A Xiaomi új telefonja csúnyán leiskolázza a csúcskategóriát

A kínai Xiaomi ügyesen kikerülte, hogy a Samsung és az LG ellopják előlük a rivaldafényt a Mobil Világkiállításon, így csak három nappal a nagyok után mutatták be a legújabb telefonjukat, amiről annyit már látatlanban is megállapíthatunk, hogy nem véletlenül gondoltuk, hogy ez lesz az év egyik legnagyobb durranása.

Természetesen nem arról van szó, hogy a Xiaomi legyártott egy a Samsung Exynosnál is durvább procit, vagy 3D-s virtuális valóság-kontaktlencséket osztogatnak a telefon mellé. Az Mi 5 teljesítményben "csak" hozza, amit a nagyok, például a Snapdragon 820 procit, ami még a Galaxy S7-ben és az LG G5-ben is csak most mutatkozik be.

Ami miatt leesett az állunk, és többször is ellenőriznünk kellett, hogy jól váltottuk-e a jüant forintra, az a telefon ára, ugyanis a legolcsóbb, 32 GB belső tárhellyel kapható változatot Kínában 1999 jüanért fogják árulni, ami 86 ezer forintnak felel meg. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva erre Magyarországon nyugodtan rászámolhatunk legalább plusz harmincezer forintot, de még így is alig több mint százezerért kaphatunk egy olyan telefont, ami simán partiban van a kétszázezer forint feletti készülékekkel.

Az Mi 5 ugyanis tényleg csak nüanszokkal marad el a nagyoktól, mint például hogy QHD helyett csak full HD felbontású kijelzőt (ami 5,1 colos), vagy 4 helyett 3 GB memóriát kapunk. A telefonban természetesen van ujjlenyomat-olvasó, gyorstöltés funkció, és négytengelyes képstabilizátor is, és az üveg valamint kerámia hátlappal megjelenésre is igazi prémium teló benyomását kelti.

Ha tehát valakinek nincs szüksége olyan extrákra, mint a QHD kijelző, a moduláris bővíthetőség vagy a virtuális valóság, annak mindenképpen érdemes kivárni, amíg az Mi 5 megjelenik az Edigitalnál, a Xiaomishopban vagy más magyar áruházban, abban viszont valószínűleg kár reménykedni, hogy a magyarországi szolgáltatóknál kapható lesz a teló.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)

Merthogy a Facebook mától kezdi el teríteni a hónapok óta tesztelt reakció ikonokat, amikkel a lájkolás mellett gyakorlatilag minden olyan érzést kifejezhetsz, ami egy poszt kapcsán felmerülhet az emberben.

Ez elsősorban azoknak lesz jó, akik nem tanultak meg írni, hiszen eddig elég kellemetlen volt, ha mondjuk egy halálhír mellé csak a tetszik gombot tudtad nyomogatni, ahelyett, hogy bepötyögted volna, hogy "RIP" vagy "sry" (erre egyébként angolban külön szó is van, "nekrolikernek" hívják őket). Ezután viszont csak nyomsz egy szomorú fejet, és így már tényleg tök fölösleges odaírni, hogy "részvétem" meg "nyugodjon békében". Fasza, mi?

Mostantól nem te leszel az a rossz arc, aki egyedüliként belájkolta, hogy valakinek a bátyját széttépte a medve

A haverok sem fognak többé megszakítani veled minden kapcsolatot csak azért, mert belájkoltad, hogy a csajuk szakított velük, helyette nyomhatsz egy mérges smileyt, és máris te vagy a legjobb tesó a világon. De a csodának itt még nincs vége, hiszen ha mérges fej helyett továbbra is lájkot nyomsz, akkor azt is kifejtheted szavak nélkül, hogy alig vártad, hogy vége legyen, mert ezerrel tolnád az exüket.

A lájk mellett felbukkanó öt reakció ikon (amelyeket a kurzort a tetszik gombra húzva lehet elérni) egyébként a szeretetnek, az örömnek, a meglepődésnek, a szomorúságnak és a haragnak feleltethető meg, vagyis az éhség és a "szúrnám!" kivételével lefednek minden olyan érzelmet, amit egy átlagos ember egy átlagos napon érez. Szóval ha eddig nem tanultál meg írni, akkor most már hozzá se kezdj.