Az univerzum egyre több titka tárul fel előttünk

Csaknem száz újabb exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót azonosított egy nemzetközi kutatócsoport a Kepler űrteleszkóppal, így mintegy háromszázra nőtt már a K2-misszió keretében felfedezett exobolygók száma.

„Kétszázhetvenöt bolygójelöltet kezdtünk vizsgálni, amelyek közül 149-ről bizonyosodott be, hogy valódi exobolygó. Ezek közülük pedig 95 volt újonnan felfedezett planéta” – mondta Andrew Mayo, a Dániai Műszaki Egyetem nemzeti űrintézetének doktori hallgatója, a publikált tanulmány vezető szerzője. A Discovery-program keretében épített Kepler űrtávcsövet 2009 márciusában indították útjára, legfontosabb feladata a Földhöz hasonló bolygók keresése úgynevezett tranzit módszerrel:

A Kepler-186f az elsőkként felfedezett exobolygók között volt

Az űrteleszkóp fotometriai pontosságát garantáló négy lendkerék közül kettő 2013-ra meghibásodott, így új forgatókönyvet kellett írni. Eszerint 2014 nyarától a K2 küldetés keretében az űrteleszkóp az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb, vörösbolygó típusú csillagok nagyobb hányadát megvizsgálni.  Az exobolygók kutatása egyébként viszonylag fiatal terület: a Napunkhoz hasonló csillag körül keringő első bolygót 1995-ben fedezték fel.

Ez is érdekelhet:

Nagyon különleges bolygóra bukkantak a csillagászok

Egy tudóscsapatnak sikerült aznoosítani az eddigi ismert legnagyobb tömegű és legsűrűbb szuperföldet: az égitest 100 fényévnyi távolságra, a Halak csillagképben lévő GJ 9827 csillaghoz tartozik, és bizony nincs egyedül. A szuperföld olyan Naprendszeren kívüli bolygó, amelynek tömege nagyobb a Földénél, de könnyebb, mint a Naprendszer legkisebb óriásbolygói, ugyanakkor csillaguktól elég fényhez jussanak, hogy légkörük gáztartalmának nagy része belátható idő alatt el tudjon párologni, így ne váljanak gázóriásokká.

(forrás: Science Alert, NASA, MTI)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon