Lépj ki az űrbe a Millenárison át!

Megnyílt a kapu az univerzumra, és az a jó, hogy nem kell Elon Musknak, vagy Charles Simonyinak lenned, hogy eljuthass oda, elég, ha beveted magad a budai Millenárisba, ahol ezerrel dübörög a Nemzetközi Űrkiállítás!

Fedezd fel! Ismerd meg! Éld át!

Az űrutazás izgalmas története csak arra vár, hogy felfedezd. A Millenáris B csarnokában most testközelből ismerheted meg azokat a tárgyakat és eszközöket, amik kiemelkedő jelentőségűek voltak az emberiség galaktikus kalandjainak során. Sőt, a kiállítás végén azt is kiderítheted, milyen asztronauta válna belőled. Ezzel az interaktív tárlattal végre nekivághatsz életed legnagyobb űrkalandjának, köszönhetően a NASA Space and Rocket Centernek.

Az űrutazás lélegzetelállító története először Budapesten!

A 3000 négyzetméteren elterülő interaktív kiállításon teljes egészében megismerheted a NASA és az emberiség csillag közi kalandjainak teljes történetét, valamint napjaink érdekfeszítő felfedezéseit: kezdve a korai álmodozóktól, akik elsőként építették meg saját rakétájukat, át az eseménydús XX. századon, középpontban a Holdra szállásért folytatott űrversennyel, egészen a naprendszer határának feltérképezéséig. De megismerheted az űrkutatás ígéretes jövőjét is.

A világűr csak egy karnyújtásnyira

Vedd szemügyre testközelből és tapintsd meg a US Space and Rocket Center több száz darabból álló lenyűgöző gyűjteményét. Például a NASA küldetései során használt szkafandereket és begyűjtött holdkőzeteket, illetve az eredeti holdjárót, valamint a rakéták és űrkapszulák mását. Sőt ennél sokkal több minden vár még rád, amelyek arról mesélnek, miként vált a lehetetlen lehetségessé, és hogyan fejlődik azóta is töretlenül az űrkutatás. A kiállítás során ráadásul te is megtapasztalhatod az asztronauták elképesztő életét, mikor beülsz egy űrhajó pilótafülkéjébe vagy belépsz a MIR űrállomásra. Mindezektől válik a gyerekek és felnőttek számára a Gateway to Space egyszerre lenyűgöző, mindeközben ismeretterjesztő kiállítássá.

Válj asztronautává!

Mindazok, akik egykoron arról fantáziáltak, hogy asztronauták lesznek, most próbára tehetik űrhajós képességeiket kiképző táborunkban. Hogyan bírod a gravitációs erőt? Végre tudsz hajtani egy küldetést az űrállomáson? Elbírsz kormányozni egy űrhajót? Most kiderítheted!

Részletek a kiállítás honlapján.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

Az NFL-döntő egyik legfontosabb elemét, vagyis a meccs előtt elhangzó nemzeti himnuszt ezúttal Lady Gaga prezentálta egészen kiválóan, de a legjobb mégsem ez volt, hanem a himnusz végén a stadion felett menetrendszerűen elhúzó vadászgépek. A feladattal ezúttal a világ egyik legjobb műrepülő-csapatát, a Blue Angelst bízták meg, és a hatás nem is maradt el.

Az angyalok hajszálpontosan az utolsó taktusra érkeztek meg a Levi's stadion felé, amivel sikerült teljessé tenniük az eufóriát. A mutatványról pedig nagy boldogságunkra egy belső kamerás felvétel is készült.

Bár a srácok nem most döntötték meg az egymás seggében repülés világrekordját, így is teljesen elhűlve néztük, hogy mit csinálnak ezek ott fenn. Mi a mozgólépcsőn nem merünk ilyen közel állni az előttünk levőhöz, nehogy letapossuk a sarkát. A teljes himnuszt, amiből a fenti videót ollóztuk ki, egyébként a Youtube-on tudod megnézni.