A Marsra ugyan még nem jutottunk el, de a Mars-bázist már felépítettük

Vagy legalábbis valami nagyon hasonlót ahhoz, amilyenben a vörös bolygó első telepesei fognak majd élni.

Az Osztrák Űrfórum által szervezett Amadee-18 kísérlet keretében Omán déli, sivatagos részén húztak fel egy félgömbökből álló, felfújható bázist, amelyben tizenöt asztronauta egy hónapon keresztül fogja szimulálni, milyen lenne az élet a Marson.

Jobb helyet keresve sem találhattak volna, hiszen a Dzofár-sivatag kietlen vidékénél itt a Földön nem nagyon lehet jobban megközelíteni azt az állapotot, ami a vörös bolygón fogadja majd az embert. A minimális csapadék mellett a februárban várható 16-27 Celsius-fokos átlaghőmérséklet is megfelel a Marson tapasztalható viszonyoknak, igaz, a légkör szinte teljes hiánya miatt arrafelé éjszaka akár -73 fokig is hűlhet a levegő.

Az extrém körülmények lehetőséget adnak a kutatóknak arra, hogy olyan dolgokat is vizsgáljanak, mint mondjuk az asztronauták fizikai is mentális kimerültsége, vagy az egymással való kommunikációjuk, a tökéletes illúzió érdekében pedig a rádiókommunikációban tíz perces csúszás lesz a Mars-bázis és az innsbrucki főhadiszállás között.

A nemzetközi kutatókból álló csapatnak emellett lesz lehetősége számos, a Marsra szánt eszközt is kipróbálni, így például a kifejezetten erre a célra fejlesztett Aouda nevű szkafander-szimulátort (amivel azt modellezik, hogyan mozognának az űrhajósok az űrruhájukban egy másik bolygón), az önjáró Husky járművet, valamint víz kereséséhez és a Mars felszíne alatti kutatáshoz szükséges berendezéseket is bevetnek majd.

(Fotó: OeWF/Florian Voggeneder)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon