Így néz ki a bontás előtt álló Puskás Ferenc Stadion belülről

Két szerencsés drukker bejutott az egykori szentélybe, és készített pár fotót, amit most meg is mutatunk.

Tóth „Kocka” Attila, fanatikus futballőrült és Gyalog Péter, mezei futballőrült január közepén teljesen legálisan tett egy sétát a bontásra ítélt létesítményben, amely 1953 és 2015 között számított a magyar sport – köztük a magyar futball – szentélyének.

A fotókat a Puskás Akadémia vezérszurkolójának számító Tóth Attila Facebook-oldalán találtuk, nem profi géppel készültek, de mivel már nem nagyon lehet bejutni az egykori Népstadionba, mindenképpen értékesnek számítanak.

Hatvanhárom évvel ezelőtt így kezdődött a Népstadion története…

És valahogy így fejeződik be:

1953. augusztus 20-tól a magyar válogatott itt játszotta mérkőzéseit, az Aranycsapat például 1954-ben itt verte meg az angolokat 7-1-re. Ez volt a történelemkönyvekbe is bevonult londoni 6-3 visszavágója.

A fotók készítője a Player.hu-nak elmondta, hogy mivel 14 éves kora óta eltelt huszonöt évben rengeteg meccsen járt kint a barátaival, így a ködben úszó, és a múltat jelképező stadiont körbejárni kifejezetten megható élmény volt.

Tóth Attila a Bicskei Torna Club ifi-futballistája volt, Gyalog Péter a Bicskei TC felnőtt csapata mellett megfordult a Csabdi gárdájában is. Mindketten jól ismerik a mennyei megyei világát, és szurkolóként végig hullámvasutazták a Csank, Gellei, Bicskei, Várhidi, Mattheus, Bozsik, Koeman, Egervári vezette válogatottak működését.

2011-ben döntöttek úgy, hogy a Puskás helyére modern, 65 ezer férőhelyes stadiont építenek, amelyet a tervek szerint 2018-ban adnak át.

Utolsó alkalommal 1986. március 16-én volt telt ház a Népstadionban, a mexikói vébére készülő válogatottunk a brazilokat verte 3-0-ra. Érdekes egybeesés, hogy éppen az utolsó telt ház jelezte előre egy harminc évig tartó aszályos időszak kezdetét…

Az utolsó válogatott meccset 2014. június 7-én rendezték, Dzsudzsákék 3-0-ra verték a kazahokat.

A Fradi még használta néhányszor a pályát, 2014. július 24-én 2-1-re kikaptak itt az NK Rijekától. Azóta már a kapukat is elbontották.

Van valami szimbolikus abban, hogy a Puskás – ahová az elmúlt harminc évben háromgenerációnyi drukker hordta ki a reményeit, aztán vágta a földhöz az összegyűrt meccsjeggyel együtt a szotyihéj közé – olyan elhagyatottan áll, mint egy szellemváros, miközben a válogatott, és az ország focibuzijai három évtized elteltével ismét egy világversenyre készülnek.

Európa bajnokság, Franciaország. Június 14. Ausztria-Magyarország.

Talán tényleg egy új fejezet kezdődik, de ez hittük már pár alkalommal. De az igazi fanatikusok már csak ilyenek, azt meg tudjuk a futballuniverzum örök közhelyeiből, hogy a a labda kerek és a pályán bármi megtörténhet.

Mindenki nyugodjon le a picsába, biztonságban vagyunk a focimeccseken! Nagy kedvencünk, a TrollFoci pár éve előkapart egy videót, ami nem igényel semmilyen kommentárt, pláne nem azoknak, akik csak egyszer is voltak már megyei vagy területi bajnoki meccsen. Mondjuk például bárhol.

Ezért nem járnak a családok a meccsekre?! Tényleg a csodás stadionjaink jelentik a magyar futballvalóságot? Ez a jelenet esszenciája a háttérmunkának, ahogy a játékos segíti fel a rendesen bekarmolt rendezőt, aki vigyáz rá, meg mindenkire. Imádjuk.

A Special One egészen kiváló edző, mindent megnyert, amit lehet, a legnagyobb csapatokat vezette, vezeti, de ez még önmagában nem mond el róla semmit. Mou öntelt, arrogáns, végtelenül szenvtelen és szolid megszólalásaival egy igazi jelenség.

1. "Elmeséltem nekik, hogy volt egy Albert Einstein nevű ember, aki azt mondta: van egy olyan erő, ami sokkal hatalmasabb, mint a gőz, az elektromos áram és az atomenergia, ez pedig az akarat. Márpedig ez az Albert nevű srác nem volt hülye."
A Barcelona legyőzését hozó Király-kupa-döntő előtt.

2. "Lennék én szerény, de ma nincs mire."
A BL-győzelme után.

3. "Minél nagyobb nyomás van rajtam, annál erősebb vagyok. Nagyobb hajó nagyobb vihart kíván, az a nagy szerencsém, hogy eddig csak nagy hajókban utaztam."
Mert ő a legnagyobb kapitány.

4. "Amikor van otthon egy Bentleyd és egy Aston Martinod is, de minden nap a Bentleydet használod, miközben az Aston Martinod otthon hever parlagon, akkor eléggé hülye vagy."
Most már mindenki érti, mi a rotáció lényege.

"5. Megértem, hogy miért volt ennyire ideges. Bárki az lenne, ha egy olyan ellenfél játszik fölényben a csapata ellen, amelyet körülbelül tizedannyi pénzből hoztak össze."
A 2004-es MU elleni 2–1-es BL-győzelem után Sir Alex Fergusonnak mondta.

6. "Boateng a Chelsea-be? Futballistákat akarunk, nem modelleket. Tavaly több frizuraváltása volt, mint ahány gólt szerzett."
Kevin Boateng leigazolásáról 2013-ban.

7. "Róla lehetne megírni a szamár történetét, aki harminc évig dolgozott, mégsem lett belőle ló."
Benficát edző Jesualdo Ferreiráról.

8. "A nap legrosszabb negyedórája az a tizenöt perc, amit az újságírókkal kell töltenem."
Nekik se a nap fénypontja, megesküdnénk rá.

9. "Ha könnyű munkát akartam volna, maradok Portóban: gyönyörű kék szék, Bajnokok Ligája-trófea, Isten és Isten után én."
2004-ben ezekkel a szavakkal vette át a Chelsea-t.

10. "Más vagyok, mint a Real Madrid legutóbbi vezetőedzői. Ha rosszul mennek itt a dolgok, és el kell hagynom a klubot, akkor is lesz következő csapatom. És nem a Gavára vagy a Palmeirasra gondolok. A világ valamelyik nagy csapata várna rám."
Manuel Pellegrinire utalva, aki a Real után a Málagához ment.

11. "Mi az ördögöt keresne Adriano a Flamengónál? Az ember nyaralni megy Brazíliába, semmi másért."
Reflektált a pletykákra, miszerint Adriano a Flamengóhoz igazol.

12. "The Times: Mostanában több, hölgytől hallani, hogy a plátói szerelme José Mourinho. Önnek ki?
Mou: Nekem is José Mourinho.
TT: Most csak viccel...
JM: Jóképű, gazdag, sikeres és briliáns, hát miért ne?"

Ebben minden benne van.

Annak ellenére, hogy a legrosszabb perceit az újságírók okozzák neki, azért készségesen odaáll. A legkellemetlenebb perceket minden idők legkínosabb interjújával magyar riporter okozta neki, semmi kétség. Láttad már?

Soha nem láttunk kínosabb interjút, mint amit Mourinhóval készítettek

Amúgy Ibra és Balotelli top beszólásait is összegereblyéztük.