Döbbenetes, hogy Győrben, a világ egyik legjobb női kézicsapatánál évtizedes a szakmai lemaradás

Győr, 2016: miután a fél csapatnak szétszakadt a térde, rájöttek, hogy kellene egy prevenciós-regenerációs szakember. Igen, 2016-ban, jól látod.

Imádjuk a magyar csapatsport sikereket, rajongunk a Győrért, mely a világ egyik legjobb női kézicsapata, és legerősebb kézis brandje, mely híressé és büszkévé teszi a magyart. Szóval érte haragszom, nem miatta. De értetlenül bámulok, és igenis haragszom.

A kétszeres BL-győztes Győri ETO 2016-ban jutott el oda, hogy kellene külön szakembert alkalmazni, aki speciálisan ért az erőnléthez, prevencióhoz és regenerációhoz. Ehhez az kellett, hogy a csapat felének szétszakadjon a térde.

Januárban Bódi Bernadettnek szakadt el a keresztszalag a térdében, az előző szezonban Orbán Adrienn, Eduarda Amorim, majd Jelena Grubisic, az idei bajnokságban pedig előbb Tóth Gabriella, majd a decemberi vb-n Tomori Zsuzsanna keresztszalagja szakadt el. Görbicz Anitának – szintén a vébén – részlegesen sérült a térdszalagja, majd Kovacsics Anikó szenvedett izomrostszakadást, Planéta Szimonettának meg a porca sérült meg a térdében.

Miután február elején Korsós Dorina elülső keresztszalagja is elszakadt, döbbenetes kommünikét adott ki a Győr:

"A sorozatos sérüléshullám okainak felderítését a Klub kiemelten kezelte már az utóbbi időszakban is, ez a vizsgálat több lehetséges kiváltó okkal is foglalkozik. A stáb elsősorban a megelőzésre és a regenerációra fordít kiemelt figyelmet, ennek fényében megkezdte a közös munkát egy erőnléttel, prevencióval és regenerációval foglalkozó szakemberrel. Ennek eredményeképpen a bemelegítésbe és az edzésmunkába is új elemek kerülnek.

Tervben van a konditerem gépparkjának modernizálása is, továbbá a klub speciális eszközökkel megkezdi a játékosok napi szintű állapotfelmérését, amely képes megmutatni a játékos aktuális terhelhetőségét."

Parancsolsz? Hogy mi? Én azt hittem, ez valami olcsó tréfa, vagy legalábbis 13 éve írták, de csak most bukkant elő valamelyik lomtalanított szakadt fiók mélyéről.

A világ talán legjobb női kézilabdacsapata eddig ezt nem csinálta? Nem volt egy nyamvadt gép, ami vizsgálja a játékosok aktuális állapotát? Pulzus? Véroxigénszint? Savasodás? Ambros Martínon és Danyi Gábor másodedzőn kívül nem volt ott egy specialista, aki kifejezetten az erőnlétre fókuszál, és a prevenció-terhelés-regeneráció aranyhármas felkent tudora?

Azt hitték, a hét darab keresztszalag-szakadás egy éven belül a véletlen műve?

A Fradi kézicsapatának költségvetése eltörpül a győri mellett, ám tavaly nyáron (az is elég késő volt már) elcsábította a norvég Tord Ellingsent (Karl Erik Böhn segítője volt), akinek az erőnléti felkészítés és a regeneráció a szakmája.

Sőt, azt még a semmit sem elérő, abszolút eredménytelen és kicsit néha feleslegesnek tűnő NB I-es focikluboknál is felismerték, hogy egy vezetőedző (és másod- vagy pályaedző) nem érthet mindenhez tökéletesen, a világ már egy ideje afelé robog, hogy specializálódnak a szakmák. A modern sportban már minden részletre egy külön szakértő ügyel, úgymint videoelemző, pszichológus, mentáltréner, sportfizioterapeuta, orvos, fitness és rehabilitációs edző, gyógymasszőr, scout, és még sorolhatnám. Akkora a stáb, mint maga a játékoskeret.

Kivéve a Győrnél.

De állj, még ne döbbenj le nagyon, nincs vége! Még valamire rájöttek ott: a sérüléseket olyan tényezők is képesek befolyásolni, mint a táplálkozás, vitaminok, életmód és a psziché. Most, hogy ezt is felismerték, elkezdtek konzultálni a megfelelő szakemberekkel ezen témákban is. Dietetikus meg pszichológus? Durva.

Oszt gyúró van-e?

(Fotó: gyorietokc.hu)

Babos Timiék szenzációsan menetelnek Wimbledonban, döntőbe jutott Jaroszlava Svedova oldalán női párosban. Ennek apropóján eszünkbe jutott egy korábbi válogatásunk a teniszről, noha nem ezzel azonosítjuk a női teniszezőket.

Csodálatos sportág a tenisz, tele fitt emberekkel, csinos, ízlésesen izmos, tónusos nőkkel, akik szemtelenül rövid és szűk cuccokban izzadnak hétről hétre. És akiknek minden mozdulatát fotósok hada örökíti meg. Íme tíz nem kicsit erotikus kép az egyik legerotikusabb sportágról.

És végül egy szimbolikus képpár.

Adil Rami csaja, Sidonie a képek alapján egy igazi belevaló fehérneműmodell szuperpuma. Szóval, ha nagy a baj az elődöntő után, Adil meg lesz vigasztalva. De ha nyernek, akkor az otthoni ünneplés is izgalmas lehet.

Sidonie Biémont-ról annyit lehet tudni, hogy a Sevilla francia középhátvédjének, Adil Raminak a csaja, és néha feltűnik műsorokban ilyen feszes, fekete cuccokban.

Adil Ramiról meg annyit, hogy ma este Eb-elődöntőt játszik a francia válogatott színeiben Németország ellen. Sidonie nagyon szorít érte.

Aztán persze tudjuk azt is Biémont kisasszonyról, hogy sokat fotózzák bugyiban vagy bikiniben, de azért készülnek róla sokkal visszafogottabb fotók is.

De biztosak vagyunk benne, hogy téged inkább az előbbi verzió érdekel. Szóval tessék, ő Sidonie, gyönyörködjünk.

És íme a bizonyíték. Adil és Biémont kisasszony, személyesen.