Most megnézheted, merre járt a Curiosity az elmúlt 5 évben

Már öt éve annak, hogy a NASA a Marsra küldte a Curiosityt. A közel egytonnás marsjárónál nagyobb mobil kutatóeszköz még nem járt a vörös bolygón, ahol 2012 augusztusa óta közel 17 kilométert tett meg, és közben pár százezer fotót is továbbított az amerikai űrhivatalnak.

Ha még emlékszünk, 2013-ban jelentette be a NASA a nagy hírt, miszerint a marsjáró igazolta azoknak az elemeknek az egykori jelenlétét a vörös bolygón, amelyek a szén alapú életforma létrejöttéhez szükségesek. Ebből természetesen nem következett az, hogy a Marson egykor volt élet, csupán az, hogy adottak voltak a feltételek hozzá.

A Curiosity mozgalmas öt éven van túl, és bár 2020-ban utánaküldik a fejlettebb változatát is, a NASA szakemberei úgy döntöttek, érdemes számot adni az eddigi kalandokról, így összeállítottak a marsjáró által felvett képkockákból egy rövid videót:

Ez is érdekelhet:

Ezzel a levéllel jelentkezett a NASA állására a 9 éves srác

A NASA pár napja közzé tett egy álláshirdetést, amelyben bolygóvédelmi tisztet keresnek. A pozíciót még 1967-ben hozták létre, ugyanakkor a fő tevékenység nem a földönkívüliek elleni védelem, hanem a szennyeződések elhárítása lenne - az űrutazások során ugyanis rendkívüli mértékben ügyelni kell arra, hogy se a világűrbe ne vigyünk ki, se a Földre ne hozzunk be szennyeződéseket és mikroorganizmusokat.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon