Lépj ki az űrbe a Millenárison át!

Megnyílt a kapu az univerzumra, és az a jó, hogy nem kell Elon Musknak, vagy Charles Simonyinak lenned, hogy eljuthass oda, elég, ha beveted magad a budai Millenárisba, ahol ezerrel dübörög a Nemzetközi Űrkiállítás!

Fedezd fel! Ismerd meg! Éld át!

Az űrutazás izgalmas története csak arra vár, hogy felfedezd. A Millenáris B csarnokában most testközelből ismerheted meg azokat a tárgyakat és eszközöket, amik kiemelkedő jelentőségűek voltak az emberiség galaktikus kalandjainak során. Sőt, a kiállítás végén azt is kiderítheted, milyen asztronauta válna belőled. Ezzel az interaktív tárlattal végre nekivághatsz életed legnagyobb űrkalandjának, köszönhetően a NASA Space and Rocket Centernek.

Az űrutazás lélegzetelállító története először Budapesten!

A 3000 négyzetméteren elterülő interaktív kiállításon teljes egészében megismerheted a NASA és az emberiség csillag közi kalandjainak teljes történetét, valamint napjaink érdekfeszítő felfedezéseit: kezdve a korai álmodozóktól, akik elsőként építették meg saját rakétájukat, át az eseménydús XX. századon, középpontban a Holdra szállásért folytatott űrversennyel, egészen a naprendszer határának feltérképezéséig. De megismerheted az űrkutatás ígéretes jövőjét is.

A világűr csak egy karnyújtásnyira

Vedd szemügyre testközelből és tapintsd meg a US Space and Rocket Center több száz darabból álló lenyűgöző gyűjteményét. Például a NASA küldetései során használt szkafandereket és begyűjtött holdkőzeteket, illetve az eredeti holdjárót, valamint a rakéták és űrkapszulák mását. Sőt ennél sokkal több minden vár még rád, amelyek arról mesélnek, miként vált a lehetetlen lehetségessé, és hogyan fejlődik azóta is töretlenül az űrkutatás. A kiállítás során ráadásul te is megtapasztalhatod az asztronauták elképesztő életét, mikor beülsz egy űrhajó pilótafülkéjébe vagy belépsz a MIR űrállomásra. Mindezektől válik a gyerekek és felnőttek számára a Gateway to Space egyszerre lenyűgöző, mindeközben ismeretterjesztő kiállítássá.

Válj asztronautává!

Mindazok, akik egykoron arról fantáziáltak, hogy asztronauták lesznek, most próbára tehetik űrhajós képességeiket kiképző táborunkban. Hogyan bírod a gravitációs erőt? Végre tudsz hajtani egy küldetést az űrállomáson? Elbírsz kormányozni egy űrhajót? Most kiderítheted!

Részletek a kiállítás honlapján.

Egy stílusos férfinak nem csak a megjelenése, de az otthona is kifinomultságot sugároz. Mutatunk tizenkét tech cuccot, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé.

Etna asztali kandalló

"Mindjárt indulok, csak még bedobom a táskámba a kandallót"  ha ez a mondat még sohasem hagyta el a szádat, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj az Etna asztali kandallójával, amellyel egészen olcsón, mindössze száz euróért teremthetsz romantikus hangulatot bármilyen lakásban, de vidám hangulatú szalonnasütésekhez is ideális. Azért a gázt szerintünk ne köttesd ki egyelőre.

(több infó itt)

USB-s írógép

Igazán egyedivé teheted az asztalodat ezzel a számítógépekkel és iPadekkel is kompatibilis antik írógéppel, amellyel nem csak az ócska műanyag klaviatúrát válthatod ki, de hagyományos írógépként is funkcionál: a monitort kikapcsolva papírra is gépelhetsz vele, miközben a gép a biztonság kedvéért digitálisan is lementi, amit írtál, így biztosan nem érhetnek kellemetlen balesetek.

(több infó itt)

Sony PS-F9 Plattenspieler

A PS-F9 Plattenspieler (vagy ahogy Japánban hívták: a flamingó) immár huszonöt éves, de még mindig ez minden idők legmenőbb zenelejátszója, amit valaha terveztek.

A gyakorlatilag walkmanként funkcionáló hordozható lejátszó 7 és 12 hüvelykes (magyarul kisebb és nagyobb) lemezeket is képes lejátszani, a két, 3,5 milliméteres csatlakozóval pedig egyszerre akár ketten is hallgathatnak vele zenét, de természetesen hangfalra is ráköthető a cucc.

iRetrophone iPhone-dokkoló

Valódi tárcsás telefont manapság már csak a hipszterek vesznek, de akinek a stílus mellett az is fontos, hogy a cuccait használni is tudja valamire, az iRetrophone-t vesz, amely megtévesztő kinézete ellenére valójában egy iPhone-hoz való USB-s dokkoló és headset. Az Etsy oldalán többféle modellből válogathatunk, amelyek ára nagyjából 45 és 80 ezer forint között mozog.

(több infó itt)

Üvegből készült billentyűzet

Hányan mondhatják el magukról, hogy a billentyűzetüket egy űrhajómérnök tervezte? Te, ha megveszed a Jason Giddings által tervezett érintőkijelzős billentyűzetet, amely infravörös LED-szenzorokkal és kamerával (úgynevezett FTIR technológiával) érzékeli az ujjaink mozgását.

Svájci zenedoboz

MP3-lejátszó? Bah! Egy stílusos férfi természetesen csakis zenedobozról tolja Vivaldi Négy évszaká-t vagy Liszt Magyar rapszódiá-it, amit egy A osztályos Mercedes áráért vásárolt a svájci-francia határ mellett fekvő Sainte-Croix órásmestereitől. Ahova egyébként csak egy croissant-ért ugrott be, úton a Genfi-tó felé.

(több infó itt)

Vool laptoptartó

Igazán kifinomult ízlésről tanúskodik, ha képes vagy odafigyelni az olyan apró részletekre is, mint a megfelelő laptoptartó: a legjobb minőségű fenyőből készült Vool laptoptartó a lakás igazi dísze lehet, amely a felmelegedő notebook hatására kellemes fenyőillattal is megajándékozza használóját.

(több infó itt)

Harman Kardon Onyx hangfal

Stílusos hangfalakkal egy stadion méretű szobát tele lehetne pakolni, de a Harman Kardon Onyx maga a rozsdamentes acél fülű hatvanwattos tökéletesség. Bluetooth, DLNA, AirPlay-támogatás természetesen alap, így nem csak otthon, de akár buszon/adóhivatalban/kerti partin is élvezheted az ötszáz dolláros hangfal nyújtotta örömöket.

(több infó itt)

Pirítósnyomtató

Berakod a tálcába a kívánt mennyiségű kenyeret, beállítod, hogy mennyire legyen barna, a pirító pedig kinyomtatja neked. Most komolyan. Hallottál már ennél vagányabb konyhai eszközről?

Ceruzás nyomtató

Bármelyik greenpeace-es csaj azonnal ugrik a nyakadba, ha meglátja a lakásodban ezt a ceruzás nyomtatót, amely egyszerre jelent megoldást a tövig faragott, így rendeltetésszerűen már nem használható ceruzák, és a több tucat rosszul nyomtatott, így azonnal a szemétkosárban landoló A4-es lap problémájára. Radíroz, nyomtat, megint radíroz, megint nyomtat  és így tovább a végtelenségig, miközben a megjelenésével az összes többi nyomtatót is simán leradírozza.

Fűvel működő óra

Stílusosan fejezheted ki a környezet iránti elkötelezettségedet ezzel a fűvel működő órával is, amelynek semmilyen külső áramforrásra nincsen szüksége a működéshez, az energiát ugyanis az órában található föld és az elektródák között létrejövő kémiai reakció biztosítja.

V-ikermotor

Mi nem hiányozhat egy férfi nappalijából sem? Azt mondod, hogy egy V-ikermotor? Mi meg azt, hogy egy MŰKÖDŐ V-ikermotor. Ezt meg lehet oldani úgy is, hogy beállítod a Ducati Apollót a szoba közepére, de ha nem szeretnél kórházba kerülni a toxikus gázoktól, akkor szerintünk inkább rendeld meg a Hammacher oldaláról ezt a nyolcszáz dolláros műszaki mesterművet, amely egy feltöltéssel tíz percig zakatol, és csak annyira hangos, mint egy konyhai turmixgép.

(több infó itt)

Nem tudjuk eldönteni, hogy ezek a repülőgépek azért merültek a feledés homályába, mert annyira csúnyák, vagy azért tűnnek csúnyának, mert soha nem terjedtek el igazán. Az viszont biztos, hogy valamikor a levegőbe emelkedtek, ami egyiket-másikat elnézve már önmagában is hatalmas teljesítmény.

Blohm & Voss BV 141

Ha egy repülőgépet a németek terveztek, ráadásul a második világháború alatt, arra még akkor is érdemes odafigyelni, ha első ránézésre (sőt, második és harmadik ránézésre is) nevetségesen néz ki. Bár a BV 141 alapján az a benyomás alakulhat ki bennünk, hogy a Blohm & Voss főmérnöke kizárólag részegen volt hajlandó tervezőasztal mögé ülni, az aszimmetrikus test valójában nagyon is forradalminak számított, csak ez sajnos nem győzte meg a Luftwaffe vezetőit, akik inkább egy másik felderítőgépnek szavaztak bizalmat.

Miles M.39B Libellula

Lehet-e világháborút nyerni egy olyan bombázóval, amit tök komolyan Libellulának neveztek el? Ezt már sosem tudjuk meg, ugyanis a szitakötőfajról elnevezett nagy sebességű bombázó hiába felelt meg a brit hadsereg által támasztott követelményeknek, ők végül inkább kihátráltak az ötlet mögül. Talán azután, hogy meglátták.

Douglas X–3 Stiletto

Azt ígérni, hogy a repülőgéped 3400 km/h-val fog száguldani, aztán a hangsebességet sem elérni igazi epic fail, ennek ellenére a jellegzetes olasz tőrről elnevezett Stiletto mégis úttörőnek számít a maga nemében, hiszen több, később általánosan elterjedt technikai megoldást (pl. titán használata) is ennél a gépnél alkalmaztak először.

De Lackner HZ–1 Aerocycle

Helikopteren utazni mókás, nem? Akkor most azt képzeld el, hogy nem beleülsz, hanem másfél kilométer magasban, két veszettül pörgő rotor felett próbálsz meg egyensúlyozni a tetején. Még mindig mókás? Az amerikai hadsereg mindenesetre meglátta benne a lehetőséget, hogy a katonákat egy húsdaráló fölé állítsa, aminek az lett volna az előnye, hogy a légibicajt elméletben egy öt éves gyerek is el tudta volna vezetni. Ez nem így lett, így tizenkét megépült példány, és a rotorok összeakadásából fakadó jó néhány lezuhanás után 1954-ben inkább leállították a projektet.

Aerodyne

Egy hatalmas repülő légcsavar, amely teljesen távirányítású és egy helyből is fel tud szállni. A '70-es évek Bundeswehrjének döntéshozói biztosan az utolsók között álltak be a sorba, amikor a humorérzéket osztották, ha ennek a projektnek nem szavaztak bizalmat.

Lun-osztályú ekranoplán

Bezzeg a kiváló humorérzékükről híres oroszok 1987-től ezzel a hatalmas határfelület-repülőgéppel ijesztették halálra azt, aki a Fekete-tenger közelébe tévedt, bár ők ezt nem viccnek szánták. Annyira nem, hogy az ekranoplán hátára hat rakétavetőt is szereltek, így a vízfelszín felett néhány méterrel röpködő szörnyeteg P270 Moskit rakétákkal üdvözölhette a tengerparti nyaralást tervező idegen hadseregeket és zokniszandálos német turistákat.

Williams X-Jet

Avagy a "repülő pulpitus". A pilóta gyakorlatilag egy sugárhajtóműben álldogált, aminek megvolt az az előnye, hogy elméletben akár 100 km/h-val is lehetett vele repülni. A meglepő, hogy a dolog nem csak papíron működött, de a hadsereg végül úgy döntött, hogy nekik a helikopterek jobban adják, így elkaszálták a projektet.

921-V Flettner Plane

Minden idők egyik legzavarbaejtőbb repülőgépe, amely a felhajtóerő helyett a Magnus-effektust használta ki, hogy a levegőbe emelkedjen. Azaz hogy használta volna, ugyanis arról megoszlanak a vélemények, hogy ez (mármint a levegőbe emelkedés) sikerült-e neki valaha is. A rendhagyó technológia egyben azt is eredményezte, hogy a gép csak víz fölött tudott repülni, és bár a Föld 71 százaléka azért elég tekintélyes terület, sajnos a legjobb részek éppen a maradék 29 százalékán találhatók.