Kopernikusz valószínűleg elképedt volna attól, hogy miként fedeznek fel bolygókat a 21. században

Felfedezték az egyik távoli csillag, a 2545 fényévre lévő Kepler–90 nyolcadik bolygóját, ezzel pedig a rendszer planétáinak száma nyolcra nőtt, ami annyi, mint a Naprendszerünké. Legalábbis mióta a Plutót kisbolygóvá fokozták.

A Kepler–90 így a Naprendszeren kívül a legtöbb bolygóval rendelkező csillag, amit valaha felfedeztek. De még mindig nem ez az, ami igazán különlegessé teszi a felfedezést – hanem az, hogy a keresőóriás mérnökei a mesterséges intelligencia (MI) gépi tanulás elnevezésű programját használták a Naprendszeren kívüli bolygók felkutatására. Igen, Kopernikusz vagy Kepler valószínűleg elképedt volna attól, hogy miként fedeznek fel bolygókat a 21. században. Mondjuk mi már egy ideje próbálunk hozzászokni a gondolathoz, hogy az MI alapjaiban változtatja majd meg a világunkat:

Ez lehet a 21. század gőzgépe, amely megváltoztatja a világot

A mesterséges intelligencia (MI) a technológiai forradalom küszöbén áll, elterjedése alapvetően megváltoztatja majd a társadalmat, a fejlesztések értéke pedig elérheti az 57,6 milliárd dollárt 2021-ra. Ez derült ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat legfrissebb elemzéséből.

A csillag csak kicsit forróbb és nagyobb a Napnál távol, és a Földtől 2545 fényévre található, ám bolygórendszere a Naprendszeréhez hasonló elrendezést mutat.

– magyarázta Andrew Vanderburg, az austini Texasi Egyetem kutatója, a nyolcadik bolygó egyik felfedezője.

A Kepler–90 és a Naprendszer között sok a hasonlóság. Balról jobbra a 3. égitest az újonnan felfedezett bolygó, a Kepler–90i

A Kepler–90 bolygói annyira közel keringenek egymáshoz, hogy a legkülső planéta ugyanolyan távolságra van a csillagától, mint a Föld a Naptól. Mivel az új bolygó, amelyet Kepler–90i-nek neveztek el, a rendszeren belül sokkal beljebb kering központi csillagához – 14,4 nap alatt kerüli meg azt –, felszínén perzselő forróság uralkodik, nagyjából 425 Celsius-fok, mint a Vénuszon. A mesterséges intelligencia segítségével egyébként fedeztek fel már korábban Föld nagyságú bolygót, az 1100 fényév távolságra lévő Kepler 80g-t.

És ha már a 425 Celsius-fokos, perzselő hőmérsékletnél tartunk, akkor nem is kell továbbmennünk a szomszédnál:

A NASA szembenéz a nemezisével, és megpróbálja a lehetetlent

Az emberiség már négy járművet küldött a Marsra, és az egész világon folyamatban vannak olyan küldetések, amelyek a vörös bolygó további felderítését céloznák meg. De miért nem küldtünk eddig még járművet a másik szomszédbolygónkra, a Vénuszra?

(forrás: BBC, Phys, MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon