Látva ezt a landolást, nem szívesen repültünk volna Amszterdamba a hétvégén

Az amszterdami Schiphol repülőtér sosem arról volt híres, hogy könnyen adja magát, de a hétvégén a szokottnál is nagyobb széllökések különösen próbára tették a pióták (meg persze az utasok) idegeit. A KLM Boeing 737-ese például úgy közelítette meg a kifutópályát, mintha csak drótokon rángatnák, a pilótáknak pedig még az utolsó pillanatban is korrigálniuk kellett, hogy a kerekek egyszerre érjenek földet.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

Akik már az Oculus Riftnél is elhűlve nézegették a 600 dolláros árcédulát, azok most üljenek le egy kényelmes fotelbe, ugyanis a Mobil Világkongresszuson a HTC is bejelentette, mennyibe fog kerülni a virtuális valóság-szemüvegük, és elöljáróban annyit, hogy kurva drága nem olcsó.

A Vive-ért egész pontosan 800 dollárt kell majd fizetni az áprilisi megjelenésekor, ami magyar pénzre átszámolva több mint kétszázezer forint.

htc-vive-ár

Hol vannak már azok a szép idők, amikor még százezer forint alatti VR-szemüvegeket ígérgettek nekünk, ráadásul ez még csak a kiadások egy része, ugyanis a HTC a minimális rendszerkövetelményeket is közzétette, és hacsak nem vagy hardcore gémer, majdnem biztos, hogy a gépedre is ráfér majd egy nagyobb tatarozás. Az ajánlott konfiguráció a következő:

  • GPU: NVIDIA® GeForce® GTX 970, AMD Radeon™ R9 290
  • CPU: Intel® i5-4590 / AMD FX 8350
  • RAM: 4 GB
  • Video kiemenet: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2
  • USB Port: 1x USB 2.0
  • Operációs rendszer: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10

A Valve és a HTC közös szemüvegének ára egyébként úgy szökhetett ilyen magasra, hogy a szemüveg mellé jár két darab vezeték nélküli kontroller is, valamint két falra szerelhető kamera, amelyek segítségével a Vive érzékeli a pozíciónkat, így az Oculus Rifttel ellentétben a sisakot állva is használhatjuk.

A három nagy név közül így már csak a Sony maradt, akik még nem jelentették be hivatalosan a virtuális valóság-szemüvegük megjelenési dátumát. A hírek szerint a Playstation VR ősszel érkezhet, és szintén nem az árcédula miatt fogjuk szeretni, így akik olcsón akarják megúszni a virtuális valóságot, azoknak egyelőre marad a Gear VR, vagy hajtogathatnak maguknak otthon egy Google Cardboardot.