Döbbenetes, hogy Győrben, a világ egyik legjobb női kézicsapatánál évtizedes a szakmai lemaradás

Győr, 2016: miután a fél csapatnak szétszakadt a térde, rájöttek, hogy kellene egy prevenciós-regenerációs szakember. Igen, 2016-ban, jól látod.

Imádjuk a magyar csapatsport sikereket, rajongunk a Győrért, mely a világ egyik legjobb női kézicsapata, és legerősebb kézis brandje, mely híressé és büszkévé teszi a magyart. Szóval érte haragszom, nem miatta. De értetlenül bámulok, és igenis haragszom.

A kétszeres BL-győztes Győri ETO 2016-ban jutott el oda, hogy kellene külön szakembert alkalmazni, aki speciálisan ért az erőnléthez, prevencióhoz és regenerációhoz. Ehhez az kellett, hogy a csapat felének szétszakadjon a térde.

Januárban Bódi Bernadettnek szakadt el a keresztszalag a térdében, az előző szezonban Orbán Adrienn, Eduarda Amorim, majd Jelena Grubisic, az idei bajnokságban pedig előbb Tóth Gabriella, majd a decemberi vb-n Tomori Zsuzsanna keresztszalagja szakadt el. Görbicz Anitának – szintén a vébén – részlegesen sérült a térdszalagja, majd Kovacsics Anikó szenvedett izomrostszakadást, Planéta Szimonettának meg a porca sérült meg a térdében.

Miután február elején Korsós Dorina elülső keresztszalagja is elszakadt, döbbenetes kommünikét adott ki a Győr:

"A sorozatos sérüléshullám okainak felderítését a Klub kiemelten kezelte már az utóbbi időszakban is, ez a vizsgálat több lehetséges kiváltó okkal is foglalkozik. A stáb elsősorban a megelőzésre és a regenerációra fordít kiemelt figyelmet, ennek fényében megkezdte a közös munkát egy erőnléttel, prevencióval és regenerációval foglalkozó szakemberrel. Ennek eredményeképpen a bemelegítésbe és az edzésmunkába is új elemek kerülnek.

Tervben van a konditerem gépparkjának modernizálása is, továbbá a klub speciális eszközökkel megkezdi a játékosok napi szintű állapotfelmérését, amely képes megmutatni a játékos aktuális terhelhetőségét."

Parancsolsz? Hogy mi? Én azt hittem, ez valami olcsó tréfa, vagy legalábbis 13 éve írták, de csak most bukkant elő valamelyik lomtalanított szakadt fiók mélyéről.

A világ talán legjobb női kézilabdacsapata eddig ezt nem csinálta? Nem volt egy nyamvadt gép, ami vizsgálja a játékosok aktuális állapotát? Pulzus? Véroxigénszint? Savasodás? Ambros Martínon és Danyi Gábor másodedzőn kívül nem volt ott egy specialista, aki kifejezetten az erőnlétre fókuszál, és a prevenció-terhelés-regeneráció aranyhármas felkent tudora?

Azt hitték, a hét darab keresztszalag-szakadás egy éven belül a véletlen műve?

A Fradi kézicsapatának költségvetése eltörpül a győri mellett, ám tavaly nyáron (az is elég késő volt már) elcsábította a norvég Tord Ellingsent (Karl Erik Böhn segítője volt), akinek az erőnléti felkészítés és a regeneráció a szakmája.

Sőt, azt még a semmit sem elérő, abszolút eredménytelen és kicsit néha feleslegesnek tűnő NB I-es focikluboknál is felismerték, hogy egy vezetőedző (és másod- vagy pályaedző) nem érthet mindenhez tökéletesen, a világ már egy ideje afelé robog, hogy specializálódnak a szakmák. A modern sportban már minden részletre egy külön szakértő ügyel, úgymint videoelemző, pszichológus, mentáltréner, sportfizioterapeuta, orvos, fitness és rehabilitációs edző, gyógymasszőr, scout, és még sorolhatnám. Akkora a stáb, mint maga a játékoskeret.

Kivéve a Győrnél.

De állj, még ne döbbenj le nagyon, nincs vége! Még valamire rájöttek ott: a sérüléseket olyan tényezők is képesek befolyásolni, mint a táplálkozás, vitaminok, életmód és a psziché. Most, hogy ezt is felismerték, elkezdtek konzultálni a megfelelő szakemberekkel ezen témákban is. Dietetikus meg pszichológus? Durva.

Oszt gyúró van-e?

(Fotó: gyorietokc.hu)

Mindenki nyugodjon le a picsába, biztonságban vagyunk a focimeccseken! Nagy kedvencünk, a TrollFoci pár éve előkapart egy videót, ami nem igényel semmilyen kommentárt, pláne nem azoknak, akik csak egyszer is voltak már megyei vagy területi bajnoki meccsen. Mondjuk például bárhol.

Ezért nem járnak a családok a meccsekre?! Tényleg a csodás stadionjaink jelentik a magyar futballvalóságot? Ez a jelenet esszenciája a háttérmunkának, ahogy a játékos segíti fel a rendesen bekarmolt rendezőt, aki vigyáz rá, meg mindenkire. Imádjuk.

A Special One egészen kiváló edző, mindent megnyert, amit lehet, a legnagyobb csapatokat vezette, vezeti, de ez még önmagában nem mond el róla semmit. Mou öntelt, arrogáns, végtelenül szenvtelen és szolid megszólalásaival egy igazi jelenség.

1. "Elmeséltem nekik, hogy volt egy Albert Einstein nevű ember, aki azt mondta: van egy olyan erő, ami sokkal hatalmasabb, mint a gőz, az elektromos áram és az atomenergia, ez pedig az akarat. Márpedig ez az Albert nevű srác nem volt hülye."
A Barcelona legyőzését hozó Király-kupa-döntő előtt.

2. "Lennék én szerény, de ma nincs mire."
A BL-győzelme után.

3. "Minél nagyobb nyomás van rajtam, annál erősebb vagyok. Nagyobb hajó nagyobb vihart kíván, az a nagy szerencsém, hogy eddig csak nagy hajókban utaztam."
Mert ő a legnagyobb kapitány.

4. "Amikor van otthon egy Bentleyd és egy Aston Martinod is, de minden nap a Bentleydet használod, miközben az Aston Martinod otthon hever parlagon, akkor eléggé hülye vagy."
Most már mindenki érti, mi a rotáció lényege.

"5. Megértem, hogy miért volt ennyire ideges. Bárki az lenne, ha egy olyan ellenfél játszik fölényben a csapata ellen, amelyet körülbelül tizedannyi pénzből hoztak össze."
A 2004-es MU elleni 2–1-es BL-győzelem után Sir Alex Fergusonnak mondta.

6. "Boateng a Chelsea-be? Futballistákat akarunk, nem modelleket. Tavaly több frizuraváltása volt, mint ahány gólt szerzett."
Kevin Boateng leigazolásáról 2013-ban.

7. "Róla lehetne megírni a szamár történetét, aki harminc évig dolgozott, mégsem lett belőle ló."
Benficát edző Jesualdo Ferreiráról.

8. "A nap legrosszabb negyedórája az a tizenöt perc, amit az újságírókkal kell töltenem."
Nekik se a nap fénypontja, megesküdnénk rá.

9. "Ha könnyű munkát akartam volna, maradok Portóban: gyönyörű kék szék, Bajnokok Ligája-trófea, Isten és Isten után én."
2004-ben ezekkel a szavakkal vette át a Chelsea-t.

10. "Más vagyok, mint a Real Madrid legutóbbi vezetőedzői. Ha rosszul mennek itt a dolgok, és el kell hagynom a klubot, akkor is lesz következő csapatom. És nem a Gavára vagy a Palmeirasra gondolok. A világ valamelyik nagy csapata várna rám."
Manuel Pellegrinire utalva, aki a Real után a Málagához ment.

11. "Mi az ördögöt keresne Adriano a Flamengónál? Az ember nyaralni megy Brazíliába, semmi másért."
Reflektált a pletykákra, miszerint Adriano a Flamengóhoz igazol.

12. "The Times: Mostanában több, hölgytől hallani, hogy a plátói szerelme José Mourinho. Önnek ki?
Mou: Nekem is José Mourinho.
TT: Most csak viccel...
JM: Jóképű, gazdag, sikeres és briliáns, hát miért ne?"

Ebben minden benne van.

Annak ellenére, hogy a legrosszabb perceit az újságírók okozzák neki, azért készségesen odaáll. A legkellemetlenebb perceket minden idők legkínosabb interjújával magyar riporter okozta neki, semmi kétség. Láttad már?

Soha nem láttunk kínosabb interjút, mint amit Mourinhóval készítettek

Amúgy Ibra és Balotelli top beszólásait is összegereblyéztük.