NFL-playoff: már a főcsoportdöntőért csattannak a sisakok

A playoff első körének vége, ezzel együtt elérkezett az idő, hogy bemutatkozzon a rájátszásban az a további négy együttes, aki a múlt héten még a kiérdemelt pihenését töltötte.

Ez a plusz egy hét áldás lehet, nyilván, de persze átok is, attól függően, hogyan túlpihenték-e magukat a srácok – nehezebben pörögnek fel a lendületben lévőkkel szemben –, vagy épp alaposan begyakorolták a győztes playhívásokat vagy védekezést. Na meg a sebesültek is nyalogathatták a sebeiket.

AFC

New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) (szombat, 22.35)
Tipp: H – 1.45

Az AFC első mérkőzésén a New England Patriots fogadja az előző fordulóban gálázó Kansas City Chiefs csapatát. A Chiefs bombaformában van, az elmúlt tizenegy meccsét nyerte, többek közt a múlt héten idegenben a Texans ellenit idegenben (0–30), bizonyítva, hogy nem fogyott el a lendületük a rájátszásra.

A Patriots múlt héten pihent, ami rájuk is fért, hiszen így visszatérhet az alapszakasz során elvesztett játékosok jó része, így hát minden adott ahhoz, hogy újra a szezon elején mutatott játékukat játszhassák.

A Pats mellett szól tehát a hazai pálya előnye, a rutin, Brady, az, hogy a Chiefs 1994 óta egyetlen meccsen nyert a rájátszásban, illetve az is, hogy az KC legjobb elkapója, Jeremy Maclin feltehetőleg nem lép pályára szombaton. Így pedig a New England számára kötelező a győzelem.

Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.) (vasárnap, 22.40)
Tipp: H – 1.30

Az AFC másik meccsén a Denver Broncos fogadja a múlt heti csata után megtizedelt Pittsburgh Steelerst. A Steelers kegyetlenül megszenvedett múlt héten a győzelemért, és ennek köszönhetően igen tartalékos összeállításban utazhatnak el Denverbe. Amolyan pirruszi siker volt ez, lerobbantak a legjobbak, viszont láthattuk minden idők egyik leghihetetlenebb elkapását. (Ha már sérülések: az egyik cég közel van ahhoz, hogy olyan sisakot dobjon piacra, mely nagy mértékben csökkenti az agyrázkódás esélyét.)

A legfontosabb kérdés az lesz, hogy ha Roethlisberger vállalja is a játékot, mennyire lesz egészséges a dobó karja, ami zavarhatja majd a hosszabb passzoknál. Az már biztos, hogy kedvenc elkapóját, Antonio Brownt nem láthatjuk majd a pályán vasárnap, és kevés az esély az elsőszámú futó, DeAngelo Williams visszatérésére is. Így ameddig Peyton Manning jobban teljesít majd, mint legutolsó kezdő mérkőzésén, a Broncosnak nem fog gondot okozni a továbbjutás.

NFC

Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.) (vasárnap, 19.05)
Tipp: V – 2.05

Ez lehet a rájátszás legjobb meccse, talán ez a két csapat most a legjobb.

A Carolina a legjobb csapat idén a bajnokságban, a párducok óriásit mentek az alapszakaszban, első kiemeltek lettek, 15–1-gyel zártak. Ráadásul nem egyszer vert helyzetből fordítottak, tehát azt sem mondhatjuk, hogy annyira fut a szekér, hogy ha kicsit megdöccen, akkor beszarnak. Nem, ezeknek most akkora az önbizalma, hogy bárki ellen fordíthatnak. És van egy irányítójuk, aki élete formájában van, minden bizonnyal MVP lesz, és ilyenekre képes:

cam-newton_td

Cam Newton bitang nagy arc, minden értelemben, de nagy játékos is. Az egy meccsen belül dobott és futott TD-kben NFL-csúcsot állított be, szóval nem elég, ha csak az egyikre fókuszálnak a védelmek, mert mindkettőt megoldja. És vannak is jó elkapói, meg a védelem is masszív.

Csakhogy a másik oldalon ugyanez a helyzet, ráadásul a Seattle még mindig felszálló ágban van, most már Super Bowl-szinten játszik. Na nem feltétlenül a Viking elleni wild card-meccsen, ott inkább szenvedett és mázlija volt, de mínusz húsz fokban Newton sem virgonckodott volna, meg egy ilyen meccset is meg kell nyerni. És egy ilyen győzelem még több önbizalmat ad, ha ez egyáltalán lehetséges még a Seahawksnál. És talán most már tényleg játszani fog Lynch is.

Meglepetést várunk, feltéve, ha az annak számít, hogy az előző két Super Bowlba bejutó Seahawks nyer.

Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.) (vasárnap, 2.15)
Tipp: H – 1.30

Ne tévesszen meg az alacsony szorzó, ennyivel most már nem esélyesebb a Cardinals. A Packers ugyanis bizonyította Washingtonban, hogy a playoff egy teljesen más műfaj. Rodgersék eléggé legyalulták a remekül kezdő, majd teljesen leolvadó Redskinst, hiába volt gyenge alapszakaszuk. Az Arizona viszont egy remek sorozat után szörnyű megaláztatásban részesült a Seattle ellen az utolsó héten, aminek egyelőre nem tudni, lesz-e hatása. Carson Palmert, az alapszakasz egyik legjobbját le is kellett cserélni, és nem azért, hogy pihenjen a PO-ra.

Viszont: december végén 30 ponttal verte az Arizona a Green Bayt, ami azért jelentős különbségről árulkodik. Rodgerst agya-főbe verte a Cardinals-védelem, folyamatosan a földön volt, mindössze 151 yardot passzolt. Azóta jobb lett a Packers, de nem harminc pontnyival, szóval hazai győzelmet várunk.

A mérkőzéseket a Sport2 élőben közvetíti.

Mindenki nyugodjon le a picsába, biztonságban vagyunk a focimeccseken! Nagy kedvencünk, a TrollFoci pár éve előkapart egy videót, ami nem igényel semmilyen kommentárt, pláne nem azoknak, akik csak egyszer is voltak már megyei vagy területi bajnoki meccsen. Mondjuk például bárhol.

Ezért nem járnak a családok a meccsekre?! Tényleg a csodás stadionjaink jelentik a magyar futballvalóságot? Ez a jelenet esszenciája a háttérmunkának, ahogy a játékos segíti fel a rendesen bekarmolt rendezőt, aki vigyáz rá, meg mindenkire. Imádjuk.

A Special One egészen kiváló edző, mindent megnyert, amit lehet, a legnagyobb csapatokat vezette, vezeti, de ez még önmagában nem mond el róla semmit. Mou öntelt, arrogáns, végtelenül szenvtelen és szolid megszólalásaival egy igazi jelenség.

1. "Elmeséltem nekik, hogy volt egy Albert Einstein nevű ember, aki azt mondta: van egy olyan erő, ami sokkal hatalmasabb, mint a gőz, az elektromos áram és az atomenergia, ez pedig az akarat. Márpedig ez az Albert nevű srác nem volt hülye."
A Barcelona legyőzését hozó Király-kupa-döntő előtt.

2. "Lennék én szerény, de ma nincs mire."
A BL-győzelme után.

3. "Minél nagyobb nyomás van rajtam, annál erősebb vagyok. Nagyobb hajó nagyobb vihart kíván, az a nagy szerencsém, hogy eddig csak nagy hajókban utaztam."
Mert ő a legnagyobb kapitány.

4. "Amikor van otthon egy Bentleyd és egy Aston Martinod is, de minden nap a Bentleydet használod, miközben az Aston Martinod otthon hever parlagon, akkor eléggé hülye vagy."
Most már mindenki érti, mi a rotáció lényege.

"5. Megértem, hogy miért volt ennyire ideges. Bárki az lenne, ha egy olyan ellenfél játszik fölényben a csapata ellen, amelyet körülbelül tizedannyi pénzből hoztak össze."
A 2004-es MU elleni 2–1-es BL-győzelem után Sir Alex Fergusonnak mondta.

6. "Boateng a Chelsea-be? Futballistákat akarunk, nem modelleket. Tavaly több frizuraváltása volt, mint ahány gólt szerzett."
Kevin Boateng leigazolásáról 2013-ban.

7. "Róla lehetne megírni a szamár történetét, aki harminc évig dolgozott, mégsem lett belőle ló."
Benficát edző Jesualdo Ferreiráról.

8. "A nap legrosszabb negyedórája az a tizenöt perc, amit az újságírókkal kell töltenem."
Nekik se a nap fénypontja, megesküdnénk rá.

9. "Ha könnyű munkát akartam volna, maradok Portóban: gyönyörű kék szék, Bajnokok Ligája-trófea, Isten és Isten után én."
2004-ben ezekkel a szavakkal vette át a Chelsea-t.

10. "Más vagyok, mint a Real Madrid legutóbbi vezetőedzői. Ha rosszul mennek itt a dolgok, és el kell hagynom a klubot, akkor is lesz következő csapatom. És nem a Gavára vagy a Palmeirasra gondolok. A világ valamelyik nagy csapata várna rám."
Manuel Pellegrinire utalva, aki a Real után a Málagához ment.

11. "Mi az ördögöt keresne Adriano a Flamengónál? Az ember nyaralni megy Brazíliába, semmi másért."
Reflektált a pletykákra, miszerint Adriano a Flamengóhoz igazol.

12. "The Times: Mostanában több, hölgytől hallani, hogy a plátói szerelme José Mourinho. Önnek ki?
Mou: Nekem is José Mourinho.
TT: Most csak viccel...
JM: Jóképű, gazdag, sikeres és briliáns, hát miért ne?"

Ebben minden benne van.

Annak ellenére, hogy a legrosszabb perceit az újságírók okozzák neki, azért készségesen odaáll. A legkellemetlenebb perceket minden idők legkínosabb interjújával magyar riporter okozta neki, semmi kétség. Láttad már?

Soha nem láttunk kínosabb interjút, mint amit Mourinhóval készítettek

Amúgy Ibra és Balotelli top beszólásait is összegereblyéztük.