Új bolygót fedeztek fel a Naprendszerben

A Plútó ugyan kidőlt egy ideje, de ha a csillagászoknak sikerül bizonyítaniuk a Planet X létezését, akkor hamarosan újra kilenc bolygó lehet a Naprendszerben.

A dolog pikantériája, hogy a rejtélyes égitestet éppen az a Mike Brown és Konstantin Batygin fedezte fel, akik 2006-ban elérték, hogy a Plútót visszaminősítsék törpebolygóvá.

A két tudós most részben jóvátette a dolgot, hiszen a Kuiper-övben keringő kisebb objektumok mozgását vizsgálva megállapították, hogy a szokatlan pályájukat csak egy bolygó gravitációja okozhatja.

A Planet X az elmélet szerint a Plútónál is sokkal távolabb kering a Nap körül, annyira messze, hogy a keringési ideje 15 ezer év. Összehasonlításképpen: a Naptól legtávolabb keringő Neptunusz 164 év alatt kerüli meg a Napot, ami részben megmagyarázhatja, hogy a csillagászok eddig miért nem vették észre az új égitestet.

Hát akkor üdv a klubban, Planet X, reméljük, egyszer kapsz egy normális nevet is a szüleidtől.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

A legnépszerűbb böngésző nem csak gyorsabb lesz, de az értékes adatkeretet és az akksit is kevésbé fogja lezabálni a Google új tömörítési eljárásának köszönhetően, ami állítólag 25%-kal gazdaságosabb az eddiginél.

Az új algoritmus bevezetéséről egyelőre csak annyit tudni, hogy hamarosan bevezetik, de a Google ennél konkrétabban nem részletezte, hogy pontosan mikor. Ha addig is szeretnél spórolni az adatforgalmon, akkor kapcsold be az adatforgalom-csökkentőt, amivel legalább 40%-nyi forgalmat megspórolhatsz.