Megfejtették a Jézus korából származó rejtélyes tekercs szövegét

A Haifai Egyetem kutatói hatvan aprócska darabból rakták össze az egyik eddig soha nem publikált, titkosírással írt holt-tengeri tekercs szövegét. Esbal Ratszon és Jonathan Ben-Dov professzor közel egy éven át dolgozott a projekten, így már csak egy megfejtetlen tekercs maradt.

A szövegből kiderül, hogy a magát Jahad néven jelölő, erkölcsös életet hirdető, a korabeli uralkodó közvéleménnyel szembenálló csoport 364 napban határozta meg az évet, így az különbözött a máig használatos, holdhónapokat használó héber naptártól.

A titkosírással írt holt-tengeri tekercs szövegét hatvan aprócska darabból rakták össze

A szöveg megjelöl két olyan eseményt is, amelyek nem szerepelnek a Bibliában: az új bor és az új olaj napja, amelyek a zsidó savuotot – az új gabona ünnepét – követték ötven, illetve száz nappal. A tekercs arra is fényt derített, hogy szintén megünnepelték az egyes évszakok közötti átmenet napját, a tkufát, ami héberül időszakot jelent.

A tekercs többek között a kumráni közösség sajátos naptárát ismerteti

A Jézus korából származó közel ezer – általában héberül írt – tekercset a múlt század közepén fedezték fel a Holt-tenger nyugati partvidékén, a Kumrán melletti barlangokban. A tekercsek anyaga többségében pergamen, illetve papirusz, néhány közülük titkosírással íródott, köztük a Haifán frissen megfejtett tekercs is.

Ez is érdekelhet:

1555 után újra felnyitották Jézus márvány sírját

Azt ugye jól tudjuk, hogy a keresztény hagyomány szerint Jézust egy mészkőbarlangban helyezték nyugalomra, miután megfeszíttették, majd ugyebár ezek után feltámadt. De a jeruzsálemi szent Sír-templomban található nyughelyet 1555 óta senki sem vizsgálta meg. Eljött hát az idő, hogy közel fél évezred után ismét felnyissák a sírt, amelybe a keresztény hagyomány szerint a megváltót temették.

(forrás: BBC, Telegraph, MTI, University of Haifa)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon