Kiválasztották 2017 legfontosabb tudományos áttörését

A Science tudományos folyóirat ezúttal is kiválasztotta az év legjelentősebb tudományos áttörését. A szaklap munkatársai azt az augusztus 17-ei eseményt tették első helyre, amely során két közel naptömegű csillag megközelítette egymást, majd egyre gyorsulva, spirális pályán összeütközött, miközben mintegy 100 másodpercen keresztül gravitációs hullámjeleket keltettek.

A kozmikus jelenség viszonylag közel, a Földtől nagyjából 130 millió fényévnyire következett be. Ez az egész pedig azért volt egészen rendkívüli, mert ezzel kezdetét vehette a többcsatornás csillagászat korszaka, amikor egyazon eseményről két fizikailag teljesen különböző méréssel is információhoz juthatnak a tudósok. A gammakitörés jeleinek két másodperces késése a gravitációs hullámokhoz képest egyébként Albert Einstein egy újabb jóslatát is igazolta, mivel bizonyítékot jelentett arra, hogy a gravitációs hullámok valóban fénysebességgel terjednek.

A Frei Zsolt Széchenyi-díjas asztrofizikus és kutatócsoportja – Bécsy Bence, Dálya Gergely, Frei Zsolt és Raffai Péter – által összeállított, mintegy 2,5 millió galaxist tartalmazó katalógus, a Glade is segítette a tudósokat a felfedezésben.

Szimuláció két neutroncsillag esetleges „összetalálkozásáról”:

A Science munkatársai is kiemelték azt, amit nyáron a tudósok, mégpedig hogy ez a felfedezés átformálhatja az univerzum működésével kapcsolatos gondolkodásunkat is. A háttérszámítások szerint egyébként egy ilyen erősségű neutroncsillag-összeolvadás kevesebb mint egyszer fordul elő 80 ezer évente, éppen ezért

De a folyóirat megemlített néhány nagy tudományos csapást is 2017-ből, az egyik ezek közül az amerikai elnök és a tudományos világ képviselői között létrejött működésképtelen párbeszéd volt – ugyanis Trump többször is hangoztatta, hogy a globális felmelegedés kamu, így többek között kivezette az USA-t a párizsi klímaegyezményből, valamint számos környezetvédelmi szabályt is visszavont az elmúlt év során.

Bár tegyük hozzá, a végén már kicsit ő is megtört:

Donald Trump olyat mondott, amivel alaposan összezavarta a szavazóit

A két hete megválasztott leendő amerikai elnök kedden a New York Times újságíróival találkozott, akik szabadon kérdezhettek tőle bármiről, ők pedig éltek is a lehetőséggel. Többek között a klímaváltozás kérdése is szóba került, amiről Trump korábban még olyanokat mondott, hogy azt csak a kínaiak találták ki, hogy ellehetetlenítsék az amerikai ipart, majd később azt az álláspontot vallotta, hogy ha van is globális felmelegedés, arról nem az emberek tehetnek.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon