Van némi esély rá, hogy van élet a nemrég felfedezett Föld-szerű bolygókon

Még februárban azzal állt a NASA a világ elé, hogy felfedezett valamit a Naprendszeren kívül, valamit, ami nagyon jelentős – emiatt pedig össze is hívtak február 22-ére egy nyilvános sajtótájékoztatót New Yorkban. A tudományos világ nagy lázban égett, az amerikai űrhivatal szakemberei pedig az ominózus napon bejelentették, hogy a tőlünk 40 fényévre található ultrahideg vörös törpe, a Trappist–1 körül hét Föld-szerű bolygó kering. Bumm.

A csillagászok már jó ideje szemmel tartották a naprendszer vörös törpéjét, valamint a körülötte keringő bolygókat. A tudósok a Hubble űrteleszkóp segítségével vizsgálták többek között a bolygók felszínét érő ibolyántúli sugárzás mértékét,

Így ebből a vizsgálatból könnyű fényt deríteni arra, hogy mennyire stabil egy bizonyos bolygó légköre, valamint hogy mennyi vizet veszít.

A Trappist–1 és szép családja

A tudósok három hónapon át figyelték a bolygókat, és megállapították, hogy a csillaghoz legközelebb keringő Trappist–b és Trappist–c is legalább 20 földi nagyságú óceánt veszített már el az eddigi 8 milliárd év során, így nem valószínű, hogy még lehet rajta víz.

A d, e, f, g és h jelzésű planéták viszont jóval kevesebb vizet veszítettek, így nagyon is elképzelhető, hogy vannak még tartalékok a felszínen – ezek közül főként e, f és g jelzésű bolygók érdekesebbek a számunkra, ugyanis ezek keringenek az úgynevezett „lakható zónában”. Bár tegyük hozzá: mivel nem tudjuk, pontosan milyen idősek a bolygók, és alapból mennyi víz volt rajtuk, mindez csak (tudományos) találgatás.

A NASA fantáziarajza az egyik nagy „reménységről”, a Trappist–f-ről

Ugyanakkor azt elmondhatjuk – amit hasonló esetben sokszor el szoktunk –, hogy van némi esély rá, hogy élet legyen a tavaly felfedezett Föld-szerű bolygók némelyikén. Van rá esély, ugyanakkor még így sem túl sok. Mert bár az általunk ismert (földi) élet nélkülözhetetlen feltétele a víz (és a szén), ez még önmagában nem biztos, hogy elegendő lehet az élet kialakulásához. Főleg, hogy magyar és harvardos kutatók is arra jutottak nemrég, hogy a bolygórendszer nem igazán alkalmas arra, hogy életnek adjon otthont.

Ezt olvastad már?

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon