A Disney interaktív élő növényeket fejleszt - videó

A Disney parkok amellett, hogy édibédik, a világ legkomolyabb fejlesztéseit tudhatják a gépházakban. Most pedig már a növények is érzékelők lehetnek.

A Disney parkokban nem babra megy a játék, hiszen évről évre nagyobb show-t kell csinálni, mivel egyrészt ugye must go on! másrészt pedig valamiért csak-csak visszatérnek a látogatók, a még nagyobb, még szórakoztatóbb, még látványosabb, khm, látványosságok miatt. És mi lehet annál látványosabb, mint hogy az élő virágok is interakcióba léphetnek a látogatókkal.

A Botanicus Interacticus demó videójában egy orchideának tűnő virágot szólaltat meg, mint valamiféle virágorgona és el tudjuk képzelni mekkora móka kerekedhet abból, ha az egész park zenél. A Botanicus Interacticus projekt részeként nem csak valódi, de mesterséges növényekkel is kísérletezik a Disney, ahol még pazarabbak a lehetőségek, hiszen gyakorlatilag ezeket a mű robtovirágokat úgy, és olyan funkciókkal gyárthatják le, amilyennel csak akarják. Mindenesetre érdekes lesz az a Disney park, ahol fű, fa, virág és minden más a szórakozást szolgálja.

Még több zseniális elmebetegség a Player tech rovatában!

Ha szüleid épp most tervezik, hogy leváltják a már egy ideje döglődő telefonjukat és hajlandóak belekóstolni a smartphone-ok világába, akkor itt a segítség.

Alapvetően a szüleink még értékelik a technológiát, szeretnének online lenni, ha nem is minden pillanatban és nem feltétlenül a Facebookot értik ez alatt, azért a Google nekik is jó barátjuk és egy egyszerű navi szoftver is jól jöhet bármikor. Viszont ujjaik beidegződtek a fizikai gombokra, már talán a szemük sem az igazi és egész biztosan nem fogják órákig túrni az online irodalmat és a kézikönyveket hogy egy SMS-t meg tudjanak írni, így nekik kicsit más szempontok lesznek a fontosak.

1. Igen, az iPhone

A felhasználói élményt kis túlzással az Apple találta fel, amit ráadásul az elmúlt pár év alatt tökélyre is fejlesztett saját mobilkészülékében. Több olyan cikk, blogbejegyzés is született már, hogy nagymamák egy-két nap alatt tökéletesen megtanulták kezelni például az iPad-et, így az ősöknek sem lesz sok gondja az almás telefonnal. Ráadásul mivel nem fog nekik hiányozni a copypaste sem túlzottan, egy régebbi iPhone is tökéletesen megteszi.

2. Fizikai billentyűzet

A legtöbb klasszikus (úgynevezett feature phone) készülékről váltónak a képernyő érintése a legnagyobb akadály az okostelefonok világába való belépéshez. A fizikai nyomogatható gombokkal is rendelkező okostelefonok elég ritkák, de például a BlackBerry-k között találunk jópárat, bár itt a tanulási folyamat kicsit hosszabb lesz, mint az intuitív iOS felület esetében.
Ha viszont már ismerős vagy Android körökben, ott is van pár delikvens, mint például a Motorola Milestone 2, vagy a Sony Xperia Pro, mindkettő korrekt hardverrel, egészen vállalható áron. Hidd el, imádni fogják!

3. Nagy képernyő

Ha nincs az ősökben komoly ellenállás a tapicskolással kapcsolatban, akkor nyugodtan próbálkozhatsz egy-két nagyképű modellel. Ráadásul a hatalmas tepsik 4 col feletti képernyőin igazán kellemes a virtuális klaviatúra plusz itt a titkos fegyver a Windows Phone, amit mindenképp erőteljesen ajánlunk! A hatalmas letisztult minimalista csempés felület könnyű navigációt tesz lehetővé, a szolgáltatások pedig bőséggel elegendőek bárkinek, legyen szó navigációról, multimédiáról, vagy épp az applikációkról, még ha közel sincs annyi szoftver a Microsoft virtuális piacterén, mint a Google, vagy az Apple rendszere esetén. Ráadásul hamarosan érkezik a Windows Phone 8, ami a jelenlegi modellek árát finoman szólva is be fogja fagyasztani, mivel a mostani WP 7 alapú telefonok az új hardverkövetelmények miatt egyelőre úgy néz ki nem lesznek frissíthetőek a Microsoft legújabb és eddigi legjobb mobil platformjára.

A fentiekből nagyjából látszik mik a preferenciák, ha a szüleinket szeretnénk bevezetni a XXI-ik századba, de természetesen az első, hogy jól kikérdezed őket a fenti problémákról, lehetőségekről és csak azután rohansz a boltba új telefonért.

Még több infó kell az okostelefonok világából? Kattints!

A Lapka gyönyörű érzékelőihez csak egy iPhone, vagy iPod kell (meg persze egy app) és kész is a mini laboratóriumod.

Szeretem, amikor a funkcionalitás találkozik az esztétikummal és egy alapvetően hasznos cucc még szép is. A Lapka pont ilyen, mindemellett laboratóriumi precizitást ígér leendő tulajdonosainak. Az igen csinosra sikeredett kis pakkban négy speciális érzékelőt találunk, melyek az iPhone, vagy az iPod fejhallgató aljzatára csatlakoznak, ráadásul semmilyen külön áramforrást nem igényelnek. És mire jó?

A sugárzásmérőt egész egyszerűen őrülten precízként jellemzi a gyártó és természetesen a körülöttünk lévő radioaktivitást mutatja és még mielőtt bárki nagyon megrémülne, nem csak a nukleáris végítélet óráiban jön jól (akkor már pont mindegy), de például megnézhetjük, hogy mennyire radioaktív a banán (mert mondjuk az). A következő érzékelő segítségével megvizsgálhatjuk ebédünket mennyi szerves anyagot tartalmaz (illetve tartalmaz-e egyáltalán), ami Update rajongóknak is jól jöhet az étel asszimilálásához. A harmadik eszköz egy elektromágneses mező érzékelő, amivel körbeszondázhatjuk a lakás összes elektromos eszközét, a tévétől, a pécén át a mobiltelefonig, hogy megtudjuk mennyi elektroszmog terjeng otthonunkban, vagy a munkahelyünkön. A negyedik érzékelő már-már unalmas, hiszen a hőmérsékletet és a levegő nedvességtartalmát vizsgálja, de nagy valószínűséggel mégiscsak ezt fogjuk a legtöbbet használni.

Apropó használni. Az egész (természetesen) csak jópofa LEGO a telefonra, vagy zenelejátszóra letölthető applikáció nélkül, ami természetesen azon túl, hogy elmenti a vizsgálati eredményeket kifejezetten és kínosan kerüli a szakszavakat, rövidítéseket és konyhanyelven magyarázza el a kapott adatokat. A Lapka kit még idén a boltokba kerülhet 220 dollár körüli áron és egész egyszerűen el sem tudok jobb mókát képzelni gyerekes kocka apukáknak, sőt óvodáknak, iskoláknak is. Én mindenképp beszerzek egyet otthonra!

Még több alkalmazás okostelefonra a Playeren!