolságot kevesebb, mint két óra alatt fussák le. A cipő már megvan hozzá.

A szakértők abszolút lehetetlennek tartották, hogy rövid időn belül sikerüljön felállítani ezt az elképesztő rekordot. A Nike mégis vállalkozott rá és a gondosan kiválasztott három futóval (Eliud Kipchoge Kenyából, Lelisa Desisa Etiópiából, Zersenay Tadese Eritreából) megpróbálja átírni a határokat.

A jelenlegi csúcsot egy kenyai futó, Dennis Kimetto állította be 2014-ben. Ő 2:02:57 alatt teljesítette a kicsivel több, mint 42 kilométeres távolságot. Már ez is egy egészen elképesztő adat, nem csoda, hogy a legtöbben úgy vélték, évtizedekig nem lesz olyan, aki képes lenne ennél jobb időt futni.

A Nike emberei azonban úgy gondolják, hogy a megfelelő futóknak biztosított megfelelő felszereléssel sikeres lehet a projekt. Ennek fényében be is mutatták a csodacipőt, ami minden eddiginél optimálisabb futás szempontjából.

A Nike Zoom Vaporfly Elite természetesen egyedileg a három futó igényeihez lesz alakítva, tehát ilyen formában nem lesznek elérhetőek a nagyközönség számára. Maga a technológia azonban igen, két másik modell képében, érkezik ugyanis a Zoom Vaporfly 4% és a Zoom Fly.

Mindhárom cipő tervezésekor arra törekedtek, hogy minimalizálják a súlyt és maximalizálják az aerodinamikát, miközben extra puha és kényelmes párnázást valamint kellő tartást biztosítson. Annak érdekében, hogy plusz súly nélkül tudjanak vastag párnázottságot kialakítani, egészen új anyagokat kellett kifejleszteni (ZoomX). Emellett olyan - már jól bevált - anyagokhoz nyúltak, mint az autóiparban is sokszor bizonyított karbonszál.

Mivel az Elite kizárólag a három futó lábára lett kifejlesztve, koncentráljunk inkább a másik két modellre. A Vaporfly 4% például onnan kapta a nevét, hogy bármilyen tempót is diktálunk, ebben a cipőben 4%-al kevesebb energiát fogunk elhasználni, mintha másik futócipő lenne rajtunk, ezáltal gyorsabb tempóra leszünk képesek. A Zoom Fly egy kicsit nehezebb lesz ennél, ám még így is csak 240 grammot nyom majd nagyjából, ugyanakkor viszont még jobb tartást biztosíthat. Ha szeretnél még többet megtudni a különleges csukákról, erre tessék tovább.

(via)

Legfrissebb

Életmód

Ha bevállalós vagy, akkor ezt az öt pózt imádni fogod

Tegnap

Ha szeretnéd egy kicsit felpörgetni a kamatyolást extrémebb irányokba, akkor a legjobb helyen jársz. Van öt szexpózunk, ami garantáltan elfújja az eszed (hogy az AC/DC híres, Villámcsapva című számából idézzünk) – és habár elég egyedi mutatványok, szerintünk érdemes bejátszani őket, hátha az egyik bekattan és all-time kedvenccé válik. Tadaaam.

Outdoor

Fénykocka kertbe, sátorba vagy a medencébe

Tegnap

Napelemmel táplált lámpával világítani, mindig valami furcsa, perverz gondolatnak tűnt. Pedig egyáltalán nem az.

Kult & Szórakozás

A Take That is beszállt James Corden Carpool Karaokéjába

Tegnap

Corden ezúttal a Comic Relief kedvéért brit legendákkal kocsikázott, beültette a Take Thatet is a kocsijába, akik már egy kisautóba is beférnek, annyira megfogyatkoztak. Azért nem szép tőlük, hogy így elröhögnek olyan poptörténeti, komoly klasszikusokat, mint a Babe.

Autó-motor

Nemcsak a BMW, hanem a MINI és a Rolls-Royce jövőjét is felfedték

Tegnap

Bepillantást nyerhetsz a jövőbe.

Kult & Szórakozás

Itt a Justice League új előzetese

Tegnap

A DC legutóbbi mozijai után azért nem kicsit félünk Zack Snyder szuperhős-orgiájától, de Az igazság ligája új trailere azért elég komoly látványorgiát pakol le az asztalra. November 16-án derül ki, érdemes volt-e tartani tőle.

További friss cikkek

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon