Az oroszok már építik az új rakétájukat

Szerencsére nem atomrakétáról van szó, hanem a legújabb Szojuzról.

A most bejelentett Szojuz-5 a nyolcadik lesz a sorban az 1966 óta használt rakétacsaládból, de nem a jelenleg is használt Szojuz-FG és Szojuz-2 leváltására tervezik, hanem a mára már eléggé elavult Proton-M (és a forgalomból 2004-ben kivont Zenit-2) helyét veheti át 2024-től.

A hatvan méter hosszú, kétfokozatú rakéta egyaránt alkalmas lesz rakomány szállítására és asztronauták eljuttatására az Nemzetközi Űrállomásra (már ha addig be nem zárják), de gyorsítórakétákkal felszerelt változata távolabbi küldetésekre is alkalmas lehet.

Ez utóbbi elég fontos szempont, hiszen a SpaceX és a NASA mellett az oroszok is erősen ácsingóznak a Marsra, a holdbázis építését pedig már néhány éven belül meg is kezdhetik.

Az oroszok már jövőre meghódíthatják a Marsot és a Holdat

Vlagyimir Putyin a vasárnap esedékes oroszországi választások előtt gyakorlatilag bejelentette az új űrversenyt, aminek első felvonásaként a Roszkoszmosz már 2019-ben egy marsjárót küld a vörös bolygóra. Az orosz elnök az állami médiában elmondott beszédében az Európai Űrügynökséggel közös projektnél jóval ambiciózusabb tervekről is fellebbentette a fátylat, így kiderült, hogy az Orosz Szövetségi Űrügynökség nem csak a Marsot veszi célba, de az orosz asztronauták hamarosan a Holdat is meghódíthatják.

(Nyitókép: Getty)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon