Különleges dolgot fotózott le az űrszonda a halála előtt

Még 2013-ban fedezte fel a Cassini űrszonda a Szaturnusz A-gyűrűjéből kidurodó különös objektumot, amelyre a tudósoknak még mindig nem sikerült kielégítő tudományos magyarázatot találniuk.

A képződményt Carlo Murray, a londoni Queen Mary Egyetem tudósa fedezte fel, és kedves gesztusként az anyósa után nevezte el. Nem mellékesen megjegyeznénk, Peggy legalább annyira érthetetlen, mint egy átlagos anyós, ugyanis a tudósok éveken át nem tudták megmagyarázni a jelenséget.

Az egyik jelenleg elfogadott elmélet szerint egy a gyűrűkbe ágyazódott objektum okozza jelenséget, a Cassininek pedig halála előtt még egyszer sikerült lencsevégre kapnia, ez pedig újabb lendületet adhat a Peggyvel kapcsolatos kutatásoknak. Mivel a felvételt a NASA még nem hozta nyilvánosságra az űrszonda utolsó napjairól, ezért lássuk a Peggyről 4 évvel ezelőtt készült képet:

Megtalálod a kis dudort?

A Cassiniról röviden

Az űrszondát 1997 októberében indították el az amerikai Cape Canaveral rakétaindító bázisról, és egy gondosan előkészített hintamanőverezési terv után – a Vénusz, a Föld, valamint a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva – 2004 júliusában sikerült pályára állnia a Szaturnusz körül.

Azóta sok élménnyel, fényképpel és tudományos szempontból kiemelten fontos információval örvendeztetett meg minket. A Cassini azonban közel féléve megkezdte a „nagy fináléját”, azaz a Szaturnusz körül 13 év óta nyüzsgő űrszonda missziójának az utolsó szakaszába érkezett. Így az elmúlt hónapokban a szonda az eddigieknél sokkal jobban megközelítette a Szaturnuszt, ennek eredményeképpen

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon