A NASA megcsinálta a szinte lehetetlent

A NASA 37 év után, 21 milliárd kilométerről bekapcsolata a Voyager-1 tartalék hajtóműveit, ami így továbbra is képes lesz jeleket küldeni a Föld felé onnan, ahol ember alkotta űreszköz még nem járt.

1977. szeptember 5-én indított útjára a Voyager-1, ami elsőként lépett át a csillagközi térbe, vagyis immár több mint 21 000 000 000, azaz 21 milliárd km-re jár tőlünk, azaz a Földtől.

A Voyager-1 viszont ilyen irtózatos távolságból is küldi még a jeleket – például így hallgathattunk bele a Naprendszeren kívüli világba is) –, és ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon, a NASA-nak a Föld felé kellett valahogy fordítania az űrszonda antennáját.

Ehhez pedig valahogy be kellett kapcsolni a több mint 40 éves Voyager-1 tartalék hajtóműveit, és SIKERÜLT.

tekintve, hogy utoljára 37 éve volt használva, az űrszonda rendszere mára már teljesen elavult és, hogy 21 milliárd kilométer távolságra jár a Földtől,

És még az izgalom is nagy volt, ugyanis 19 óra 35 percet kellett várni arra, hogy a jel elérje a Voyager-1-et, és újabb 19 óra 35 percet, hogy az visszaérkezzen a földi irányítóközpontba, azaz kiderüljön, hogy sikerült-e. Sikerült.

(Forrás / fotó: NASA)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon