A NASA olyan videót csinált a Napról, amire nincsenek szavak

Most teljesen jogosan mondhatjuk, hogy ilyet még nem láttunk, hiszen ahhoz, hogy hasonlót lássunk, egy éven keresztül kellett volna figyelnünk a Napot egy hatalmas távcsővel. A retinánk épsége érdekében kész szerencse, hogy a NASA ezt megteszi helyettünk, és a végeredményről egy borzalmasan látványos videót is összevágtak nekünk.

A Solar Dinamycs Observatory minden tizenkettedik másodpercben lefotózza a Napot, méghozzá tíz különböző hullámhosszon, a fenti videó az elmúlt egy év munkáját örökíti meg. Ha úgy tűnik, mintha az égitest néha kicsit összemenne, nem kell megijedni - ez nem egy eddig ismeretlen csillagászati jelenség, csupán a távolság változása miatt látszik a Nap néha kisebbnek, néha meg nagyobbnak.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

Megnyílt a kapu az univerzumra, és az a jó, hogy nem kell Elon Musknak, vagy Charles Simonyinak lenned, hogy eljuthass oda, elég, ha beveted magad a budai Millenárisba, ahol ezerrel dübörög a Nemzetközi Űrkiállítás!

Fedezd fel! Ismerd meg! Éld át!

Az űrutazás izgalmas története csak arra vár, hogy felfedezd. A Millenáris B csarnokában most testközelből ismerheted meg azokat a tárgyakat és eszközöket, amik kiemelkedő jelentőségűek voltak az emberiség galaktikus kalandjainak során. Sőt, a kiállítás végén azt is kiderítheted, milyen asztronauta válna belőled. Ezzel az interaktív tárlattal végre nekivághatsz életed legnagyobb űrkalandjának, köszönhetően a NASA Space and Rocket Centernek.

Az űrutazás lélegzetelállító története először Budapesten!

A 3000 négyzetméteren elterülő interaktív kiállításon teljes egészében megismerheted a NASA és az emberiség csillag közi kalandjainak teljes történetét, valamint napjaink érdekfeszítő felfedezéseit: kezdve a korai álmodozóktól, akik elsőként építették meg saját rakétájukat, át az eseménydús XX. századon, középpontban a Holdra szállásért folytatott űrversennyel, egészen a naprendszer határának feltérképezéséig. De megismerheted az űrkutatás ígéretes jövőjét is.

A világűr csak egy karnyújtásnyira

Vedd szemügyre testközelből és tapintsd meg a US Space and Rocket Center több száz darabból álló lenyűgöző gyűjteményét. Például a NASA küldetései során használt szkafandereket és begyűjtött holdkőzeteket, illetve az eredeti holdjárót, valamint a rakéták és űrkapszulák mását. Sőt ennél sokkal több minden vár még rád, amelyek arról mesélnek, miként vált a lehetetlen lehetségessé, és hogyan fejlődik azóta is töretlenül az űrkutatás. A kiállítás során ráadásul te is megtapasztalhatod az asztronauták elképesztő életét, mikor beülsz egy űrhajó pilótafülkéjébe vagy belépsz a MIR űrállomásra. Mindezektől válik a gyerekek és felnőttek számára a Gateway to Space egyszerre lenyűgöző, mindeközben ismeretterjesztő kiállítássá.

Válj asztronautává!

Mindazok, akik egykoron arról fantáziáltak, hogy asztronauták lesznek, most próbára tehetik űrhajós képességeiket kiképző táborunkban. Hogyan bírod a gravitációs erőt? Végre tudsz hajtani egy küldetést az űrállomáson? Elbírsz kormányozni egy űrhajót? Most kiderítheted!

Részletek a kiállítás honlapján.