Mezey György szerint hülyék az edzők, emiatt nincs magyar futball, kár, hogy csak ironizált

Az edzőkkel nyilván nincs baj, bár elkottyintott egy fontos tényt, viszont az akadémiákról, utánpótlásról lesújtó a véleménye.

Hosszú idő után ismét nyilatkozott a magyar foci csinálója, Dr. Mezey György, a Digi Sporton futó “Amiről nem beszéltünk” című Vitray Tamás-műsorba ment be.

Térjünk is gyorsan a lényegre, a magyar foci esetében nincs értelme a felesleges felvezetéseknek. Miért beteg még mindig a magyar futball? – kérdezte Vitray.

Olyan társadalmi változás közben kapta a futballt a hideg zuhanyt, hogy nem tud belőle kikászálódni. Valamikor az állampárt időszakában a futball volt az első számú sport, finanszírozta az állam, nagyon sok pénzt tett bele, a legkisebb vállalatnak is volt csapata, rengeteg pálya, rengeteg gyerek. Most ott tartunk – Dárdai Pali elmondása szerint német viszonylatban nagyon kevés gyerekből válogathatnak – még Berlinben és környékében kevés gyerekből válogatott, de így is hatszorosa a magyarországinak. Itthon ez a szám nagyjából 40 ezer, Berlin környékén, a Hertha esetében 200 ezer, ennyi volt anno Puskásék korosztályában.

De aztán jött a finoman pikírt fordulat.

és próbálnák újra a magyar futballkultúrát, a magyar futballértékrendet visszahozni. Az értékrendek eltűntek, jöttek új okoskodók, különböző szövegeket és irányvonalakat hirdetők, és elveszítettük az utunkat.

A másik izgalmas, aktuális téma az akadémiarendszer, és annak működése, sikeressége. Erről nincs jó véleménye.

Komoly vitáim is voltak ezzel kapcsolatban, mert mi megfordítottuk a rendet. Csináltunk szuperakadémiákat – mert ezek azok, Felcsúttól kezdve Debrecenen át mindenhol az országban, és én láttam a világ összes olyan akadémiáját, ami számít –, csak épp közepes képességű gyerekekkel tömtük tele. Azért az egy-egy kimagaslóért meg csatát folytatnak az akadémiák egymással.

Így kitalálnak különböző trükkös gyakorlatokat és azt hiszik, ezekből lesz futballista, pedig soha nem lesz. Az alapokat elsajátíthatják, de tehetség hiányában egy bizonyos szint fölé nem juthatnak. Csak egy példa, a dortmundi akadémia: 12 gyerek volt bent összesen, egy német néni főzött rájuk és gondoskodott róluk, mintha otthon lett volna. Kis szobák, közös ebédlő. Az a 12 gyerek ki lett választva arra, hogy megcélozzák a csúcsot.”

Izland sikere is szóba került, elvégre ott összesen 300 ezren laknak, mégis az Eb után ott lesznek a világbajnokságon is. Mezey szerint nem jók, csak megtanulták az alapokat, és főleg társadalmi oka van a sikereiknek.

„Izlandon eltűnt a drog, az ital, helyette mindenféle sportot űznek a fiatalok, megtanulták a mesterséget azon a szinten, ami tanulható, ettől tovább nem fognak jutni, még ha most ki is jutottak a vb-re. Ott egy társadalmi hatás történt a futballra, nálunk pedig pont fordítva van, a futball változtatja kicsit a politikai és vezetői döntéseket. [...] 

Pár évvel ezelőtt láttam őket az U21-es Európa-bajnokságon, akkor megjósoltam, hogy sokra fogják vinni, egy bizonyos szintig. Mert azért egy Gudjohnsenhez hasonló tehetség nincs közöttük. De összességében szervezettek, jól felkészültek, mindenféle taktikára képesek, ennyi, nem több. Nem lett belőlük világbajnok és helyezett sem.”

Bármi is lesz, a magyar edzők nem hibásak, ez fontos.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon