Íme a harci robotok svájci bicskája, egyenesen Észtországból

Ha akarod, önjáró géppuska, ha akarod, átjátszóállomás, ha akarod, tűzoltó robot. Mi az? Csak az észtek legújabb kis játékszere, a Themis.

A Milram hadiipari cég által kifejlesztett robotról egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a katonai robotok svájci bicskája, hiszen a modulárisan felépülő gép legalább húszféle különböző funkciót képes betölteni aknaszedéstől az utánpótlás szállításáig attól függően, hogy milyen modult raknak a lánctalpas alap tetejére.

Az alapváltozat, a Themis Adder a miheztartás végett egy bazinagy géppuskával van felszerelve, szóval nem szívesen lennénk az észtek ellenségei, ha beüt a gebasz.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

Vagyis sajnos nem annyira itt, hanem ott - Indiában, ahol egy gyártó komolyan egy négy dolláros okostelefont fog piacra dobni a héten.

És a durva az egészben, hogy a Freedom 251 (amelynek neve az árára utal, rúpiában), nem is tűnik rossznak: a telefon négycolos kijelzővel, négymagos, 1,3 GHz-es procival, 1 GB RAM-mal és 3,2 megapixeles kamerával érkezik, és Android 5.1 fut rajta, amivel tulajdonképpen hozza a Magyarországon 20-25 ezer forintért kapható legalsó-kategóriás telefonok szintjét.

Persze simán lehet, hogy a Ringing Bells cég készüléke az első bekapcsolásnál szétesik a kezedben, de ennyi pénzért még nagyjából akkor is megéri.