45 drónt szedett le a Raytheon új csodafegyvere

A Raytheon legújabb fegyverei nagyjából azok a drónok számára, mint a hangyáknak a hangyászsün, ugyanis a nagy energiájú mikrohullámú és lézeres rendszerek igazi mészárlást rendeztek a drónok körében.

A katonai hadgyakorlat keretében tesztelt nagy energiájú mikrohullámú fegyver (HPM) úgy néz ki, mint egy konténer egy radarral a tetején, és egyszerre akár több drón semlegesítésére is képes.

A HEL lézeres rendszer ennél jóval kisebb, így akár terepjárókra is felszerelhető, vagyis a HPM-nél is hatékonyabb védelmet tud nyújtani az ellenséges drónokkal és egyéb légi fenyegetésekkel szemben.

A mikrohullámú és lézeres rendszer legnagyobb előnye, hogy jóval olcsóbban üzemeltethető, mint a hagyományos elhárító rendszerek, emellett gyakorlatilag kifogyhatatlan. Erről amúgy éppen a Raytheon elég sokat tudna mesélni, hiszen korábban ők mutatták be, hogyan lehet leszedni egy drónt egy tízmillió forintos Stinger-rakétával.

Ilyen az, amikor az amerikai hadsereg ágyúval lő verébre

A Raytheon fegyvergyártó cég megtalálta a legamerikaibb megoldást a drónok semlegesítésére: a tízmillió forintos Stinger rakéta gyakorlatilag az emlékét is kitörölte a világból a szerencsétlen drónnak. Ezzel önmagában nem is lenne baj, hiszen a drónok tényleg egyre növekvő fenyegetést jelentenek, de figyelembe véve, hogy az elmúlt időszakban milyen jól működő, célravezető ( és költséghatékony) megoldások születtek, mi azért kicsit túlzásnak érezzük a 38 ezer dolláros rakéta bevetését.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon