A 3D halott, mi lesz ezután?

A 3D korántsem hozta az elvártakat, a gyártók szempontjából legalábbis semmiképp. Nem volt akkor a hype, mint pár éve a HD láz idején.

Nem is olyan régen Gergő kolléga kifejtette álláspontját a 3D mozival kapcsolatban, most azonban nézzük meg mi van a nappalikkal és az ott helyet foglaló 3D megjelenítőkkel. Tegyük félre azt a hipotézist, hogy mind a FullHD, mind pedig a 3D azért van, hogy a gyártók el tudják adni az új portékát, ennél szilárdabb tényekkel foglalkozunk ma. A képcsöves tévék halottak (FullHD hiszti), a FullHD-t már megszoktuk, olyannyira, hogy a királyi tévé is képes nagy felbontású adások sugárzására, így kellett egy újabb hívószó. És nagyjából ugyanazt a hibát követték el a gyártók, mint anno a Blu-ray HD DVD háborúban: egyszerűen nincs mit nézni! Hiába nyert a Blu-ray és hiába jöttek/jönnek ki a húzócímek kéklemezen, ez még kevés a sikerhez. És ugyanez az ok, amiért az otthoni (és a mozis) 3D sikertelen, persze a képlet ennél kicsit bonyolultabb.

Egy dolog, hogy nincs mit nézni, ezért a TV gyártóknak lépnie kellett, így létrehozták a saját webes tartalmaikat, hogy azért legyen valami értelme a dolognak, ebből lettek a Smart Tv-k. A gond csak az, hogy míg telefont akár félévente, évente cserélünk, addig egy TV-t minimum 4-5 évre tervezünk (az más kérdés, hogy vajon kibírják-e a mai készülékek ezt az időt) és egyszerűen pont ott vagyunk, hogy mostanra már mindenki beszerezte első, második FullHD tévéjét. Így elég nehéz eladni egy új technológiát, ami miatt ráadásul kényelmetlen szemüvegekben kell a kanapén ücsörögni és max az Olimpiát nézhetjük 3D-ben, ha az aránylag szűk vételi körzeten belül vagyunk. Ám még mindg nincs vége, hiszen az a 3D, amit az IMAX-ban, vagy a moziban látunk, korántsem ugyanaz, mint ami a levegőből érkezik a tévénkbe, nappalinkba.
Az m3D csatorna (ez a hivatalos neve az MTV 3D csatornájának) ugyanis nem a szemnek kedves progresszív képfrissítést alkalmazza (1080p, ahol például konkrétan 25 db képet vetít a TV egy másodperc alatt), hanem a sávszélesség és a technológia szempontjából kedvezőbb úgynevezett interlaced, más néven váltott soros (1080i) technológiát használja. Itt a lényeg, hogy gyakorlatilag a képet csíkokból rakja össze a készülék, így gyors, vízszintes mozgáskor (például gyorsabb, vízszintes kameramozgás) kicsit széthullik a kép, ami szintén nem tesz jót a vizuális élménynek.

Azért a jelenlegi 3D is jó, például konzol mellé, hiszen a játékok textúrája, grafikája sokkal jobban érvényesül, mint az élő műsor mozgóképei, ráadásul a konzolok képesek a progresszív képfrissítésre, így ez is kedvez a 3D megjelenítésnek. Játékra tehát jó a 3D.

Mi lesz a következő nagy dobás a TV piacon?

Újraéled a pixelháború és érkeznek a dupla (2K), sőt négyszeres HD felbontású (4K) készülékek, megjelenítők, japánban pedig már a nyolcszoros FullHD felbontású kísérleti TV adás sugárzását próbálgatják. A 3D tehát a múlté és gyakorlatilag a komolyabb tévék mellékfunkciójává fakult, ami annyit tesz, hogy ha minőségi panellel és szolgáltatásokkal szerelt tévét keresünk, akkor ott tuti hogy 90%-ban 3D képes készülékeket találunk. A 3D halott és lassan jön a többszörös FullHD felbontás, de egyelőre még senki se rohanjon a boltokba a sokszázezer pixeles tévékért, hiszen a japán kísérleti adáson kívül nem sok mindent nézhetünk akár csak 2K-ban sem.

Tetszett? Nézz körül a Player tech rovatában?

Egy technokrata állattartó tudja mi kell a kedvencének. Legyen az GPS vevővel egybeépített nyakörv, vagy programozható etető, itt megtalálod amit keresel.

1. Időzített flamó

Ha mindig a jószág előtt hagyod az ételt, akkor egyrészt egy hatékony motiváló eszközzel kevesebb (kajával igen jól lehet tanítani), másrészt majdnem biztosan dagadt lesz a kis szőrös, vagy épp szőrtelen. A Jamproof programozható etető pont erre a problematikára nyújt megoldást, mivel csak akkor és annyi ételt ad kedvencednek, amennyi szükséges.

2. Gigantikus mókuskerék

Ha van otthon futópad, akkor aránylag könnyen megoldhatjuk a kissé elhízott eb trenírozását, de ha nincs ilyen szerencsénk akkor a TreadWheelt neked találták ki. A csivavától a berni pásztorig terjedő méretekben kapható eszköz mostantól megóv a szakadó esőben való cammogástól és a mérhetetlen mennyiségű sár eltávolításától is.

3. Lézerpréda

A Frolicat Bolt alapvetően a macskák szórakoztatására hivatott, hiszen ki ne használta volna már azokat az ősrégi lézeres kulcstartókat némi macskaőrjítésre. Na kb. ugyanezt tudja a Frolicat Bolt is hiszen a lézert a játék mozgatható feje folyamatosan ráncigálja, hogy hazaérve egy boldog, kifáradt és elégedett macsek fogadjon a melóból hazatérve.

4. Nyomkövető

Amennyiben szeretnéd tudni, hogy merre kószál a vándor jószág, úgy a Tagg Pet Tracker nélkül egy lépést se tegyél. Pontosabban inkább kutyád, macskád, egered, vagy teknősöd az aki ne mászkáljon eme eszköz nélkül. A Tagg Pet Tracker nemcsak egy GPS vevőt rejt magában, de arra is képes, hogy virtuális kerítést húzzunk mondjuk az eb köré és amennyiben drága kutyánk mindenképp meglátogatná a két utcával arrébb zajló kerti sütögetés helyszínét és átlépi a határt, a mi kis nyomkövetőnk azonnal üzenetet küld, hogy meglógás tényállása forog fent. A Tagg Pet Trackert a nyakörvre pattinthatod és nem árt neki hó, eső vagy sár, ráadásul a kapcsolódó webes szolgáltatással bármikor megnézheted hol jár a kis kedvenc.

5. Mobildoki

A Fujitsu nyakörvre rögzíthető érzékelője ugyan nem mondja meg merre szökik a jószág, de cserébe egy felhőalapú szolgáltatással összekötve folyamatosan figyeli az állat életjeleit, aktivitását, sőt a külső hőmérsékletet is, ami bizony egy ilyen forró napon életmentő lehet. Az adatokat elküldi a kutya/macska saját felhő tárhelyére, amit ezután leolvashatunk akár egy Android applikáció segítségével is.

Rengeteg ketyere egy ötlet köré csoportosulva. Ez a Radar sorozat!

Az előadásokról

A TED előadásokon korunk legnagyobb koponyái, tudósok, tanárok, művészek, őrültek mesélnek arról, ami épp foglalkoztatja őket. Teszik mindezt közérthetően és ami talán a legfontosabb szórakoztatóan, így azon vesszük észre magunkat, hogy negyed óráig képtelenek vagyunk megmozdulni, mert egy videót nézünk épp például a fekete lyukak keletkezéséről, vagy épp arról hogyan használja a NASA a papírhajtogatás fortélyait a legkomolyabb fejlesztéseinél. Minden vasárnap délután, ebéd után, ha már a tested úgysem mozdul, kicsit pörgesd fel az agyad. Hidd el, megéri!

A mai program

Olyan világban élünk, mely algoritmusokra épül és amit egyre inkább ezek az algoritmusok, szoftverek irányítanak. Ebben a lenyűgöző TEDGlobal beszédben Kevin Slavin megmutatja, mennyire meghatározóak ezek a komplex számítógépes programok: a kémkedési taktikák, mozifilm forgatókönyvek és hogy mit keresnek magyar fizikusok a Wall Streeten. Arra figyelmeztet, hogy olyan kódot írunk általuk, amit magunk sem értünk, s így ezek következményeit sem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani!

Még egy kis agytorna? Kattints!