Ez a szemtelenül dekoratív színésznő vette el az NFL-sztár eszét

Aaron Rodgers és a Green Bay nem jutott a főcsoportdöntőbe az NFL-ben, az Arizona hosszabbításban ütötte ki, ám a zseniális quarterbacket otthon a csodás Olivia Munn vigasztalja, ami enyhíthet fájdalmán.

A Packers elég pocsék alapszakaszt ment, Rodgersnek rég volt ilyen gyenge szezonja, így a legegyszerűbb reakció az, volt, hogy mindezt Oliviára fogták. A drukkerek és a sajtó is azt nyomatta, hogy a hősszerelmes Aaron nem tud a focira koncentrálni. Elnézve a képeket, meg is értenénk, de elég valószínűtlen, hogy egy ilyen profi sportolónak ennyire elmenjen az esze, ráadásul Rodgers már nem tini, 32 éves.

Arról nem beszélve, hogy miért most erősödtek fel ezek a hangok, miközben Olivia már 2014-ben is képben volt? Munn kisasszony egyébként 35 éves, és tíz éve szerepelt először filmben. Idén az X-Men: Apokalipszisben és a Zoolander 2-ben is láthatjuk.

De nézzük, mivel varázsolta el a fiatalabb NFL-sztárt.

Egyes statisztikák szerint a világ második legnézettebb sportága, a világbajnokság pedig a földkerekség harmadik legnézettebb sporteseménye, mégsem tudunk róla szinte semmit. Angliában és egykori Brit Birodalom gyarmatain mindenki imádja és játssza, a világ legjobbjai is innen kerülnek ki – Krenn Gergely, a Magyar Szövetség outreach menedzsere avat be minket a krikett rejtelmeibe.

Milyen játék a krikett és honnan ered?

A krikett az ütős-labdás játékok közé tartozik, legközelebbi rokona a baseball és a méta. A játék pontos eredete a múlt homályába vész, de legjobb tudásunk szerint a krikett a középkorban a pásztorgyerekek szórakozásaként vált ismerté, a történészek szerint már a normann hódítás előtt is játszották a dél-angliai (Kent, Surrey, Sussex megyékben) mezőkön. A hivatalos álláspont tehát, hogy a krikett a gyerekek játékából előbb a vidéki lakosság, majd az angol urak játéka lett. Az angol katonák, tengerészek és tisztviselők pedig magukkal vitték a krikett szeretetét a nemzetközösség összes szegletébe.

A „cricket” kifejezés eredetére több elmélet van: 1, A walesi bárdok-ból ismerős Edward király fiáról, Edward hercegről feljegyezték, hogy egy „creag” nevű játék volt a kedvence. 2, A flamand „kricke” szó, ami pálcát jelent. 3, Az óangol „crycc” szó, ami botot jelent.

Mennyire népszerű a világon?

Ha hihetünk a hivatalos statisztikáknak, a krikett a futball után a második legnézettebb sport a világon, több mint kétmilliárd követővel. A játék természetesen az egykori brit gyarmatbirodalom területén örvend a legnagyobb népszerűségnek, és a világ legjobb csapatai is egykoron a birodalom részei voltak. Az élcsapatok napjainkban: Anglia, Ausztrália, Banglades, Dél-Afrika, India, Karib-szigetek (West Indies), Pakisztán, Srí Lanka, Új-Zéland és Zimbabwe. Tehát, ha egy olyan országba tévedünk, ahol bal oldali a közlekedés, nagy valószínűséggel a krikett is magas színvonalú és népszerű lesz.

Mik a legalapvetőbb szabályok?

Hogyan szerzel pontot/győzelmet? Egyáltalán mi a cél?

A krikettet két, 11 főből álló csapat játssza egy 100–150 méter átmérőjű ellipszis alakú pályán. A dobócsapatból mindenki elfoglalja a helyét a pályán, az ütőcsapat kapitánya pedig kijelöl két főt, akik elfoglalják a helyüket az ellipszis közepén. A pálya közepe, az úgynevezett pitch egy húsz méter hosszú, három méter széles téglalap, a végén két kapuval. A kaput, vagyis a wicketet három karó és két pálcika alkotja. A pitch a pályának azon része, ahol a krikett lényegi része zajlik.

A krikettben az győz, aki a legtöbb pontot, ún. futást (run) szerez. Csak az ütőcsapat szerezhet pontot, ez akkor történik meg, ha a két ütőjátékos helyet cserél a kapuk előtt, amíg a labda játékban van. Minden helycsere egy futást ér. Ha a labda elhagyja a pályát, az négy vagy hat futást ér, attól függően, hogy földet ér-e a vonal előtt, vagy sem. A dobócsapat dolga, hogy az ütőjátékosok dolgát megnehezítse, a mezőnyjátékosok szétszóródnak a pályán, és a rájuk bízott területen megpróbálják megállítani a labdát.

Ütések, dobások

Természetesen, ha csak az a két játékos ütne, akiket a kapitánya az elején beküldött, a krikett nem lenne kifejezetten izgalmas, hiszen nem lenne kockázata az ütésnek. Az ütőjátékosok, ha hibáznak, el kell hagyniuk a játékteret és átadják a helyüket a csapattársuknak. Ezt hívják kiesésnek (out/wicket).

Hogyan eshetsz ki?

  • A dobó ledönti a kaput (bowled)
  • A mezőnyjátékosok földet érés előtt elkapják az elütött labdát (caught)
  • Az ütő lába takarja a kaput, és a játékvezető úgy ítéli meg, hogy a labda leverte volna a pálcikákat, ha nem állítja meg az ütő lába a dobást (ez a legendás leg before wicket, LBW-szabály)
  • A két ütőjátékos nem tud helyet cserélni, és ledöntik az egyikük kapuját (run out)
  • Az ütőjátékos elvét egy ütést, és a kapus leveri a labdával a kapuját (stumped)
  • Az ütőjátékos ledönti saját kapuját (hit wicket)
  • Az ütőjátékos kétszer üti meg a labdát (hit the ball twice)
  • Az ütőjátékos szándékosan zavarja a mezőnyjátékosokat a labda visszajuttatásában (obstructed the field)
  • Az ütőjátékos kézzel ér a labdába, hogy védje a kapuját (handled the ball)
  • Az ütőjátékos nem jelenik meg három perccel társa kiesése után a kapu előtt

Akik egyszer kiestek, többet már nem jöhetnek vissza, ezért különösen felelősségteljes és nehéz dolog az ütés. Az ütés kivitelezésére nincsenek szigorú szabályok, a dobásokat azonban nyújtott karral kell elvégezni ügyelve arra, hogy az erre kijelölt vonalon ne lépjen be a játékos. A dobás legtöbbször földet ér, mielőtt kontaktusba kerül vele az ütőjátékos, de a labda nem pattanhat kettőnél többet.

Játékrészek, játékformák

Volt már szó ütésről és dobásról, arról viszont még nem, milyen keretek között zajlik a játék. Egy mérkőzés mindkét csapat számára egy-egy, vagy két-két játékrészből (innings) áll. A játékrészeket hat jó dobásból álló játszmák (over) alkotják, a rossz dobásokat meg kell ismételni, és nem számítanak bele a hatba. Egy játékrész akkor ér véget, ha lejátsszák a kijelölt overeket, vagy kiesik tíz ütőjátékos. A nemzetközi krikett megmérettetései három formában zajlanak: teszt, ODI és Twenty20.

A teszt a klasszikus krikett, a játék csúcsa. Csak azok a csapatok játszhatnak tesztet, akiknek a Nemzetközi Krikett Tanács erre engedélyt adott. 2012-ben az a tíz csapat rendelkezik tesztstátusszal, akiket az előző kérdésnél felsoroltam. A teszt krikett négy játékrészből áll, a játszmák számát nem limitálják. A meccs hossza öt nap, de egy nap csak hat óra tiszta játékidő, három szakaszra osztva.

Az első két játékperiódust az ebédszünet (negyven perc) szakítja meg, a második és harmadik szakasz közé pedig húsz perc teaszünetet iktatnak be. Hat óra alatt nagyjából száz játszmát dobnak le. A legjobb dobó körülbelül harminc overt (180 labda) dob egy nap alatt. A tesztmérkőzés legfurcsább szabálya, hogy az ütőcsapat kapitánya bármikor befejezettnek nyilváníthatja a saját játékrészét, és megkérheti az ellenfelet az ütés megkezdésére.

Már majdnem mindent elárultam a tesztről, csak azt nem, ki győz a végén. Azt írtam, az nyer krikettben, aki több futást szerez. Ez a tesztre csak részben igaz: itt az győz, aki több futást szerez a negyedik innings végére (a csapatok kétszer ütnek és összeadják a futások számát), valamint aki kiejtette az ellenfél összes ütőjátékosát. (Nincs limitálva a játszmák száma, ezért csak akkor ér véget a játékrész, ha mindenki kiesett).

Ejtsünk szót röviden a másik két formátumról is. A One Day International (ODI) verzióban ötven játszmában határozták meg egy játékrész (innings) hosszát. Tehát ha nem esik ki tíz ütőjátékos, akkor is véget ér a játékrész az ötvenedik játszma utolsó labdája után, így mindkét csapatnak háromszáz jó dobása van. Az győz, aki ötven játszma alatt több futást szerzett.

A Twenty20 a legújabb és a legrövidebb verzió. Mindössze húsz játszmából (120 dobás) áll, és maximum három óra alatt be kell fejezni. Nézőbarát verzió, mert nem kell szabit kivenni, hogy az ember végignézzen egy meccset. A kevés játszma kedvez a nagy ütéseknek, mert kevésbé fájdalmas egy ütőjátékos elvesztése (többet lehet kockáztatni). Éppen ezért a régi vágású krikett rajongók nem kedvelik.

Kik (voltak) a sport legnagyobb sztárjai?

Egy krikettjátékos karrierjében a legnagyobb dolog, ha egy tesztcsapat kapitánya lehet. A csapatkapitány a játék legfelelősségteljesebb posztja, ráadásul tesztkapitányból egyszerre csak tizenegy van a világon. Az indiai szubkontinens országaiban a krikettjátékosok a legnépszerűbb sportolók, megkockáztatom, népszerűségük nagyobb, mint Európában a top futballistáké, vagy az Egyesült Államokban a major sportágak képviselőié.

Az indiai Sachin Tendulkar a krikett legnagyobb sztárja volt, igazi őstehetség – 1989-ben, mindössze 16 évesen mutatkozott be az indiai válogatottban, és attól kezdve húzóembere a csapatnak. Több világcsúcsot is tart, tulajdonképpen ő a krikett történetének legeredményesebb ütőjátékosa. Indiában félistenként tisztelik, de ő megmaradt egy szerény bombayi srácnak. Pályán kívül és belül is példakép.

A jamaicai Chris Gayle a modern krikett megtestesítője, agresszív stílusa miatt ő a leginkább romboló ütőjátékos napjainkban. Rövid idő alatt szerez sok futást az ellenfél dobásaiból, elsősorban a rövidebb formátumokban jeleskedik. Nem lehet úgy írni a krikett sztárjairól, hogy ne említsük meg az ausztrál Shane Warne-t, aki már visszavonult a nemzetközi krikettől, de az ausztrál Twenty20-kupában még negyven felett is aktív.

Warne dobóspecialista, amit ő tud a pályán, azt senki más rajta kívül. Mindent elmond a zsenialitásáról, hogy játéka megváltoztatta a krikett történetét, egy kiveszőfélben lévő stílust támasztott fel. Magánélete többször a bulvárlapok kereszttüzébe került, legutóbb éppen Liz Hurleyvel folytatott románca miatt.

Mi kell ahhoz, hogy krikettezni kezdj?

A krikettet bárki elkezdheti. Nem kell hozzá példás fizikum, és a kor sem akadály. Türelemre és kitartása viszont mindenképpen szükséged lesz, mert a krikett alapjainak elsajátítása hosszú folyamat.

Mennyibe kerül a felszerelés, és hol lehet hozzájutni?

A kriketthez mindenképp szükség van egy ütőre, ezek ára nagyjából 20 és 300 font között mozog. Nem feltétlenül a drágább ütő a jobb, mindenkinek más tetszik. A védőfelszerelés nagyon fontos, a krikettlabda nagyon súlyos sérüléseket okozhat. A lábvédőt az ütőjátékosok és a kapusok viselik, könnyűnek és kényelmesnek kell lennie, mert a futáshoz nem vesszük le. Ezek ára nagyjából az ütőével megegyező, 20–25 fontért már egy megfelelőt lehet kapni. A sisakot muszáj felvenni az ütéshez és néhány közeli mezőnypozícióhoz, mert életveszélyes lehet, ha valakit fejbe dobnak. A sisakok ára szintén 20 font körül kezdődik, a határ itt is a csillagos ég, a hipermodern Aytrek-sisakok 250 fontba kerülnek. A kesztyű az ütéshez kell, egy jobb minőségű megvan már 10 fontból is. Az alapfelszerelés tehát 70–100 fontból jön ki.

Természetesen nem kell mindent azonnal megvenni, ha valaki elkezd játszani, használhatja a csapat közös felszerelését. Általában külföldi webáruházakból (pl. Sportsdirect) szerezhető be a felszerelés, nagyon jó szezonvégi leárazásokat lehet kifogni.

Edzések szerda esténként vannak, ezek díja alkalmanként ezer forint. A tagdíj a Dunamenti Kenguruknál háromezer, diákoknak ezer forint.

Hol krikettezhetsz Magyarországon?

Junior krikett jelenleg hat városban van: Békéscsabán, Isaszegen, Székesfehérváron, Szolnokon, Tiszakürtön és Budapesten. Bővebb infó és elérhetőség a Magyar Szövetség honlapján található.

Hol?

KAC pálya – Kispest, 1194 Budapest, Katona József utca 3.

Felnőttcsapatok csak Budapesten vannak. Az első magyar játékosokból álló csapat a Dunamenti Kenguruk, ahol én is játszom, szívesen látunk minden érdeklődőt. Legkönnyebben szerdánként találkozhatsz velünk a magyaroknak tartott edzésen. Idén Budapesten alakult női csapat is, velük szintén szerdánként lehet találkozni személyesen.

Mi kell ahhoz, hogy jó krikettjátékos légy?

Habár ez elsőre nem látszik, de a krikett nem tartozik a legkönnyebb sportágak közé. Sok türelemre és kitartásra van szükség, az alapokat muszáj nagyon sokat gyakorolni. Ha valakinek van érzéke a labdajátékokhoz, természetesen gyorsabban fejlődik.

A dobás technikáját könnyebb elsajátítani, mint az ütését, elsősorban ritmusérzékre, erőre, állóképességre és pontosságra van szükség hozzá. Az ütés alaptechnikájának elsajátítása sok időbe telik, rengeteget kell gyakorolni, a jó szem és a kiváló reflexek elengedhetetlenek. A megfelelő technika elsajátítása sokkal fontosabb, mint az erő. Az ütőjátékosoknál nagyon fontosak a pszichés tényezők, nemcsak a profiknál, hanem már a magyar bajnokságban is, végig koncentrálni kell, és nem szabad elveszíteni a türelmet. Azokból lesznek a jó ütők, akik jól tudnak összpontosítani.

Mik a krikett fizikai szükségletei?

Kriketthez alapszinten nincs szükség komoly fizikumra. Azért a futásszerzéshez és a dobáshoz is maximális erőkifejtésre van szükség, és aki jobb kondiban van, jobb teljesítményre képes. A dobáshoz robbanékonyságra, kar-, váll- és hátizmokra van szükség, az ütéshez has-, hát-, felkar- és vállizmokra, valamint nagyon jó reflexekre, egyensúlyérzékre. Az állóképesség azért kell, mert a krikettmeccsek nagyon hosszúak. A játékosoknak elsősorban kis súllyal, de többször ismételve kell erősítenünk a fejlődés érdekében.

Hányan játszanak itthon és milyen keretek között?

Magyarországon nagyjából 100–120 fő krikettezik rendszeresen, egyelőre túlsúlyban vannak a külföldiek, de évről évre nő a hazai játékosok száma. A krikettet nagymértékben befolyásolja az időjárás, mert a csúszós talaj sérülésveszélyes. A szezon március végén kezdődik és októberig tart, a köztes időben teremedzések keretében lehet gyakorolni a játék alapjait. A női krikett 2012-ig ifjúsági vonalon volt erős, idén már egy csapatra való szenior játékos játszik.

Az elmúlt hat évben sokat fejlődött a magyar krikett infrastruktúrája. megépült Magyarország első szabványos méretű (160 x 170 méter) krikettpályája Sződligeten, a GB Oval nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. A másik fő helyszín a KAC-pálya, ahol rendes krikettedzések megtartása is lehetséges az ún. netsben – a krikettjátékosok világszerte ilyen hálós pályákon edzenek.

Magyarországon két osztályban zajlanak a küzdelmek: az első osztályban a hat legjobb csapat szerepel, a mérkőzések kétszer 35 játszmából állnak, a második osztályban három csapat szerepel, kétszer játszanak egymás ellen kétszer 25 játszmát. A szezon felénél csatlakozik hozzájuk az első osztály utolsó helyezettje.

Hol áll Magyarország a krikett-világranglistán?

Magyarországot idén vette fel a Nemzetközi Krikett Tanács (ICC) a tagjai közé, a hivatalos világranglistán jelenleg nem szerepelünk, mert ott csak a világ 16 legjobb csapatát rangsorolják. A magyar válogatott jelenleg hasonló játékerőt képvisel, mint Európa harmadik divíziójának csapatai. A viszonyok azonban gyorsan változnak Európában, lehet, hogy néhány éven belül jó esélyünk lesz az első divízióban szerepelni, amitől már csak egy lépés a világcsoport.

Miért olyan népszerű ez a sport?

A krikett ugyan csapatsport, de nagyon nagy szerepe jut az egyéneknek, talán nagyobb, mint bármilyen más csapatsportban. Amikor egy játékos besétál ütni, onnantól kezdve egyedül van. Önmagának kell megoldania a nehéz helyzeteket, mindezt úgy, hogy tudja, egyet sem hibázhat, mert a kiesést nem lehet visszafordítani.

Egy játékos pillanatokon belül a csapat hőse lehet, egyedül is képes megfordítani a mérkőzés menetét. Úgy kell ezt elképzelni, mint a tizenegyesrúgásokat futballban, ahol csak a kapuson és rúgójátékoson múlik a párharc. És ez megy egész nap. Mindeközben a krikett társasági esemény is: az ember vasárnap lemegy játszani, közben találkozik a barátaival és megvitatja a világ dolgait.

Találsz még érdekes sportágakat a Playeren. Olvasd el interjúnkat a Magyar Fallabda Szövetség elnökével!

(Fotó: Europress/AFP)

Semmiképp sem szeretnénk általánosítani, hogy egy szép nő nem lehet okos, mert akad számtalan ellenpélda, de az igen ritka, hogy ennyire, és hogy sakkozzon. Szóval Alexandra Botezben egyesül a szépség és a tudás. Két éve már mutattuk, de arra jutottunk, hogy ideje felidézni a nevét és a fotókat.

Alexandra, mint a legtöbb zseniális sakkozó, már egészen fiatalon kitűnt tehetségével, 2010-ben, 15 évesen U16-os női bajnok lett Kanadában, egy év múlva, tehát tizenhat évesen, pedig egy százezer dolláros ösztöndíjat kapott a Texasi Egyetemre. 2013-ban szerezte meg a FIDE mesteri címet, miközben az U18-as bajnokságot is megnyerte holtversenyben, 2012-ben pedig a sakkolimpián is debütált.

Ritkán osztják ilyen bőkezűen az észt és a bájt egy személyre, még ritkább, ha valaki ezt jóra használja, tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ő a sakkozás Krammer Anettje.

És bizony erre a világ nagy kommentelői is rácsodálkoztak, és olyan kínos sztereotípiákra világítottak rá, amivel mi nem is szeretnénk azonosulni: "Úristen, ez majdnem olyan, mintha a szép emberek is lehetnének okosak!"