“Apám rendszeresen kiverte belőlem a szart is”

Több mint tíz éven keresztül brutálisan bántalmazta az apja az egykori NHL-hokist, Patrick O’Sullivant, aki mindent részletesen leírt a The Players’ Tribune-ben (a Jégkoronblog pedig remekül lefordította). Felnőtt tartalom, sokkoló, fájdalmas részletekkel egy frusztrált apa módszereiről és egy tehetetlen gyerek küzdelméről.

Így kezdte a megrázó vallomást a még mindig csak 30 éves hokis, aki nem volt egy hatalmas sztár az NHL-ben, de a története miatt soha nem fogjuk elfelejteni, és nem is szabad. De nem ezért kezdte így gyermekkorának sztoriját, nem sokkolni akarta, hanem simán csak azért, mert így történt.

"Ököllel ütött. Nem úgy vert el, mint egy kisgyereket, hanem ahogy egy kocsmai bunyóban egy másik felnőtt embert szoktak. Valahányszor azt a kifejezést halljuk, hogy gyermekbántalmazás, a legtöbb ember el sem tudja képzelni, mit jelent ez a fogalom valójában."

Azt mondja, amikor a bántalmazás szóba kerül, a többség a fegyelmezésre gondol, arra, hogy ezt egy kicsit túltolják otthon. Szerinte jóval egyszerűbb, ha így gondolunk erre. De ez csak a felszín.

"Engedjék meg nekem, hogy egészen világosan elmagyarázzam, mi történt velem. Attól a pillanattól, hogy ötévesen megkaptam az első korcsolyámat, azzal kellett élnem, hogy minden nap megvernek. Nagyon. Edzés után jött a verés, függetlenül attól, hogy hány gólt szereztem. Az apám 188 centi magas volt, és 113 kiló. Többnyire akkor kezdett verni, amikor beszálltunk az autóba, de néha már a parkolóban is."

De ahogy haladtak az évek, és Patrick cseperedett, a helyzet nem javult, sőt.

"Minden alkalommal, amikor jégre léptem, tudtam, a játékom fogja meghatározni, hogy mennyire lesz rossz nekem otthon. Ütöttem egy mesterhármast, ami után az autóban azt mondta, hogy úgy játszottam, mint egy buzeráns. Ez volt a kedvenc szava, ami sokat elárul.

Azt hittem, ez a normális. Gyerekként nem ismertem mást. Minden reggel ötkor keltett, és kényszerített, hogy két órát kondizzak suli előtt. Volt egy durva bőrből készült ugrókötél, és ha úgy gondolta, nem dolgoztam elég keményen, levetettette velem a pólómat, és azzal korbácsolt. Ha nem találta az ugrókötelet, kábelvezetéket használt. Mindig azelőtt hagyta abba, hogy elvesztettem volna az eszméletemet, mert az veszélyeztette volna a célját. Hiszen ha kidőlök, nem tudok edzeni.

Bármilyen furcsán hangozzék, megtanultam elviselni a fizikai bántalmazást. 

Néha felébresztett az éjszaka közepén, és minden ok nélkül elkezdett püfölni. Amikor alszol, elmerülsz a saját világodban. Nem tudsz felkészülni. Nem tudsz elmenekülni az elől, ami érkezik. Néha pizsamában zárt ki a házból tél közepén, mondván, meg kell keményednem."

Nemcsak benned, ha O'Sullivan környezetében is felmerültek a logikus kérdések:

"Hogy a pokolba tehet ilyet bárki a saját fiával? Hogy a pokolba nem volt senki, aki megállította volna?

Az első kérdésre egyszerű a válasz. Apám alacsonyabb osztályokban játszó profi jégkorongos volt, aki soha nem jutott magasabb szintre. Elbukott álmait élte újra a gyerekén keresztül. Bármilyen torznak hangozzék is, ő úgy érezte, jól tesz mindent, amit tesz. Minden azt szolgálta, hogy belőlem jobb jégkorongos legyen – és el is jutottam az NHL-ig.

Miért nem lépett fel senki a bántalmazás ellen? Az én történetem soha nem fog elérni az olyan emberekhez, amilyen az apám is volt. Ők túl mélyen vannak. De egy csomó ember látta körülöttünk, hogy mi történik. Mindennap sebhelyekkel és vágásokkal érkeztem az öltözőbe, ő pedig minden meccsen végig üvöltött és a plexit csapkodta. Összeverekedett az ellenfél szüleivel is a lelátón, nagyon-nagyon sokszor. Mégis, a többi jégkorongos szülő összes aggódása kimerült abban, hogy néha megkérdezték: minden rendben veled?

Mit lehet erre mondani? Természetesen azt válaszoltam: hogyne, minden oké.

Ezzel vége is volt."

De a bántalmazásról a családomon belül sem vett senki tudomást, a legsokkolóbb az édesanyja behódolása, belenyugvása volt.

"Soha nem felejtek el egy pillanatot. Talán tíz éves lehettem.

Abban a pillanatban megvilágosodott előttem, hogy az anyám soha nem fog tenni semmit ez ügyben

Ez rémisztő felismerés egy tízéves gyermek számára. Arra gondoltam: egy nap elég nagy leszek ahhoz, hogy szembeszálljak vele. A következő hat évet csak a túlélni akartam. Minden reggel, amikor felkeltem, arra gondoltam: kezdődik megint, essünk túl rajta."

Aztán a srác tényleg eljutott az NHL-ig, de nyomatékosította, ennek semmi köze nem volt apja módszereihez, noha az őrült faternek ez egy visszaigazolás volt, hogy megérte. Előtte 1/1-es választott volt az OHL-ben, ami után a verések egyre intenzívebbé váltak. Ám ekkor már Patrick sem volt kicsi.

"Első OHL-es évemben, egy meccs utáni éjszaka ott ültem az indulásra váró buszon a csapattársaimmal, amikor apám tajtékozva elkapott és a karomnál megragadva odavonszolt a kocsijához. Kész, vége! Ennyi volt számodra a hoki! Nem érdemled meg! Hazamegyünk!

Beültem az autóba, elindultunk. És akkor egyszer csak valami bekattant nálam. Nagyszüleim házánál megálltunk, hogy felvegyük a húgomat. Kiugrottam a kocsiból és azt mondtam: ennek itt most véget vetünk! Nem megyek haza!

Arra sem emlékszem, hogyan ért véget. Csak arra, ahogy beugrik az autóba, és elhajt. Beszaladtam a házba és hívtam a rendőrséget.

Amikor a zsaruk kijöttek, elővették a nyilvántartást. Megráztam a fejem, mutattam nekik egy fotót róla, és annyit mondtam: csak jöjjenek ki a következő meccsre. Ott lesz. Úgysem bírja ki, hogy ne legyen ott.

Két meccsel később ott is volt. A rendőrség a jégpályán tartóztatta le."

Patrick írása tényleg nem öncélú, szeretné mások szemét is felnyitni, és mint már fentebb írtuk, azt is elmondta, egyáltalán nem apja módszere miatt jutott oda, ahova.

Egész nap kint egy hokiütővel és egy labdával. Cselek, cselek, cselek. Lövés, lövés, lövés. Újra és újra és újra, amíg az ütő a testem meghosszabbított részévé nem válik. Ennyi. Ezért sikerült."

"Nem apám miatt írom ezt a cikket. Azok miatt az emberek miatt írom, akik akkor ott voltak, és nem tettek semmit. Igen, ha szóltok, talán tönkreteszitek a kapcsolatotokat azzal az emberrel. Talán kínos helyzetbe hozzátok magatokat más hokis szülők előtt. Talán egy rendőrségi feljelentés kellemetlenségein is át kell esnetek.

"Megértem, hogy rengeteg ember aggódik ilyenek miatt.

De közben az a gyerek fogoly volt a saját otthonában. Mindaz, amit a parkolókban vagy az öltözőkön kívül láttok, csak a jéghegy csúcsa. Ez az egész annyira ironikus, tekintve hogy a hokiban mennyire szeretnek a keménységről és a bátorságról beszélni. Ebben a világban a bátorság azt jelenti, hogy szemrebbenés nélkül beleállsz egy kapáslövésbe vagy egy bunyóba.

De ez könnyű. Nem ez az igazi bátorság. Erre bárki képes.

Biztosra veszem, hogy gyerekek százai öltöznek be ezen a hétvégén hokimeccsre Amerika-szerte ugyanazzal az émelygő érzéssel a gyomrukban, ahogy én is tettem annak idején. Jobban teszem, ha ma rendesen odapörkölök, vagy tényleg nagyon rossz estém lesz.

Abból a fajtából való, amit nem mindig dicsőítünk a hoki világában."

A teljes, megdöbbentő cikket a Jégkoronblogon tudod elolvasni, ha van hozzá erőd. Érdemes.

(Forrás: Jégkoronblog, The Players’ Tribune)

Egyes statisztikák szerint a világ második legnézettebb sportága, a világbajnokság pedig a földkerekség harmadik legnézettebb sporteseménye, mégsem tudunk róla szinte semmit. Angliában és egykori Brit Birodalom gyarmatain mindenki imádja és játssza, a világ legjobbjai is innen kerülnek ki – Krenn Gergely, a Magyar Szövetség outreach menedzsere avat be minket a krikett rejtelmeibe.

Milyen játék a krikett és honnan ered?

A krikett az ütős-labdás játékok közé tartozik, legközelebbi rokona a baseball és a méta. A játék pontos eredete a múlt homályába vész, de legjobb tudásunk szerint a krikett a középkorban a pásztorgyerekek szórakozásaként vált ismerté, a történészek szerint már a normann hódítás előtt is játszották a dél-angliai (Kent, Surrey, Sussex megyékben) mezőkön. A hivatalos álláspont tehát, hogy a krikett a gyerekek játékából előbb a vidéki lakosság, majd az angol urak játéka lett. Az angol katonák, tengerészek és tisztviselők pedig magukkal vitték a krikett szeretetét a nemzetközösség összes szegletébe.

A „cricket” kifejezés eredetére több elmélet van: 1, A walesi bárdok-ból ismerős Edward király fiáról, Edward hercegről feljegyezték, hogy egy „creag” nevű játék volt a kedvence. 2, A flamand „kricke” szó, ami pálcát jelent. 3, Az óangol „crycc” szó, ami botot jelent.

Mennyire népszerű a világon?

Ha hihetünk a hivatalos statisztikáknak, a krikett a futball után a második legnézettebb sport a világon, több mint kétmilliárd követővel. A játék természetesen az egykori brit gyarmatbirodalom területén örvend a legnagyobb népszerűségnek, és a világ legjobb csapatai is egykoron a birodalom részei voltak. Az élcsapatok napjainkban: Anglia, Ausztrália, Banglades, Dél-Afrika, India, Karib-szigetek (West Indies), Pakisztán, Srí Lanka, Új-Zéland és Zimbabwe. Tehát, ha egy olyan országba tévedünk, ahol bal oldali a közlekedés, nagy valószínűséggel a krikett is magas színvonalú és népszerű lesz.

Mik a legalapvetőbb szabályok?

Hogyan szerzel pontot/győzelmet? Egyáltalán mi a cél?

A krikettet két, 11 főből álló csapat játssza egy 100–150 méter átmérőjű ellipszis alakú pályán. A dobócsapatból mindenki elfoglalja a helyét a pályán, az ütőcsapat kapitánya pedig kijelöl két főt, akik elfoglalják a helyüket az ellipszis közepén. A pálya közepe, az úgynevezett pitch egy húsz méter hosszú, három méter széles téglalap, a végén két kapuval. A kaput, vagyis a wicketet három karó és két pálcika alkotja. A pitch a pályának azon része, ahol a krikett lényegi része zajlik.

A krikettben az győz, aki a legtöbb pontot, ún. futást (run) szerez. Csak az ütőcsapat szerezhet pontot, ez akkor történik meg, ha a két ütőjátékos helyet cserél a kapuk előtt, amíg a labda játékban van. Minden helycsere egy futást ér. Ha a labda elhagyja a pályát, az négy vagy hat futást ér, attól függően, hogy földet ér-e a vonal előtt, vagy sem. A dobócsapat dolga, hogy az ütőjátékosok dolgát megnehezítse, a mezőnyjátékosok szétszóródnak a pályán, és a rájuk bízott területen megpróbálják megállítani a labdát.

Ütések, dobások

Természetesen, ha csak az a két játékos ütne, akiket a kapitánya az elején beküldött, a krikett nem lenne kifejezetten izgalmas, hiszen nem lenne kockázata az ütésnek. Az ütőjátékosok, ha hibáznak, el kell hagyniuk a játékteret és átadják a helyüket a csapattársuknak. Ezt hívják kiesésnek (out/wicket).

Hogyan eshetsz ki?

  • A dobó ledönti a kaput (bowled)
  • A mezőnyjátékosok földet érés előtt elkapják az elütött labdát (caught)
  • Az ütő lába takarja a kaput, és a játékvezető úgy ítéli meg, hogy a labda leverte volna a pálcikákat, ha nem állítja meg az ütő lába a dobást (ez a legendás leg before wicket, LBW-szabály)
  • A két ütőjátékos nem tud helyet cserélni, és ledöntik az egyikük kapuját (run out)
  • Az ütőjátékos elvét egy ütést, és a kapus leveri a labdával a kapuját (stumped)
  • Az ütőjátékos ledönti saját kapuját (hit wicket)
  • Az ütőjátékos kétszer üti meg a labdát (hit the ball twice)
  • Az ütőjátékos szándékosan zavarja a mezőnyjátékosokat a labda visszajuttatásában (obstructed the field)
  • Az ütőjátékos kézzel ér a labdába, hogy védje a kapuját (handled the ball)
  • Az ütőjátékos nem jelenik meg három perccel társa kiesése után a kapu előtt

Akik egyszer kiestek, többet már nem jöhetnek vissza, ezért különösen felelősségteljes és nehéz dolog az ütés. Az ütés kivitelezésére nincsenek szigorú szabályok, a dobásokat azonban nyújtott karral kell elvégezni ügyelve arra, hogy az erre kijelölt vonalon ne lépjen be a játékos. A dobás legtöbbször földet ér, mielőtt kontaktusba kerül vele az ütőjátékos, de a labda nem pattanhat kettőnél többet.

Játékrészek, játékformák

Volt már szó ütésről és dobásról, arról viszont még nem, milyen keretek között zajlik a játék. Egy mérkőzés mindkét csapat számára egy-egy, vagy két-két játékrészből (innings) áll. A játékrészeket hat jó dobásból álló játszmák (over) alkotják, a rossz dobásokat meg kell ismételni, és nem számítanak bele a hatba. Egy játékrész akkor ér véget, ha lejátsszák a kijelölt overeket, vagy kiesik tíz ütőjátékos. A nemzetközi krikett megmérettetései három formában zajlanak: teszt, ODI és Twenty20.

A teszt a klasszikus krikett, a játék csúcsa. Csak azok a csapatok játszhatnak tesztet, akiknek a Nemzetközi Krikett Tanács erre engedélyt adott. 2012-ben az a tíz csapat rendelkezik tesztstátusszal, akiket az előző kérdésnél felsoroltam. A teszt krikett négy játékrészből áll, a játszmák számát nem limitálják. A meccs hossza öt nap, de egy nap csak hat óra tiszta játékidő, három szakaszra osztva.

Az első két játékperiódust az ebédszünet (negyven perc) szakítja meg, a második és harmadik szakasz közé pedig húsz perc teaszünetet iktatnak be. Hat óra alatt nagyjából száz játszmát dobnak le. A legjobb dobó körülbelül harminc overt (180 labda) dob egy nap alatt. A tesztmérkőzés legfurcsább szabálya, hogy az ütőcsapat kapitánya bármikor befejezettnek nyilváníthatja a saját játékrészét, és megkérheti az ellenfelet az ütés megkezdésére.

Már majdnem mindent elárultam a tesztről, csak azt nem, ki győz a végén. Azt írtam, az nyer krikettben, aki több futást szerez. Ez a tesztre csak részben igaz: itt az győz, aki több futást szerez a negyedik innings végére (a csapatok kétszer ütnek és összeadják a futások számát), valamint aki kiejtette az ellenfél összes ütőjátékosát. (Nincs limitálva a játszmák száma, ezért csak akkor ér véget a játékrész, ha mindenki kiesett).

Ejtsünk szót röviden a másik két formátumról is. A One Day International (ODI) verzióban ötven játszmában határozták meg egy játékrész (innings) hosszát. Tehát ha nem esik ki tíz ütőjátékos, akkor is véget ér a játékrész az ötvenedik játszma utolsó labdája után, így mindkét csapatnak háromszáz jó dobása van. Az győz, aki ötven játszma alatt több futást szerzett.

A Twenty20 a legújabb és a legrövidebb verzió. Mindössze húsz játszmából (120 dobás) áll, és maximum három óra alatt be kell fejezni. Nézőbarát verzió, mert nem kell szabit kivenni, hogy az ember végignézzen egy meccset. A kevés játszma kedvez a nagy ütéseknek, mert kevésbé fájdalmas egy ütőjátékos elvesztése (többet lehet kockáztatni). Éppen ezért a régi vágású krikett rajongók nem kedvelik.

Kik (voltak) a sport legnagyobb sztárjai?

Egy krikettjátékos karrierjében a legnagyobb dolog, ha egy tesztcsapat kapitánya lehet. A csapatkapitány a játék legfelelősségteljesebb posztja, ráadásul tesztkapitányból egyszerre csak tizenegy van a világon. Az indiai szubkontinens országaiban a krikettjátékosok a legnépszerűbb sportolók, megkockáztatom, népszerűségük nagyobb, mint Európában a top futballistáké, vagy az Egyesült Államokban a major sportágak képviselőié.

Az indiai Sachin Tendulkar a krikett legnagyobb sztárja volt, igazi őstehetség – 1989-ben, mindössze 16 évesen mutatkozott be az indiai válogatottban, és attól kezdve húzóembere a csapatnak. Több világcsúcsot is tart, tulajdonképpen ő a krikett történetének legeredményesebb ütőjátékosa. Indiában félistenként tisztelik, de ő megmaradt egy szerény bombayi srácnak. Pályán kívül és belül is példakép.

A jamaicai Chris Gayle a modern krikett megtestesítője, agresszív stílusa miatt ő a leginkább romboló ütőjátékos napjainkban. Rövid idő alatt szerez sok futást az ellenfél dobásaiból, elsősorban a rövidebb formátumokban jeleskedik. Nem lehet úgy írni a krikett sztárjairól, hogy ne említsük meg az ausztrál Shane Warne-t, aki már visszavonult a nemzetközi krikettől, de az ausztrál Twenty20-kupában még negyven felett is aktív.

Warne dobóspecialista, amit ő tud a pályán, azt senki más rajta kívül. Mindent elmond a zsenialitásáról, hogy játéka megváltoztatta a krikett történetét, egy kiveszőfélben lévő stílust támasztott fel. Magánélete többször a bulvárlapok kereszttüzébe került, legutóbb éppen Liz Hurleyvel folytatott románca miatt.

Mi kell ahhoz, hogy krikettezni kezdj?

A krikettet bárki elkezdheti. Nem kell hozzá példás fizikum, és a kor sem akadály. Türelemre és kitartása viszont mindenképpen szükséged lesz, mert a krikett alapjainak elsajátítása hosszú folyamat.

Mennyibe kerül a felszerelés, és hol lehet hozzájutni?

A kriketthez mindenképp szükség van egy ütőre, ezek ára nagyjából 20 és 300 font között mozog. Nem feltétlenül a drágább ütő a jobb, mindenkinek más tetszik. A védőfelszerelés nagyon fontos, a krikettlabda nagyon súlyos sérüléseket okozhat. A lábvédőt az ütőjátékosok és a kapusok viselik, könnyűnek és kényelmesnek kell lennie, mert a futáshoz nem vesszük le. Ezek ára nagyjából az ütőével megegyező, 20–25 fontért már egy megfelelőt lehet kapni. A sisakot muszáj felvenni az ütéshez és néhány közeli mezőnypozícióhoz, mert életveszélyes lehet, ha valakit fejbe dobnak. A sisakok ára szintén 20 font körül kezdődik, a határ itt is a csillagos ég, a hipermodern Aytrek-sisakok 250 fontba kerülnek. A kesztyű az ütéshez kell, egy jobb minőségű megvan már 10 fontból is. Az alapfelszerelés tehát 70–100 fontból jön ki.

Természetesen nem kell mindent azonnal megvenni, ha valaki elkezd játszani, használhatja a csapat közös felszerelését. Általában külföldi webáruházakból (pl. Sportsdirect) szerezhető be a felszerelés, nagyon jó szezonvégi leárazásokat lehet kifogni.

Edzések szerda esténként vannak, ezek díja alkalmanként ezer forint. A tagdíj a Dunamenti Kenguruknál háromezer, diákoknak ezer forint.

Hol krikettezhetsz Magyarországon?

Junior krikett jelenleg hat városban van: Békéscsabán, Isaszegen, Székesfehérváron, Szolnokon, Tiszakürtön és Budapesten. Bővebb infó és elérhetőség a Magyar Szövetség honlapján található.

Hol?

KAC pálya – Kispest, 1194 Budapest, Katona József utca 3.

Felnőttcsapatok csak Budapesten vannak. Az első magyar játékosokból álló csapat a Dunamenti Kenguruk, ahol én is játszom, szívesen látunk minden érdeklődőt. Legkönnyebben szerdánként találkozhatsz velünk a magyaroknak tartott edzésen. Idén Budapesten alakult női csapat is, velük szintén szerdánként lehet találkozni személyesen.

Mi kell ahhoz, hogy jó krikettjátékos légy?

Habár ez elsőre nem látszik, de a krikett nem tartozik a legkönnyebb sportágak közé. Sok türelemre és kitartásra van szükség, az alapokat muszáj nagyon sokat gyakorolni. Ha valakinek van érzéke a labdajátékokhoz, természetesen gyorsabban fejlődik.

A dobás technikáját könnyebb elsajátítani, mint az ütését, elsősorban ritmusérzékre, erőre, állóképességre és pontosságra van szükség hozzá. Az ütés alaptechnikájának elsajátítása sok időbe telik, rengeteget kell gyakorolni, a jó szem és a kiváló reflexek elengedhetetlenek. A megfelelő technika elsajátítása sokkal fontosabb, mint az erő. Az ütőjátékosoknál nagyon fontosak a pszichés tényezők, nemcsak a profiknál, hanem már a magyar bajnokságban is, végig koncentrálni kell, és nem szabad elveszíteni a türelmet. Azokból lesznek a jó ütők, akik jól tudnak összpontosítani.

Mik a krikett fizikai szükségletei?

Kriketthez alapszinten nincs szükség komoly fizikumra. Azért a futásszerzéshez és a dobáshoz is maximális erőkifejtésre van szükség, és aki jobb kondiban van, jobb teljesítményre képes. A dobáshoz robbanékonyságra, kar-, váll- és hátizmokra van szükség, az ütéshez has-, hát-, felkar- és vállizmokra, valamint nagyon jó reflexekre, egyensúlyérzékre. Az állóképesség azért kell, mert a krikettmeccsek nagyon hosszúak. A játékosoknak elsősorban kis súllyal, de többször ismételve kell erősítenünk a fejlődés érdekében.

Hányan játszanak itthon és milyen keretek között?

Magyarországon nagyjából 100–120 fő krikettezik rendszeresen, egyelőre túlsúlyban vannak a külföldiek, de évről évre nő a hazai játékosok száma. A krikettet nagymértékben befolyásolja az időjárás, mert a csúszós talaj sérülésveszélyes. A szezon március végén kezdődik és októberig tart, a köztes időben teremedzések keretében lehet gyakorolni a játék alapjait. A női krikett 2012-ig ifjúsági vonalon volt erős, idén már egy csapatra való szenior játékos játszik.

Az elmúlt hat évben sokat fejlődött a magyar krikett infrastruktúrája. megépült Magyarország első szabványos méretű (160 x 170 méter) krikettpályája Sződligeten, a GB Oval nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. A másik fő helyszín a KAC-pálya, ahol rendes krikettedzések megtartása is lehetséges az ún. netsben – a krikettjátékosok világszerte ilyen hálós pályákon edzenek.

Magyarországon két osztályban zajlanak a küzdelmek: az első osztályban a hat legjobb csapat szerepel, a mérkőzések kétszer 35 játszmából állnak, a második osztályban három csapat szerepel, kétszer játszanak egymás ellen kétszer 25 játszmát. A szezon felénél csatlakozik hozzájuk az első osztály utolsó helyezettje.

Hol áll Magyarország a krikett-világranglistán?

Magyarországot idén vette fel a Nemzetközi Krikett Tanács (ICC) a tagjai közé, a hivatalos világranglistán jelenleg nem szerepelünk, mert ott csak a világ 16 legjobb csapatát rangsorolják. A magyar válogatott jelenleg hasonló játékerőt képvisel, mint Európa harmadik divíziójának csapatai. A viszonyok azonban gyorsan változnak Európában, lehet, hogy néhány éven belül jó esélyünk lesz az első divízióban szerepelni, amitől már csak egy lépés a világcsoport.

Miért olyan népszerű ez a sport?

A krikett ugyan csapatsport, de nagyon nagy szerepe jut az egyéneknek, talán nagyobb, mint bármilyen más csapatsportban. Amikor egy játékos besétál ütni, onnantól kezdve egyedül van. Önmagának kell megoldania a nehéz helyzeteket, mindezt úgy, hogy tudja, egyet sem hibázhat, mert a kiesést nem lehet visszafordítani.

Egy játékos pillanatokon belül a csapat hőse lehet, egyedül is képes megfordítani a mérkőzés menetét. Úgy kell ezt elképzelni, mint a tizenegyesrúgásokat futballban, ahol csak a kapuson és rúgójátékoson múlik a párharc. És ez megy egész nap. Mindeközben a krikett társasági esemény is: az ember vasárnap lemegy játszani, közben találkozik a barátaival és megvitatja a világ dolgait.

Találsz még érdekes sportágakat a Playeren. Olvasd el interjúnkat a Magyar Fallabda Szövetség elnökével!

(Fotó: Europress/AFP)

Semmiképp sem szeretnénk általánosítani, hogy egy szép nő nem lehet okos, mert akad számtalan ellenpélda, de az igen ritka, hogy ennyire, és hogy sakkozzon. Szóval Alexandra Botezben egyesül a szépség és a tudás. Két éve már mutattuk, de arra jutottunk, hogy ideje felidézni a nevét és a fotókat.

Alexandra, mint a legtöbb zseniális sakkozó, már egészen fiatalon kitűnt tehetségével, 2010-ben, 15 évesen U16-os női bajnok lett Kanadában, egy év múlva, tehát tizenhat évesen, pedig egy százezer dolláros ösztöndíjat kapott a Texasi Egyetemre. 2013-ban szerezte meg a FIDE mesteri címet, miközben az U18-as bajnokságot is megnyerte holtversenyben, 2012-ben pedig a sakkolimpián is debütált.

Ritkán osztják ilyen bőkezűen az észt és a bájt egy személyre, még ritkább, ha valaki ezt jóra használja, tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ő a sakkozás Krammer Anettje.

És bizony erre a világ nagy kommentelői is rácsodálkoztak, és olyan kínos sztereotípiákra világítottak rá, amivel mi nem is szeretnénk azonosulni: "Úristen, ez majdnem olyan, mintha a szép emberek is lehetnének okosak!"