Ezek a haláltáncát járó űrszonda eddigi legszebb felvételei a Szaturnuszról

A Cassini űrszondát 1997 októberében indították el az amerikai Cape Canaveral rakétaindító bázisról, és egy gondosan előkészített hintamanőverezési terv után – a Vénusz, a Föld, valamint a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva – 2004 júliusában sikerült pályára állnia a Szaturnusz körül.

Azóta sok élménnyel, fényképpel és tudományos szempontból kiemelten fontos információval örvendeztetett meg minket. A Cassini azonban közel féléve megkezdte a „nagy fináléját”, azaz a Szaturnusz körül 13 év óta nyüzsgő űrszonda missziójának az utolsó szakaszába érkezett. Így az elmúlt hónapokban a szonda az eddigieknél sokkal jobban megközelítette a Szaturnuszt, ennek eredményeképpen

A haláltáncát járó űrszondának már nincs sok hátra, a NASA-nál pedig úgy döntöttek, összedobnak egy videót, amelyben megtekinthetünk egy csokorra valót a Cassini eddigi legizgalmasabb és legszebb felvételeiből, és néhány animáció révén még abba is bepillantást nyerhetünk, hogy miképpen fürkészte a Szaturnuszt az űrszonda:

Az űrszonda meséje egyébként a Szaturnusz légkörében fog véget érni: a tervek szerint 2017 szeptember 15-én fog belezuhanni élete választottjába. A NASA egyébként nem először nosztalgiázott, a vörös bolygón kalandozó Curiosity által leküldött anyagból is kaptunk nemrég egy válogatást:

Most megnézheted, merre járt a Curiosity az elmúlt 5 évben

Már öt éve annak, hogy a NASA a Marsra küldte a Curiosityt. A közel egytonnás marsjárónál nagyobb mobil kutatóeszköz még nem járt a vörös bolygón, ahol 2012 augusztusa óta közel 17 kilométert tett meg, és közben pár százezer fotót is továbbított az amerikai űrhivatalnak.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon