Ennél különlegesebb aszteroidával a tudósok sokáig nem fognak találkozni

Az október 19-én felfedezett kisbolygó, az 'Oumuamua – hawaii eredetű szó, jelentése: elsőként érkező távoli üzenet – nemcsak, hogy az első olyan ismert aszteroida, amely a csillagközi űrből érkezett a Naprendszerbe, hanem úgy tűnik, az alakja révén is rendkívül rendhagyó. A csillagászok most minden erejükkel azon vannak, hogy minél többet megtudjanak az különleges égitestről, mielőtt az tovatűnik.

Karen Meechnek és csapatának a chilei Atacama-sivatagban működő Nagyon Nagy Teleszkóp (Very Large Telescope, VLT) segítségével sikerült megállapítania, hogy az aszteroida nagyjából 400 méter hosszú, rendkívül gyors tengely körüli forgást végez, és a fényessége drasztikusan változik. A kutatók éppen ennek alapján következtettek az égitest bizarr alakjára – az eddigi eredmények alapján az aszteroida legalább tízszer olyan hosszú, mint széles.

Az 'Oumuamua külső jellegzetességei között azonban akadnak olyanok is, amelyek az égitest távoli eredete ellenére is nagyon ismerősek – mint például a vöröses színe, amelyben hasonlít a külső Naprendszer égitestjeihez.

Művészi elképzelés a nyúlánk égitestről

A szakemberek arra jutottak, hogy az aszteroida egy sűrű, kőzetből és feltehetőleg fémekből álló égitest, amelyen nyoma sincs víznek vagy jégnek, és amelyet a kozmikus sugarak pirítottak vörösre hosszú, hosszú idő alatt.

A Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányban azt olvashatjuk, hogy noha az 'Oumuamua egy másik csillag körül formálódott, valószínűleg több száz millió évig bóklászhatott szabadon a Tejútrendszerben, mígnem összetalálkozott Naprendszerünkkel. Hamarosan pedig el is hagyja azt, úgyhogy jó lesz minél több mindent megtudni róla.

Ez is érdekelhet:

Ezekbe a földön kívüli hangfelvételekbe garantáltan beleborzongsz

Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei összedobtak egy lejátszási listát 22 olyan hangfelvételből, amelyet földi fül normál körülmények között nem hallhatna. Igen, végül is ez is egy módja Halloween megünneplésének - és elhallgatva a felvételeket, bizony kijelenthetjük, néhány közülük egy-egy horrorfilmben is megállná a helyét. Ugyanis a Földön kívülről érkező hangok finoman szólva sem barátságosak.

(forrás: NASA, Phys.org, BBC, MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon