Itt a sisak, ami minden amerikaifocista vágya

Az amerikaifoci elég tökös és kemény sportág, iszonyat tömegek ütköznek egymásnak, ezért a védőfelszerelés nélkülözhetetlen, és néha még az sem elég.

Az NFL-ben nagy problémát jelent a rengeteg fejsérülés, csak ebben az idényben 200 körüli agyrázkódást regisztráltak, eddig. Így nem is mondunk hülyeséget, ha azt állítjuk, a sportág legfontosabb felszerelése a sisak.

Meglepő, de az NFL is végre valós problémaként kezeli a fejsérüléseket, ráadásul annyira komolyan veszi, hogy (anyagilag is) támogatja is a védőfelszerelések fejlesztését.

És akkor itt kerül képbe a seattle-i cég, a Vicis, amely egy olyan sisakkal állt elő (Zero1), ami anyagában sokkal rugalmasabb a jelenlegi fejvédőknél, így nagyban csökken az agyrázkódás esélye.

A tesztek során kiderült, hogy a Zero1 a jelenleg használt Riddle és Shutt sisakjainál 20-50 százalékkal jobban tompítja a fejet ért erőhatásokat. Egyébként már 5 százalékos tompítás esetében is 40 százalékkal csökkenhet az agyrázkódás esélye, de nyilván – és azt a cég is elismeri – lehetetlen 100 százalékos védelmet biztosító sisakot tervezni.

(Forrás: wired.com)

Az NFL-rájátszását nézed? Érdemes. Fogadsz is?

Semmiképp sem szeretnénk általánosítani, hogy egy szép nő nem lehet okos, mert akad számtalan ellenpélda, de az igen ritka, hogy ennyire, és hogy sakkozzon. Szóval Alexandra Botezben egyesül a szépség és a tudás. Két éve már mutattuk, de arra jutottunk, hogy ideje felidézni a nevét és a fotókat.

Alexandra, mint a legtöbb zseniális sakkozó, már egészen fiatalon kitűnt tehetségével, 2010-ben, 15 évesen U16-os női bajnok lett Kanadában, egy év múlva, tehát tizenhat évesen, pedig egy százezer dolláros ösztöndíjat kapott a Texasi Egyetemre. 2013-ban szerezte meg a FIDE mesteri címet, miközben az U18-as bajnokságot is megnyerte holtversenyben, 2012-ben pedig a sakkolimpián is debütált.

Ritkán osztják ilyen bőkezűen az észt és a bájt egy személyre, még ritkább, ha valaki ezt jóra használja, tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ő a sakkozás Krammer Anettje.

És bizony erre a világ nagy kommentelői is rácsodálkoztak, és olyan kínos sztereotípiákra világítottak rá, amivel mi nem is szeretnénk azonosulni: "Úristen, ez majdnem olyan, mintha a szép emberek is lehetnének okosak!"

Zokogunk és vigyorgunk. És rohanunk ugrókötelet és fekete legginst vásárolni, no meg rettenetes kosarascipőt.

Mert bár nem akarunk úgy kinézni, mint Doutzen Kroes (és edzője), de ott akarunk lenni mellette, bármit is csináljon, bárhogy. A Victoria's Secret szupermodellje workout-oktatófilmet csinált négy éve egy szakedzővel, és most megmutatjuk újra. Mert kell több motiváció, hogy elkezdj edzeni?

A Victoria's Secret Sport kedvéért az akkor 29 éves holland modell, Doutzen összeállt Michael Olajide workout edzővel, és elkészült a The Sexiest Workout Ever című videó. A címe minden elmond, nemigen tévednek.

Hogy ki az azóta 31 éves, tökéletes alakú modell, Doutzen? Mutatjuk még kevesebb ruhában. (Van férje.)