Így nézett ki a v-mail, a második világháború e-mailje

Miután az USA belépett a második világháborúba, a hadsereg hirtelen egy igen komoly logisztikai problémával szembesült: meg kellett volna oldania a külföldön harcolók kapcsolattartását az otthon maradottakkal, mégpedig úgy, hogy az utánpótlást a frontra szállító hajók ne több tonnányi levélszállítmányokkal legyenek tele.

A megoldást a British Airgraph Service szállította a Victory Mail, azaz Győzelmi posta, azaz V-Mail képében. A szolgáltatás 1942. június 15-én startolt el, és kis idő múlva ez vált az anyaország és az idegenben harcoló alakulatok közötti kommunikáció legfőbb módjává.

A V-mail egy formanyomtatványra írt levéllel kezdődött, melyet aztán kifényképeztek, a fényképet pedig mikrofilmre rögzítették. A mikrofilm-tekercseket nyilvánvalóan sokkal egyszerűbb volt szállítani és kezelni, mint egy raklapnyi levélpapírt, a célállomást elérve pedig a hadsereg könnyűszerrel alakította vissza a tekercseken található információt szemmel is jól olvasható levélre. A leveleket természetesen előzetesen cenzúrázták.

Ezzel a technológiával 1600 levelet tudtak egy akkora tekercsre zsugorítani, ami alig volt nagyobb egy cigis doboznál. A levélszállítmány így egy tonnából hamar 10 kilóra zsugorodott, és 37 leveles zsákból hirtelen egy lett.

Futár érkezik a Pentagonba a frontra címzett levelekkel.

Itt éppen a levelek szortírozása és fotózásra előkészítése zajlik.

Így nézett ki a fotózás, és mikrofilmre rögzítés.

Mikrofilm-olvasón ellenőrzik a leveleket.

Itt éppen a mikrofilmeken lévő levelek felnagyítása és papírra nyomtatása zajlik.

A kinyomtatott leveleket fixálták, lemosták, majd szárították.

A leveleket ismét megvizsgálták, majd egy vágógéppel levágták a tekercsekről.

Szortírozás és címre adás.

Így nézett ki egy V-mail, emikor végre eljutott a címzetthez.

A V-mailt népszerűsítő korabeli plakát.

(via)

Legfrissebb

Életmód

Ha bevállalós vagy, akkor ezt az öt pózt imádni fogod

Tegnap

Ha szeretnéd egy kicsit felpörgetni a kamatyolást extrémebb irányokba, akkor a legjobb helyen jársz. Van öt szexpózunk, ami garantáltan elfújja az eszed (hogy az AC/DC híres, Villámcsapva című számából idézzünk) – és habár elég egyedi mutatványok, szerintünk érdemes bejátszani őket, hátha az egyik bekattan és all-time kedvenccé válik. Tadaaam.

Outdoor

Fénykocka kertbe, sátorba vagy a medencébe

Tegnap

Napelemmel táplált lámpával világítani, mindig valami furcsa, perverz gondolatnak tűnt. Pedig egyáltalán nem az.

Kult & Szórakozás

A Take That is beszállt James Corden Carpool Karaokéjába

Tegnap

Corden ezúttal a Comic Relief kedvéért brit legendákkal kocsikázott, beültette a Take Thatet is a kocsijába, akik már egy kisautóba is beférnek, annyira megfogyatkoztak. Azért nem szép tőlük, hogy így elröhögnek olyan poptörténeti, komoly klasszikusokat, mint a Babe.

Autó-motor

Nemcsak a BMW, hanem a MINI és a Rolls-Royce jövőjét is felfedték

Tegnap

Bepillantást nyerhetsz a jövőbe.

Kult & Szórakozás

Itt a Justice League új előzetese

Tegnap

A DC legutóbbi mozijai után azért nem kicsit félünk Zack Snyder szuperhős-orgiájától, de Az igazság ligája új trailere azért elég komoly látványorgiát pakol le az asztalra. November 16-án derül ki, érdemes volt-e tartani tőle.

További friss cikkek

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon