Így intézi el egy amerikai zöldsapkás egy ujjal a perui különleges erők tisztjét

A hadsereg speciális alakulatánál szolgálsz és mesteri szinten űzöd a karatét? Tök mindegy, ez nem fog megvédeni attól, hogy egy (ex-) zöldsapkás életed legmegalázóbb verésében részesítsen.

Bár a mozdulat alapján azt gondolhatnánk, hogy az amerikai katona szenszeje a bronxi utcák voltak, az egy ujjas mozdulat valójában a Kung Fu San Soo egyik alapfogása. Ennek a kínai harcművészeti formának a lényege, hogy megpróbál a lehető legrövidebb idő alatt véget vetni a küzdelemnek, így a harcosok jellemzően az ellenfél szemét, térdét, veséjét meg persze a nemi szervét támadják.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

Kína Hold-programja eddig viszonylag egyszerű elven működött, mindent megismételtek, amit az amerikaiak és az oroszok csináltak.

Ez viszont most megdőlhet, mert az ázsiai szuperhatalom úgy döntött, megpróbálkozik a témában valami merőben új dologgal: a Hold sötét, vagyis a *Földről soha nem látható oldalára küldenének űrhajót 2018-ban, oda, ahol korábban még soha semmilyen ember építette jármű nem landolt.

*Az megvan, hogy a Holdnak mindig ugyanazt az oldalát látjuk, de mindig más része van sötétben?

China Xinhua News on Twitter

(Forrás: theverge.com)