A vártnál sokkal korábban, már ma leáldozik az emberiség csillaga

A Rocket Lab januárban állította föld körüli pályára a Humanity Starnak (az Emberiség Csillaga) elkeresztelt hatalmas diszkógömböt, ami fényesebb volt a legfényesebb csillagnál is.

A cég elnöke, Peter "Paulo Coelho" Beck szerint a mesterséges csillag a saját múlandóságunkra és a nálunk nagyobb dolgokra (pl. globális felmelegedés) hivatott felhívni a figyelmet, a csillagászok viszont annyira nem lelkesedtek a szép gondolatokért. Szerintük az egyméteres diszkógömb

ugyanis hosszabb záridőnél egy jó fényes csíkot húzott a kép közepére. A Hubble űrteleszkóp például ezt látta, amikor a Humanity Star elhaladt előtte:

Alex Parker on Twitter

For no reason at all, here's what it looks like when a satellite goes through Hubble's field of view whilst you are trying to image something in the distant solar system.


Ennek következtében valószínűleg sokan kitörő örömmel fogadják, hogy az Emberiség Csillaga a vártnál sokkal hamarabb leáldozik: bár a Rocket Lab eredetileg úgy tervezte, hogy a csillag kilenc hónapig fog a bolygó körül keringeni, valamit elég csúnyán elszámoltak, így a diszkógömb már ma visszazuhan a légkörbe, ahol elég. Peter Beck lakónikus tömörséggel állapította meg a kudarc okát:

Na ja, például lezuhannak. Jobb később rájönni, mint soha.

Az emberiség csillaga amúgy Stephen Hawking szerint hamarosan tényleg leáldozik, hacsak nem húzunk el időben a Földről:

Stephen Hawking öt ijesztő jóslata a jövőről

Korunk legnagyobb elméje tegnap itt hagyott minket, ám elég súlyos hagyatékot hagyott maga után. Stephen Hawking az elmúlt években többször is megjósolta az emberiség hanyatlását, az előrejelzései pedig elég lehangoló képet festenek arról, mi vár ránk a közeli és a távoli jövőben.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon