A 3D halott, mi lesz ezután?

A 3D korántsem hozta az elvártakat, a gyártók szempontjából legalábbis semmiképp. Nem volt akkor a hype, mint pár éve a HD láz idején.

Nem is olyan régen Gergő kolléga kifejtette álláspontját a 3D mozival kapcsolatban, most azonban nézzük meg mi van a nappalikkal és az ott helyet foglaló 3D megjelenítőkkel. Tegyük félre azt a hipotézist, hogy mind a FullHD, mind pedig a 3D azért van, hogy a gyártók el tudják adni az új portékát, ennél szilárdabb tényekkel foglalkozunk ma. A képcsöves tévék halottak (FullHD hiszti), a FullHD-t már megszoktuk, olyannyira, hogy a királyi tévé is képes nagy felbontású adások sugárzására, így kellett egy újabb hívószó. És nagyjából ugyanazt a hibát követték el a gyártók, mint anno a Blu-ray HD DVD háborúban: egyszerűen nincs mit nézni! Hiába nyert a Blu-ray és hiába jöttek/jönnek ki a húzócímek kéklemezen, ez még kevés a sikerhez. És ugyanez az ok, amiért az otthoni (és a mozis) 3D sikertelen, persze a képlet ennél kicsit bonyolultabb.

Egy dolog, hogy nincs mit nézni, ezért a TV gyártóknak lépnie kellett, így létrehozták a saját webes tartalmaikat, hogy azért legyen valami értelme a dolognak, ebből lettek a Smart Tv-k. A gond csak az, hogy míg telefont akár félévente, évente cserélünk, addig egy TV-t minimum 4-5 évre tervezünk (az más kérdés, hogy vajon kibírják-e a mai készülékek ezt az időt) és egyszerűen pont ott vagyunk, hogy mostanra már mindenki beszerezte első, második FullHD tévéjét. Így elég nehéz eladni egy új technológiát, ami miatt ráadásul kényelmetlen szemüvegekben kell a kanapén ücsörögni és max az Olimpiát nézhetjük 3D-ben, ha az aránylag szűk vételi körzeten belül vagyunk. Ám még mindg nincs vége, hiszen az a 3D, amit az IMAX-ban, vagy a moziban látunk, korántsem ugyanaz, mint ami a levegőből érkezik a tévénkbe, nappalinkba.
Az m3D csatorna (ez a hivatalos neve az MTV 3D csatornájának) ugyanis nem a szemnek kedves progresszív képfrissítést alkalmazza (1080p, ahol például konkrétan 25 db képet vetít a TV egy másodperc alatt), hanem a sávszélesség és a technológia szempontjából kedvezőbb úgynevezett interlaced, más néven váltott soros (1080i) technológiát használja. Itt a lényeg, hogy gyakorlatilag a képet csíkokból rakja össze a készülék, így gyors, vízszintes mozgáskor (például gyorsabb, vízszintes kameramozgás) kicsit széthullik a kép, ami szintén nem tesz jót a vizuális élménynek.

Azért a jelenlegi 3D is jó, például konzol mellé, hiszen a játékok textúrája, grafikája sokkal jobban érvényesül, mint az élő műsor mozgóképei, ráadásul a konzolok képesek a progresszív képfrissítésre, így ez is kedvez a 3D megjelenítésnek. Játékra tehát jó a 3D.

Mi lesz a következő nagy dobás a TV piacon?

Újraéled a pixelháború és érkeznek a dupla (2K), sőt négyszeres HD felbontású (4K) készülékek, megjelenítők, japánban pedig már a nyolcszoros FullHD felbontású kísérleti TV adás sugárzását próbálgatják. A 3D tehát a múlté és gyakorlatilag a komolyabb tévék mellékfunkciójává fakult, ami annyit tesz, hogy ha minőségi panellel és szolgáltatásokkal szerelt tévét keresünk, akkor ott tuti hogy 90%-ban 3D képes készülékeket találunk. A 3D halott és lassan jön a többszörös FullHD felbontás, de egyelőre még senki se rohanjon a boltokba a sokszázezer pixeles tévékért, hiszen a japán kísérleti adáson kívül nem sok mindent nézhetünk akár csak 2K-ban sem.

Tetszett? Nézz körül a Player tech rovatában?

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon