Az akkutöltés témában megoszlanak a vélemények régóta, de a beszédes nevű Battery University kutatása elég megbízhatónak tűnik a témában, így ez alapján nézzük meg hogyan bánjunk az egyik legelterjedtebb típussal a lítiumion-akkumulátorokkal (Li-ion), amelyek a legtöbb notebookban és okostelefonban szolgálatot teljesítenek.

1. Ne merítsd le teljesen

A Li-ion akkuk sokkal jobban szeretik a teljes lemerítés, teljes feltöltés metódus helyett ha kicsit töltöd, kicsit meríted őket. A felmérések szerint a leghatékonyabb, ha felére meríted, majd újra rádugod a töltőre. Kicsit konkrétabb számadatokkal a 40-80%-os arány hozza az egyik legjobb akkuélettartamot, ami azt jelenti, hogy sosem töltöd fel teljesen (max. 90% az ajánlott), és ha ez a kapacitás visszaesik használat közben a felére, akkor csatlakoztatod újra a töltőt.

2. Ne legyen folyamatosan töltőn

Ez leginkább a notebookokra vonatkozik, de például az éjszakai-, vagy egy hosszabb autóút közbeni mobiltöltésre is vonatkozik. A legújabb Li-ion akkuknak nem tesz igazán jót sem az ha folyamatosan 100%-ra vannak töltve, az pedig pláne nem, ha feltöltés után még hosszú órákig rajtamaradnak a töltőn. Ha már csak ezt az egy szabályt használod akkus ketyeréidnél és többivel nincs időd/kedved foglalkozni, már akkor is sokat tettél saját akkud egészségéért. A Fujitsunak van olyan gyári notebook töltője, ami ha érzékeli, hogy az akku feltöltött (ugyan 100%-ra, ami nem a legjobb) megszünteti az áramellátást, így kíméli az akkut és spórol a villanyszámládon is, de vannak olyan speciális adapterek, amik ezt tudják bármilyen töltővel, konnektorral, így ez a probléma könnyen megoldható kis befektetéssel.

3. Havonta egyszer nullázd

Ez elsőre ellentmondásnak tűnik az eddigiekhez képest, de ha havonta egyszer teljesen lenullázod az akkudat, azzal segítesz annak a legtöbb akkuban megtalálható áramkörnek, ami órában percben közli veled a várható akkuidőt menet közben. Az úgynevezett okos akkuk ugyanis ezt a plusz áramkört használják a vizuális információközlésre, amely áramkör viszont előfordulhat (nem minden esetben, de eddigi tapasztalataink alapján gyakran, főleg régebbi akkuk esetén), hogy kissé elveszti az időérzékét például a javallott 40-80%-os töltési metódus miatt, így nem a valós akkuidőt fogja kiírni (azért napokat nem fog tévedni), viszont a nullára merítéssel újra magára találhat.

4. Figyelj a hőre

Ugyanúgy ahogy a processzornak, vinyónak nem tesz jót a hő, az akku is kifejezetten szereti, ha hűvös fogadtatásban részesül, így kánikulában, tűző napon, kocsiban hagyva komoly károkat okoz a hő az akkukban, épp ezért például a notiknál érdemes nyáron a légkondi nélküli helyiségben laptophűtőt alkalmazni, ami a gép összes részegységére jótékony hatással lesz. Mobilnál ez a dolog kissé nehezebb, ott arra mindenképp vigyázzunk, hogy huzamosabb ideig ne érje folyamatos napsütés a készüléket és ha mód van rá, akkor kocsiban tegyük olyan helyre (menet közben) a telefont, ahová tudunk némi légkondit irányítani, ezzel hűtve a cuccot.

Ha ezt a cikket hasznosnak találtad nézz körül Tuning rovatunkban!