Tizenegy gondolat Hawkingtól, amelyet nem árt észben tartanunk

Korunk egyik legragyogóbb elméje, Stephen Hawking – aki többek között leemelte a nagybetűs tudományt a magasból a halandók szintjére – ma elhunyt. És bár élete nagy részét egy tolókocsiban töltötte, úgy, hogy beszédszimulátorral tudott csak kommunikálni a világgal, elméje végig friss maradt, briliáns tudományos munkássága mellett pedig értékes gondolatokkal is gazdagította világunkat. Ezek között szemezgetünk most.

  • Ha valaki tudja, miként működik az univerzum, akkor bizonyos értelemben uralja az egész mindenséget.
  • Az emberi vonás, amin a leginkább változtatnék, az agresszió. A barlanglakó ősemberek korában ez előnyt adhatott a túléléshez, a több élelem, élettér vagy egy társ megszerzéséhez, akivel utódot lehetett nemzeni, de manapság félő, hogy mindannyiunkat elpusztít.
  • Még az eleve elrendeltetés hívei is, akik azt állítják, hogy semmit sem tehetünk ellene, szétnéznek, mielőtt átmennek az úttesten.
  • Az életesélyeim 21 éves koromban szinte a nullára csökkentek. Onnantól kezdve mindent bónuszként éltem meg.
  • Csak az örök vesztesek hivalkodnak az IQ-jukkal.

  • Nézz a csillagokra, és ne a lábaidra. Próbáld megérteni, hogy mit látsz, és csodálkozz el azon, hogy miképp születhetett a világegyetem. Légy kíváncsi.
  • Mi mindannyian, tudósok, filozófusok, hétköznapi emberek együtt boncolgathatjuk: miért létezünk mi és a világegyetem. Az emberi értelem leghatalmasabb diadala lesz, ha erre a kérdésre választ találunk – mert akkor megismerjük Isten gondolatait.
  • A fizika összes elmélete ideiglenes, amennyiben mind hipotézis csupán: sosem lehet bebizonyítani őket. Akárhány ízben egyeznek is a kísérletek eredményei az elmélet jóslataival, sosem lehetünk biztosak benne, hogy a következő eredmény is alátámasztja majd az elméletet.
  • A csendes embereknek vannak a leghangosabb gondolataik.
  • A testi fogyatékos embereknek olyasmikre kell összpontosítani erejüket, amelyek végrehajtását megmaradt képességeik lehetővé teszik, és nem szabad azon keseregniük, hogy mi az, amit nem tudnak megtenni.

És végül zárjuk ezzel:

Ezt is ajánljuk:

Képek mesélik el Stephen Hawking életének emlékezetes pillanatait

Mint írtuk, 76 éves korában eltávozott közülünk korunk egyik legnagyobb géniusza, Stephen Hawking. Hawkingnál 21 éves korában amiotrófiás laterálszklerózist (ALS) diagnosztizáltak, és legfeljebb két és fél évet jósoltak neki. Ehhez képest további 55 várt rá, és ez idő alatt a kerekesszékben élő, beszédszimulátorral kommunikáló tudós megannyi emlékezetes pillanatot élt át mind a magánélet, mint a tudományos élet területén.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon